Helsingin yliopisto

Ammattitaudit rasittavat myös julkista taloutta - asbestin aiheuttaman syövän hoitokustannuksia jää kuntien maksettavaksi

Jaa

Vain kolmasosa ammattitaudiksi todetun syövän hoitoon liittyvistä terveydenhuollon kuluista päätyy korvausvelvollisten vakuutusyhtiöiden maksettavaksi. Entistä tehokkaampien, mutta kalliiden hoitomuotojen yleistyessä tämä voi tarkoittaa miljoonien eurojen ylimääräisiä kuluja julkiselle terveyspalvelujärjestelmälle.

Suomessa työnantajan tulee lakisääteisesti vakuuttaa työntekijänsä työtapaturmien ja ammattitautien varalta. Ammattitaudeiksi todetuista sairauksista aiheutuneet hoitokustannukset kuuluvat työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan kokonaan vakuutusyhtiön korvattavaksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan iso osa kuluista päätyy kuitenkin kuntien maksettavaksi.

Kunnat maksaneet kaksi kolmasosaa keuhkopussin syövän hoitokuluista

Yksi selkeimmistä työperäisistä ammattitaudeista on keuhkopussin syöpä eli mesoteliooma. Mesoteliooman yhteys ammatissa tapahtuneeseen asbestialtistumiseen on kiistaton. Sairauden ennuste on huono, keskimääräinen elinajanodote diagnoosin jälkeen on noin 10 kuukautta.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kyseisestä syöpää sairastavien potilaiden hoitokuluista vain noin kolmasosa kohdentui potilaan työnantajan työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen myöntäneen vakuutusyhtiön maksettavaksi, vaikka heillä oli myönteinen korvauspäätös vakuutusyhtiöltä. Loput kaksi kolmasosaa kuluista kohdentui erikoissairaanhoidon laskutuksessa kunnille.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Thoracic Cancer -tiedejulkaisussa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin mesotelioomaan liittyviä sairauden hoitokustannuksia kahdesta rekisterilähteestä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusrekistereistä sekä Tapaturmavakuutuskeskuksen ammattitautien korvausrekisteristä. Kun hoidon kustannuksia arvioitiin hoitotietojen pohjalta, havaittiin että ne olivat noin kolminkertaiset verrattuna vakuutusyhtiöiden maksamiin korvauksiin.

– Esimerkiksi vuonna 2012 mesoteliooma aiheutti terveydenhuollossa noin neljän miljoonan euron vuotuiset kustannukset, kertoo tutkimusryhmän jäsen, dosentti Ilkka Ilonen. Pelkästään tästä sairaudesta ja laskutuksen väärinkohdentumisesta aiheutuu julkiselle kuntataloudelle siis useiden miljoonien kulut vuosittain, hän täydentää.

Lisähuomiota laskutusprosesseihin

Erikoissairaanhoidon kuluista laskutetaan kuntia hoidon aikana kirjattujen tietojen perusteella. Hoitotietojen kirjaamisen ensisijainen tarkoitus on tukea potilaiden hoitoa ja toissijaisesti tietoa hyödynnetään esimerkiksi kuntalaskutukseen.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että koska kunnat toimivat myös omistajina sairaanhoitopiireissä, laskutuksen kohdentamiseen muualle kuin kunnille ei välttämättä ole kiinnitetty riittävästi huomiota.

– Todennäköinen syy laskujen kohdentumiseen kunnille vakuutusyhtiöiden sijaan on se, että tieto ammattitaudista ja siihen liittyvästä korvattavuudesta ei ole välittynyt sairaanhoitopiirien laskutusjärjestelmiin, terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori Paulus Torkki toteaa.

– Ottaen huomioon julkisen talouden menopaineet, olisi varmasti perusteltua tehdä jatkotutkimuksia tai -selvityksiä, miten julkisen terveydenhuollon kirjaamis- ja laskutusprosesseja tulisi kehittää, jotta kustannukset tulevaisuudessa kohdentuisivat oikeille maksajille, Torkki huomauttaa.

Lisätietoja

Ilkka Ilonen, dosentti, Helsingin yliopisto ja vt. osastonylilääkäri, Sydän- ja keuhkokeskus, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
ilkka.ilonen@helsinki.fi
p. 050 427 2280

Paulus Torkki, terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
paulus.torkki@helsinki.fi
p. 050 338 5500

Alkuperäinen artikkeli: Torkki P, Paajanen J, Kytö V, Laaksonen S, Räsänen J, Myllärniemi M, Ilonen I. Evidence for marked underutilization of insurance billing in malignant pleural mesothelioma in Finland. Thorac Cancer. 2021 Sep 13. doi: 10.1111/1759-7714.14146.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto hakee oikeutta järjestää terveystieteiden maisterikoulutusta – koulutus vahvistaisi sote-alaa koko Uudellamaalla13.10.2021 12:32:17 EEST | Tiedote

Helsingin yliopisto on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriölle osoitetun hakemuksen koulutusvastuusta terveystieteiden alalle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä keskeiset pääkaupunkiseudun sote-alan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut Metropolia ja Laurea ovat ilmaisseet hankkeelle vahvan kannatuksensa.

Ratkaisuja vesihaasteisiin: Helsingin yliopisto osallistuu kansainväliseen Global Water Challenge -haasteeseen13.10.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin yliopistosta tulee Global Water Challenge –haasteen kumppani lokakuussa 2021. Haasteen tavoitteena on houkutella pohjoismaiden ja Baltian maiden aloittelevia yrityksiä esittelemään ratkaisuja erilaisiin veteen liittyviin haasteisiin: tulviin, vesipulaan, veden saastumiseen sekä muihin veteen liittyviin ympäristökysymyksiin ympäri maailmaa. Hanke järjestää roundtable -tapahtuman Tiedekulmassa 3. marraskuuta, johon osallistuvat yhteistyökumppanit sekä Helsingin yliopiston tutkijoita.

Solving The Global Water Challenge: University of Helsinki participates in International Innovation, Startup & Sustainability Action13.10.2021 09:30:00 EEST | Press release

The University of Helsinki becomes partner in the Global Water Challenge in October 2021 with a launch in Helsinki. The aim of the Challenge is to attract Nordic and Baltic startups to present solutions in AI, IoT, Digital Twins, 5G, Cyber Security and Robotics among others that can help solve challenges such as floods, irrigation, water shortages, polluted water and environmental issues in cities and regions around the world. Also, these solutions could be used by industry in other sectors.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme