Suomen Akatemia

Arvostettu ERC:n Synergy -rahoitus ensimmäistä kertaa suomalaiseen yliopistoon

Jaa

Professori Risto Ilmoniemi Aalto-yliopistosta on saanut ensimmäisenä suomalaisena Euroopan tutkimusneuvoston (European Research Council, ERC) Synergy -tutkimusrahoituksen. Kaksi muuta osapuolta neurotieteen ja lääketieteellisen kuvantamisen alaan kuuluvassa yhteishankkeessa ovat professori Gian Luca Romano Chieti-Pescaran yliopistosta Italiasta ja professori Ulf Ziemann Tübingenin yliopistosta Saksasta.

Risto Ilmoniemi on jo vuosikymmenien ajan kehittänyt aivokuvantamismenetelmiä, ja hän on kansainvälisesti yksi johtavia magnetoenkelografian (MEG) ja magneettistimulaation (TMS) asiantuntijoita. Ilmoniemi työskenteli akatemiaprofessorina vuosina 2012-2016.

Rahoituksen saanut yhteiseurooppalainen ConnectToBrain-hanke kehittää uusia menetelmiä aivotutkimukseen, diagnostiikkaan ja hoitoon. Tavoitteena on täysin uudenlaisen aivostimulaation ja -terapian kehittäminen.

Synergy-rahoitus on tarkoitettu 2-4 monitieteisen ja toisiaan tutkimuksellisesti täydentävän ryhmän yhteiselle tutkimushankkeelle, jonka toteuttaminen yhden ryhmän voimin ei olisi mahdollista. Enimmillään rahoitus voi olla 10 miljoonaa euroa ja rahoituskausi kuusi vuotta. Tavoitteena on, että ryhmät nousevat hankkeen aikana oman alansa edelläkävijöiksi maailmassa. ERC:n Synergy-rahoitus on osa EU:n Horisontti2020-tutkimusrahoitusta.

Synergy -haussa hakuprosessi on yksivaiheinen, mutta arviointi tehdään kolmessa vaiheessa, johon kuuluu viimeisenä koko hakijaryhmän haastattelu Brysselissä. Vuoden 2018 Synergy -hakuun jätettiin 300 hakemusta, joista arviointikelpoisia oli 295, ja näissä oli mukana yhteensä 971 hakijaa. Haun ensimmäisen arviointivaiheen läpäisi 154 hakemusta ja 520 hakijaa 24 eri maasta. Suurimmassa osassa toiselle arviointikierrokselle päässeistä hakemuksista hakijat olivat lähtöisin vähintään kahdesta eri maasta ja kolmesta eri taustaorganisaatiosta.

Suomessa työskentelevät tutkijat eivät ole aiemmin menestyneet Synergy -haussa, joka on kenties ERC:n haasteellisin rahoitusmuoto. Vuoden 2018 haussa oli mukana Suomesta yhdeksän hakijaa eri hankkeissa. Kolmannen arviointivaiheen haastatteluihin valittiin 73 hakemusta. Rahoitus myönnettiin lopulta 27 hankkeelle eli rahoitusta sai 9 prosenttia kaikista arvioiduista hakemuksista.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa tutkijalähtöistä, korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella, ja hakemuksia arvioitaessa korostetaan tutkimusidean uutuusarvoa ja rohkeutta aivan uudenlaisten tutkimuslinjojen avaamiseksi.

Tarkemmat maakohtaiset tiedot rahoitetuista hankkeista ERC:n sivuilla: https://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2018_syg_results.pdf

Aalto-yliopiston tiedote: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopiston-johtama-10-miljoonan-euron-yhteiseurooppalainen-hanke-kehittaa-uusia

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Johtava tiedeasiantuntija Hannele Lahtinen
Suomen Akatemia, p. 029 533 5055
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Tiedeasiantuntija Annika Raitala
Suomen Akatemia, p. 029 533 5097
etunimi.sukuninimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Finlands Akademi finansierade akademiprojekt och forskaranställningar med nästan 180 miljoner18.6.2019 15:27:47 EESTTiedote

Under septemberutlysningen 2018 finansierade Finlands Akademi 250 akademiprojekt med totalt 311 delprojekt. Finansiering beviljades även för 65 anställningar som akademiforskare, 114 anställningar som forskardoktor och 13 anställningar som klinisk forskare. Akademis tre forskningsråd beviljade finansiering brett inom olika forskningsområden, cirka 180 miljoner euro totalt. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 41 procent.

Suomen Akatemia rahoitti lähes 180 miljoonalla akatemiahankkeita ja tutkijan tehtäviä18.6.2019 15:27:45 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2018 haussa 250 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 311 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 65 akatemiatutkijan, 114 tutkijatohtorin ja 13 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä Akatemian kolme tutkimuksen toimikuntaa myönsivät rahoitusta noin 180 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 41 prosenttia.

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme