Suomen Akatemia

Arvostettu ERC:n Synergy -rahoitus ensimmäistä kertaa suomalaiseen yliopistoon

Jaa

Professori Risto Ilmoniemi Aalto-yliopistosta on saanut ensimmäisenä suomalaisena Euroopan tutkimusneuvoston (European Research Council, ERC) Synergy -tutkimusrahoituksen. Kaksi muuta osapuolta neurotieteen ja lääketieteellisen kuvantamisen alaan kuuluvassa yhteishankkeessa ovat professori Gian Luca Romano Chieti-Pescaran yliopistosta Italiasta ja professori Ulf Ziemann Tübingenin yliopistosta Saksasta.

Risto Ilmoniemi on jo vuosikymmenien ajan kehittänyt aivokuvantamismenetelmiä, ja hän on kansainvälisesti yksi johtavia magnetoenkelografian (MEG) ja magneettistimulaation (TMS) asiantuntijoita. Ilmoniemi työskenteli akatemiaprofessorina vuosina 2012-2016.

Rahoituksen saanut yhteiseurooppalainen ConnectToBrain-hanke kehittää uusia menetelmiä aivotutkimukseen, diagnostiikkaan ja hoitoon. Tavoitteena on täysin uudenlaisen aivostimulaation ja -terapian kehittäminen.

Synergy-rahoitus on tarkoitettu 2-4 monitieteisen ja toisiaan tutkimuksellisesti täydentävän ryhmän yhteiselle tutkimushankkeelle, jonka toteuttaminen yhden ryhmän voimin ei olisi mahdollista. Enimmillään rahoitus voi olla 10 miljoonaa euroa ja rahoituskausi kuusi vuotta. Tavoitteena on, että ryhmät nousevat hankkeen aikana oman alansa edelläkävijöiksi maailmassa. ERC:n Synergy-rahoitus on osa EU:n Horisontti2020-tutkimusrahoitusta.

Synergy -haussa hakuprosessi on yksivaiheinen, mutta arviointi tehdään kolmessa vaiheessa, johon kuuluu viimeisenä koko hakijaryhmän haastattelu Brysselissä. Vuoden 2018 Synergy -hakuun jätettiin 300 hakemusta, joista arviointikelpoisia oli 295, ja näissä oli mukana yhteensä 971 hakijaa. Haun ensimmäisen arviointivaiheen läpäisi 154 hakemusta ja 520 hakijaa 24 eri maasta. Suurimmassa osassa toiselle arviointikierrokselle päässeistä hakemuksista hakijat olivat lähtöisin vähintään kahdesta eri maasta ja kolmesta eri taustaorganisaatiosta.

Suomessa työskentelevät tutkijat eivät ole aiemmin menestyneet Synergy -haussa, joka on kenties ERC:n haasteellisin rahoitusmuoto. Vuoden 2018 haussa oli mukana Suomesta yhdeksän hakijaa eri hankkeissa. Kolmannen arviointivaiheen haastatteluihin valittiin 73 hakemusta. Rahoitus myönnettiin lopulta 27 hankkeelle eli rahoitusta sai 9 prosenttia kaikista arvioiduista hakemuksista.

Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa tutkijalähtöistä, korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella, ja hakemuksia arvioitaessa korostetaan tutkimusidean uutuusarvoa ja rohkeutta aivan uudenlaisten tutkimuslinjojen avaamiseksi.

Tarkemmat maakohtaiset tiedot rahoitetuista hankkeista ERC:n sivuilla: https://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2018_syg_results.pdf

Aalto-yliopiston tiedote: https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopiston-johtama-10-miljoonan-euron-yhteiseurooppalainen-hanke-kehittaa-uusia

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Johtava tiedeasiantuntija Hannele Lahtinen
Suomen Akatemia, p. 029 533 5055
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Tiedeasiantuntija Annika Raitala
Suomen Akatemia, p. 029 533 5097
etunimi.sukuninimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen(at)aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Finlands Akademi beviljar över 30 miljoner euro till forskningsinfrastrukturer som främjar högklassig vetenskap18.1.2019 15:10:27 EETTiedote

Finlands Akademi beslutade idag om finansiering på sammanlagt 32,4 miljoner euro för att stärka forskningens infrastrukturer. Finansieringen fördelas mellan 21 infrastrukturer och 22 organisationer. Finansieringen beviljas för stärkande och uppgradering av nationellt betydelsefulla infrastrukturer som främjar högklassig vetenskaplig forskning. Bland finansieringsmottagarna finns två nya initiativ som inte finns med i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer.

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonaan euron rahoitus Suomen Akatemialta18.1.2019 15:10:26 EETTiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää8.1.2019 13:30:00 EETTiedote

Suomen Akatemia on valinnut neljä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi lippulaivaohjelmassa. Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS. Ne rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme