Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL: Vain mahdollisimman suuri rokotekattavuus kesyttää koronan leviämisen

Jaa

Ammattiliitto JHL kannustaa ja kehottaa kaikkia vielä rokottamattomia viipymättä ottamaan koronarokotukset. Pandemia saadaan kuriin vain rokotteilla. Terveydenhuollon voimavarat ovat vaarassa valua ensisijaisesti koronan hoitoon, jolloin muiden vakavien sairauksien hoito jää vähemmälle huomiolle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perää Suomessa asuvilta vastuunkantoa pahentuneessa koronatilanteessa. Ammattiliitto kehottaa vielä rokottamatta olevia ottamaan koronarokotukset.

– Riittämättömästä rokotekattavuudesta seuraa se, että koronapandemia jatkuu jatkumistaan, tulee valtavasti lisää tartuntoja, sairastumisia sekä kuolemia ja niiden mukana paljon inhimillistä kärsimystä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine alleviivaa.

Terveydenhuollon voimavarat ovat rajalliset. Paheneva tautitilanne nielee koko ajan enemmän voimavaroja koronan hoitoon.  Ammattiliitto JHL muistuttaa siitä tosiasiasta, että jatkuva suuri panostaminen koronavirustestaamiseen sekä koronaviruspotilaiden hoitamiseen tapahtuu muiden sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoitamisen kustannuksella. Myös terveydenhuollon työntekijöiden työhyvinvointi on vaarassa.

– Niin kauan kuin työpaikoilla on rokottamattomia työntekijöitä, altistuvat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat asiakkaat, potilaat ja muut työntekijät kohtuuttoman koville riskeille.

Tartuntatautilain koronapassisääntely mahdollistaa koronapassin edellyttämisen vain erikseen säädetyissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Sosiaali- ja terveydenhuollossa työntekijöillä on velvollisuus osoittaa kelpoisuutensa työskennellä riskiryhmiin kuuluvien kanssa.  Myös työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, että työpaikka on turvallinen.  Kuitenkaan työnantaja ei nykyisen lainsäädännön takia voi vaatia työntekijöitä esittämään koronapassia työpaikoilla. JHL:n mielestä koronapassi voisi olla yksi työturvallisuutta lisäävä tekijä, mutta vasta sitten, kun pelisäännöt työnantajien kanssa ovat selvät.   

Ammattiliitto JHL:n mielestä päätös rokotuksen ottamatta jättämisestä ei ole pelkästään yksilön oma asia.

– Tarvitsemme nyt kaikkien yhteiskunnan jäsenten yhteistoimintaa: minun rokotukseni suojaa muita ja muiden rokotus suojelee minua. Muutoin olemme tilanteessa, missä toimintoja ja palveluja rajoitetaan ja ihmiset ajetaan neljän seinän sisälle. Paluu uuteen normaaliin estyy. Yhteiskunnallamme ei ole varaa siihen, Niemi-Laine painottaa.

Lisätiedot: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Vankilavirkailijain liitto kysyy: Mihin hävisi Rikosseuraamuslaitoksen 30 miljoonaa euroa?3.12.2021 07:30:00 EET | Tiedote

Vankilaturvallisuus on vaarantunut monin tavoin ja henkilöstö on vaarassa päivittäin. Vankilavirkailijain Liitto VVL vaatii välittömiä toimia turvallisuuden puolesta ja riittävää rahoitusta. Rikosseuraamuslaitos on käyttänyt kymmenen vuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa ylimääräistä asiakastietojärjestelmään eikä järjestelmä ole edelleenkään käytössä.

JHL: Satakunnan pelastuslaitoksen on lisättävä henkilöstön määrää välittömästi lain edellyttämälle tasolle29.11.2021 09:27:17 EET | Tiedote

Satakunnan pelastuslaitoksessa on huomattava alimiehitys. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut korjausmääräyksen toimintavalmiudessa havaitun epäkohdan korjaamiseksi. Henkilöstö on jo aiemmin nostanut asiaa esille. JHL vaatii asian ottamista vakavasti ja lisäämään henkilöstön määrää välittömästi pelastuslain edellyttämälle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme