Aluehallintovirasto

Asbestipurkutyö johti sakkoihin ja rikoshyödyn menettämiseen

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi asbestipurkutöihin erikoistuneen yksityisen elinkeinonharjoittajan työturvallisuusrikoksesta 10 päiväsakkoon. Elinkeinonharjoittaja tuomittiin myös menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 500 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 30.10.2020.

Tuomio liittyi Hangossa marraskuussa 2018 tehtyyn asbestipurkutyöhön. Käräjäoikeus katsoi, ettei asbestipurkutyön suorittaja ollut noudattanut työturvallisuusmääräyksiä, kun se oli käyttänyt purkutyömenetelmänä kokonaisena irrottamista myös sellaisiin materiaaleihin, joihin tämä menetelmä ei tässä tapauksessa soveltunut. Käräjäoikeuden mukaan muovimaton ja sen yhteydessä olleen tasoitteen, seinävinyylilaattojen ja putkieristeen poistaminen olisi tullut tehdä osastointimenetelmää noudattaen, koska asbestikartoituksen mukaan niihin on liittynyt varteenotettava vaara pölyämisestä.

Purkutyömenetelmän lisäksi käräjäoikeus katsoi elinkeinonharjoittajan rikkoneen määräyksiä myös seuraavien asioiden suhteen: työn vaarojen selvittäminen ja arviointi, ilmankäsittelylaitteen toimintakunnon varmistaminen, puhtauden varmistaminen asbestipurkutyön jälkeen, työntekijän terveystarkastuksen suorittaminen ja ennakkoilmoituksen tekeminen.

Osa syytteestä hylättiin. Asbestityön suorittanut ei sisällyttänyt vertailuarvoja lausuntoihin, jotka koskivat työntekijöiden asbestialtistumisen seurantamittauksia ja ilmankäsittelylaitteiden toimintakunnon varmistamista. Käräjäoikeus piti uskottavana, että vertailuarvo on välttämätön, jotta mittaus täyttää asbestiasetuksen asettamat vaatimukset. Laissa ei kuitenkaan nimenomaisesti lue, että vertailuarvo on liitettävä mukaan, joten tältä osin vastaajan ei katsottu rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että asbestipurkutyöstä on tarkat määräykset valtioneuvoston asetuksessa asbestityön turvallisuudesta. Tapauksessa käräjäoikeus katsoi useiden puutteiden olleen vähäisiä ja työturvallisuusmääräysten rikkomisen tapahtuneen huolimattomuudesta eikä piittaamattomuudesta. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että koska asbesti on niin vaarallinen aine, on sen käsittelylle välttämätöntä asettaa ankarat huolellisuusvaatimukset.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 30.10.2020, asianro R 20/1003. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, puh. 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään Itä-Suomessa – päätökset mahdollisista rajoituksista voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa26.7.2021 16:07:48 EEST | Tiedote

Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiireissä koronatilanne on muuttunut nopeasti. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ilmoitti torstaina 22.7.2021 siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri totesi olevansa kiihtymisvaiheessa tänään 26.7.2021.

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle22.7.2021 11:44:26 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme