Ammattiliitto JHL vaatii yleiskorotuksia ja palkkaohjelmaa työvoimapulaan
Talven neuvottelukierroksella JHL lähtee tavoittelemaan tuntuvia palkankorotuksia, eikä jää kyttäämään muiden alojen ratkaisuja.
- Matalapalkkaisten julkisrahoitteisten ammattialojen on saatava oikeudenmukaiset palkankorotukset, jotka nostavat aloja ylös palkkakuopasta. Kestävä palkkaohjelma on riittävän toimeentulon edellytys, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n tavoitteena on parantaa jäsentensä toimeentuloa.
- Korotuksista valtaosa tulee maksaa yleiskorotuksina kaikille sopimuksen piirissä oleville työntekijöille. Lähtökohtana on sekamalli, jossa osa korotuksista voidaan toteuttaa prosenttiperusteisesti ja osa euromääräisesti, selventää Niemi-Laine.
Ammattiliitto JHL on määritellyt paikallisen sopimisen lisäämiselle erilliset aihekokonaisuudet. Näitä ovat suojavaatteet, etätyö, ilmastonmuutos ja työsuojelu.
–Työ- ja virkaehtosopimukset määrittelevät näiden kokonaisuuksien perusmääräykset. Ammattiliitto JHL haluaa kuitenkin sopia paikallisesti näiden yksityiskohdista. Tämä on avaus kohti toimivaa ja vuoropuheluun perustuvaa paikallisen sopimisen lisäämistä, summaa Niemi-Laine.
JHL:n sopimustavoitteet perustuvat jäsenkyselyyn, liiton edustajiston sopimusaloitteisiin, henkilöstönedustajien kanssa käytyyn vuoropuheluun, yhdistysten palautteeseen ja työ- ja virkaehtosopimuksien havaittuihin epäkohtiin tai tulkintapulmiin.
- Liittomme tähtiammattilaiset ovat tehneet töitä koko korona-ajan vaativissa olosuhteissa ja samalla joustaneet omassa jaksamisessaan. On selvää, että he ovat palkankorotuksensa ansainneet, Niemi-Laine huomauttaa.
Moniosaajuudesta on työnantajan palkittava
Osa JHL:n sopimusalojen ammattilaisista siirtyi poikkeustilanteessa palveluiden sulkeutuessa toisiin tehtäviin. Joustoa on löytynyt siis myös siihen, että työtehtäviä on otettu vastaan oman työsopimuksen mukaisesta perustehtävästä poiketen. Tämä on edellyttänyt ennen kaikkea moniosaajuutta.
Moniosaaminen rakentuu esimerkiksi aiemmalle eri tehtävissä hankitulle työkokemukselle tai suoritetulle tutkinnolle. Moniosaajuus lisää työnantajien mahdollisuutta yhdistellä töitä ja hyödyntää ammattilaisen osaamista laajasti. Moniosaajat pystyvät paikkaamaan palveluketjun aukkopaikkoja niissä tilanteissa, joissa tehtävien varsinaisella henkilöstöllä on poissaoloja tai rekrytointi tehtäviin on haastavaa.
- JHL:n jäsenistössä moniosaajuus on yleistä. JHL:läisillä on jo nyt ammattitaitoa tehdä toinen toisensa työtehtäviä ristiin. On aivan keskeistä pohtia, miten moniosaajuus huomioidaan jatkossa palkkausjärjestelmissä ja työ- ja virkaehtosopimuksissa. Tätä selvitämme vielä, korostaa Niemi-Laine.
Lisätietoja:
puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, julkiset sopimusalat, 040 728 9046
neuvottelujohtaja Mari Keturi, yksityiset sopimusalat ja työelämän laatu, 050 461 9315
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI
010 77031http://www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Ammattiliitto JHL: Kouluttautumisen tukeminen on avain soten henkilöstön saatavuuden turvaamiseen3.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL tekemän kyselyn mukaan parhaat koulutukseen liittyvät keinot parantaa henkilöstön saatavuutta sote-aloilla ovat huolehtia taloudellisesta tuesta jatko-, muunto- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi pitää taata riittävästi laadukasta ja käytännönläheisestä opetusta.
JHL:n kysely: Kansalaiset lähettivät spontaanit terveiset uusille alueiden ja kuntien päättäjille2.6.2025 13:39:33 EEST | Tiedote
Alue- ja kuntavaaleissa valitut uudet päättäjät aloittivat kautensa 1.6. Ammattiliitto JHL kysyi, minkä yhden toiveen suomalaiset haluavat antaa päättäjiksi valituille.
JHL-SOTE: Henkilöstön palkkausta on parannettava – Veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja26.5.2025 12:46:26 EEST | Tiedote
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n sote-henkilöstölle tekemä kysely osoittaa, että alan palkkauksessa ja työn vaativuuden huomioimisessa on paljon kehitettävää.
JHL: Suojelutyölaki uudistettiin työnantajia suosien21.5.2025 14:02:34 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on pettynyt eduskunnan hyväksymään uuteen suojelutyölakiin. Se on yksipuolinen, koska huolehtimisvelvollisuus ei koske työnantajan työsulkuja.
JHL: HRT-områdets konduktörer går i tvådagarsstrejk7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Fackförbundet JHL har utlyst en två dagars arbetsnedläggelse i huvudstadsregionen på torsdag och fredag. Strejken omfattar arbetsuppgifter i lokaltrafiken inom ramen för järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken ordnas i protest mot avsikterna att ersätta VR:s konduktörer med ordningsvakter i HRT-områdets lokaltrafik.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme