Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Asiattomasta johtamistavasta ja muusta epäasiallisesta kohtelusta toimitusjohtajalle ja yhtiölle sakkoja

Jaa
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa toimivan, muovituotteita valmistavan yhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon ja yhtiön 6 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi toimitusjohtaja ja yhtiö velvoitettiin maksamaan työntekijälle tilapäisestä haitasta 3 000 euroa ja kärsimyskorvauksena 2 000 euroa. Tapauksessa oli kyse epäasiallisesta kohtelusta ja haitallisesta kuormittumisesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.1.2022.

Tapauksessa työnantajayhtiössä toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut sekä yhtiön omistanut työnantajan edustaja oli kohdistanut taloushallinnon tehtävissä työskennelleeseen työntekijään epäasiallista kohtelua. Toimitusjohtaja oli muun muassa toistuvasti huutanut työntekijälle, nimitellyt häntä halventavasti sekä vähätellyt hänen työntekoaan ja puuttunut siihen perusteettomasti. Lisäksi toimitusjohtaja oli useita kertoja puhunut työntekijästä pilkkaavaan sävyyn yhtiön muille työntekijöille. Työntekijä oli pyytänyt toimitusjohtajaa monta kertaa lopettamaan epäasiallisen käytöksen. Lisäksi toiset samalla työpaikalla työskennelleet työntekijät olivat yrittäneet puuttua toimitusjohtajan toimintaan tuloksetta.

Epäasiallinen kohtelu oli alkanut keväällä 2018 ja kestänyt seuraavan vuoden loppuun, jolloin työntekijä irtisanottiin. Käräjäoikeus katsoi, että epäasiallinen kohtelu oli ollut pitkäaikaista ja luonteeltaan sellaista, että siitä oli aiheutunut haittaa työntekijän terveydelle. Käräjäoikeus arvioi, että toimitusjohtaja oli myös käsittänyt menettelynsä olevan työntekijälle haitallista. Toimitusjohtaja ei ollut kuitenkaan muuttanut käytöstään edes keväällä 2019 järjestetyn työterveysneuvottelun jälkeen.

Työnantajan edustajalla on korostunut velvollisuus käyttäytyä asiallisesti työntekijöitä kohtaan. Työntekijältä saatuun ilmoitukseen koetusta epäasiallisesta kohtelusta ei tule milloinkaan suhtautua välinpitämättömästi, vaan työnantajan edustaja on velvollinen ryhtymään ripeästi toimiin tilanteen korjaamiseksi, muistuttaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/1448

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, puh. 029 501 6577, laura.kantola@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet koneen suojauksessa johtivat työtapaturmaan – sakkorangaistukset sekä toimitusjohtajalle ja tuotannon työnjohtajalle että yhtiölle26.4.2024 11:28:08 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtajalle tuomittiin 25 päiväsakkoa sekä tuotannon työnjohtajalle 15 päiväsakkoa. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Asiassa oli keskeisesti kyse työssä käytetyn kertakäyttöisiä pesukintaita valmistavan koneen asianmukaisesta kunnosta ja koneella tehdyn työn turvallisuudesta. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 24.4.2024.

Kuljetusalan yritys sai 10 000 euron uhkasakon työnantajan velvollisuuksien laiminlyönneistä25.4.2024 16:19:55 EEST | Tiedote

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, jossa pohjoiskarjalainen kuljetusalan yritys vaati työsuojeluviranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen sille tuomitseman uhkasakon määrän kohtuullistamista. Uhkasakko liittyi työnteon keskeisistä ehdoista työntekijöille annettavan kirjallisen selvityksen ja palkkalaskelman antamista sekä työaikakirjanpidon pitämistä koskeviin laiminlyönteihin. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16.4.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye