Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Arkkitehdeille uusi työehtosopimus

Jaa

Arkkitehtisuunnittelualalle syntyi uusi työehtosopimus tänään, kun Palta hyväksyi 5.1. syntyneen neuvottelutuloksen. YTN ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL hyväksyivät tuloksen eilen. Sopimus on voimassa 30.11.2023 asti. Sopimuksen kustannusvaikutus on 1,8 %.

Arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen palkkaratkaisu noudattaa Teknologiateollisuudessa syntyneiden ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisuja. Sen myötä arkkitehtisuunnittelualalla on nyt mahdollista ensimmäistä kertaa sopia palkankorotuksista paikallisesti.

Jollei työnantaja neuvottele tai pääse sopuun palkkaratkaisusta luottamusmiehen tai vaihtoehtoisesti koko henkilöstön kanssa, noudatetaan niin kutsuttua perälautaa. Sen mukaan työnantaja maksaa maaliskuun alusta alkavalla palkanmaksukaudella jokaiselle vähintään 0,9 prosentin palkankorotuksen ja lisäksi 0,9 prosenttia työpaikkakohtaista erää. Sen työnantaja saa jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

YTN, Palta ja ATL neuvottelevat vuoden 2023 palkkaratkaisun tulevana syksynä. Mikäli palkkaratkaisuun ei päästä, nyt syntynyt uusi TES on irtisanottavissa päättymään jo 30.11.2022.

Palkkaratkaisun lisäksi uuteen sopimukseen tuli muutoksia matkustamiseen ja lomarahaan liittyen. Asiakasprojektimatkojen osalta omavastuu vapaa-ajan matkustamisen korvaamisessa pieneni kahdesta yhteen tuntiin per vuorokausi. Matkakustannusten korvauksissa päivärahan maksuedellytys nousi 30 kilometristä 50 kilometriin. Lomarahan osalta uusi TES täsmentää, että lomarahaan liittyvät sopimukset ovat irtisanottavissa kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

– Vaikka etätyöstä ei tullut mitään uutta varsinaiseen TES-sopimukseen, suosittelen, että työpaikoilla käytäisiin keskustelua etätyön pelisäännöistä. Teimme TESin liitteeksi listan asioista, joista kannattaa keskustella, sopimusalavastaava Tuula Aaltola kertoo.

Perhevapaauudistuksen ja yhteistoimintalain muutosten aiheuttamat työehtosopimuksen päivitykset sovittiin valmisteltavan työryhmätyönä syksyyn mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuula Aaltola
sopimusalavastaava
suunnittelu- ja konsulttiala, YTN
tuula.aaltola@ytn.fi
(09) 2291 2280

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöissä. YTN:n jäseninä on 19 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esihenkilöä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme