Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Arbetsgivarnas intresse att avtala vägs under den kommande förhandlingsrundan

Dela

Arbetsgivarnas intresse att avtala vägs under den kommande förhandlingsrundan Förhandlingsrundan som startar i höst kommer att visa huruvida arbetsgivarna fortfarande är villiga att avtala och samarbeta med löntagarrörelsen, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Jarkko Eloranta påminner om att det uttryckligen är arbetsmarknadssystemet som har drivit fram stabilitet, förutsägbarhet, välfärd och ekonomisk tillväxt i Finland.

– Det fungerande förhandlingssystemet har gett löntagarna trygghet och näringslivet möjligheter till framgång. Ingendera parten har fått igenom sin vilja som sådan, men så är det ju när man förhandlar.

Arbetsgivarna håller nu på att frånsäga sig avtalsförfarandet och vill diktera spelreglerna för arbetslivet enbart ur sina synvinklar. Eloranta varnar för att arbetsgivarna kan komma att betala ett högt pris i strävan att åsidosätta löntagarrörelsen och öka sin egen dikterande makt på arbetsplatserna.

– Finland behöver stabilitet men stabilitet uppkommer inte genom att man knuffar fackföreningsrörelsen åt sidan och tysta ner löntagarna.

Finland har klarat sig bra i hanteringen av coronapandemin. Jarkko Eloranta anser det beklagligt att vi nu inte verkar kunna eller vilja dra nytta av denna framgång när det gäller att reparera skadorna av coronan.

I återuppbyggnaden efter pandemin behöver Finland förutom stabilitet också samarbete och beslut som upplevs som rättvisa, understryker Eloranta.

– Vi är på tröskeln till en ekonomisk uppgång och denna chans bör vi inte sumpa på arbetsmarknaden eller i politiken med frånträdelser som ger synlighet men inga hållbara resultat.

Jarkko Eloranta är nöjd med att regeringen vid ramförhandlingarna inte hemföll åt att göra nedskärningar i utkomstskyddet för arbetslösa. Att arbetslösa personers knappa utkomst försämras ytterligare kommer inte att göra slut på Finlands skuldsättning eller få ekonomin att blomstra.

– Finland reser sig genom satsningar på kompetens, forskning och produktutveckling.

Eloranta ser också positivt på de beslut om kontinuerligt lärande som fattades vid ramförhandlingarna. Att förutse förändringar och att rikta in utbildningen till dem som lider av strukturförändringar och till arbetstagargrupper som är underrepresenterade i utbildningen är viktiga teman i besluten.

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket6.5.2021 11:12:20 EEST | Tiedote

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnade effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum