REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy

Arvo Salo olisi nykyisin poetry slam -tähti

Jaa

FT Riikka Ylitalo on tehnyt tuoreen tutkimuksen 1960-luvun radikaalista demaripoliitikosta ja runoilijasta Arvo Salosta. Salon käsikirjoittama Lapualaisooppera on hyvä esimerkki siitä, miten hänen tuotantonsa kestää aikaa ja saa aina uusia tulkintoja. Runojaan Salo itsekin piti käyttörunoutena, joka on tarkoitettu mieluummin esitettäväksi kuin luettavaksi.

Riikka Ylitalo: Sanamaagikko – Arvo Salon koetut vaiheet (REUNA 2020)
Riikka Ylitalo: Sanamaagikko – Arvo Salon koetut vaiheet (REUNA 2020)

Lapualaisoopperan mustapaidat ja punapaidat rinnastuvat helposti nykypäivän poliittisiin poteroihin, joista käsin käytetään hyväksi median nopeaa klikkijournalismia. Lapualaisoopperan libretosta yksi elämään jäänyt repliikki on lapuanliikkeen johtajan Vihtori Kosolan tulolaulun alku: ”Jumalauta! Näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa!”

Mustapaitojen kuoro laulaa väkivaltaa ihannoivan laulun, jossa Salon riimittelytaito pääsee oikeuksiinsa: ”Me valtaan ja voimaan luotamme / ja me tykkejä pommeja tuotamme / ja uskomme aseisiin / ja me uskomme ammuksiin / sen uskon tulta me koskaan emme päästä sammuksiin.” Salo oli aktiivinen työväen laululiikkeessä: hänen sanoituksistaan monet muistavat esimerkiksi ”Pesäpallolaulun” ja ”Työväenlehtien laulun”.

Runoissaan Salo otti kantaa päivänpolitiikkaan ja sivalsi sanan säilällä vastustajiaan, mutta tuotantoon mahtuu myös kepeitä ja viihdyttäviä minuuttirunoja. Yksi tunnetuimmista pikkurunoista kuuluu seuraavasti: ”Sinä olet / työväenliikkeen / sillä siivellä / Minä olen / työväenliikkeen / tällä siivellä / Te muut olette / työväenliikkeen / siivellä.” Salon runouden voidaan omalta osaltaan katsoa edeltäneen nykyistä lavarunousbuumia, jossa runoja kirjoitetaan nimenomaan yleisölle lausuttaviksi.

Ylitalon kirja on kiinnostava katsaus myös työväenliikkeen historiaan ja 60-luvun radikalismiin. Vuonna 2015 ilmestyneessä väitöskirjassaan Ylitalo käsitteli Salon ystävän Pentti Saarikosken 60-luvun tuotantoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt suoraan tekijälle: Riikka Ylitalo, 040 718 5476, rihaylit[at]gmail.com.

Kuvat

Riikka Ylitalo: Sanamaagikko – Arvo Salon koetut vaiheet (REUNA 2020)
Riikka Ylitalo: Sanamaagikko – Arvo Salon koetut vaiheet (REUNA 2020)
Lataa
Riikka Ylitalo
Riikka Ylitalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy
REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy
Myllykoskentie 17
46800 Myllykoski

040 578 8049, info@reunalla.fihttps://reunalla.fi

REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy
on perustettu vuonna 2013. Kustantamo toimii Kouvolan Myllykoskella Kulttuuritalo Wanhassa Rautakaupassa, jossa on myös Reunan kirjakauppa, kirjakahvila, taidegalleria ja Henna Virenin valokuvastudio. Kirjakaupassa on töissä Suomen ainoa kirjakauppakissa Nappi. Piha-alueen Wanhassa Kirjahallissa järjestetään joka toinen vuosi Kymi Libri -kirjamessut, ks. kymi-libri.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy

Musiikillinen tinkimättömyys on tuonut Eero Raittiselle arvostusta25.10.2020 17:06:52 EETTiedote

”Urani tarkoitus ovat bändit, biisit ja täysosumaan tähtääminen keikoilla”, kertoi Eero Raittinen elämäkertansa kirjoittajalle Elina Saksalalle. Raittinen ei anna itselleen tuumaakaan löysää: biisin kaikki elementit on sisäistettävä täydellisesti ennen tulkintaa. Uudessa elämäkerrassa Eero Raittinen – Mies matkallaan piirtyy kuva pedantista artistista, josta ei todennäköisesti olisi tullut muusikkoa, jos isä olisi voinut päättää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme