Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden lääkevaihto laajenee 1.4.2023

Jaa

Astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden apteekkivaihtoa tehostetaan valmisteiden välisen hintakilpailun lisäämiseksi 1.4.2023 alkaen. Tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta varmistaen samalla lääke- ja lääkitysturvallisuus sekä neuvonta. Muutoksen mahdollistava lainsäädäntö on tullut voimaan 1.1.2023.

Vaihtokelpoisiksi voidaan määritellä sellaiset astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävät inhaloitavat lääkevalmisteet, joiden vaikuttavat aineet ja niiden määrät ovat samanlaisia ja jotka ovat hoidollisesti samanarvoisia. Lääkevalmisteiden inhalaatiolaitteiden väliset eroavaisuudet eivät enää automaattisesti sulje vaihtokelpoisuutta pois, jos antolaitteet ovat siinä määrin samankaltaisia, että apteekin antamalla asianmukaisella laiteneuvonnalla vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti.

Keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelo jaksolle 1.4.–30.6.2023 löytyy Fimean verkkosivustolta. Tähän luetteloon on lisätty 62 sellaista astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon tarkoitettua inhalaatiovalmistetta, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana luettelossa. Kaikkien näiden valmisteiden vaihtokelpoisuus ei kuitenkaan suoraan liity 1.1.2023 voimaan tulleisiin säädösmuutoksiin. Kaikkia valmisteita tai niiden pakkauskokoja ei välttämättä ole kaupan luettelon voimassaoloaikana.

Apteekeille erillinen lääke- ja laiteneuvontavelvoite vaihdon yhteydessä

Kun kyseessä on astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden vaihtotilanne, apteekeille on säädetty lääkelaissa nimenomainen velvoite antaa laiteopastusta lääkitys- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi, koska apteekin antolaiteneuvonnan merkitys kasvaa lääkevaihdon laajetessa. Apteekin lääke- ja laiteneuvonnan tulee olla laadukasta ja sen tulee toteutua aina vaihdettaessa inhaloitava lääkevalmiste ja sen antolaite toiseen. Apteekissa vaihdettavien valmisteiden väliset mahdolliset eroavaisuudet nostetaan erityisesti esiin neuvonnassa. Neuvonnalla varmistetaan oikea inhalaatiolaitteen käyttötekniikka, lääkehoidon toteutuminen tarkoituksenmukaisesti, lääkkeen tavoiteltu hoitovaikutus ja hoitotasapaino. Tietoa apteekin farmaseuttiselle henkilökunnalle lääke- ja laiteneuvontaa varten löytyy Fimean Lääkevaihto apteekissa -verkkosivulta.

Lue lisää:

Keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelo

Lääkevaihto apteekissa

Apteekin valmistekohtainen ohjaus lääkevaihdossa

Apteekissa tapahtuva lääkevaihto: inhalaatiovalmisteet, Vesa Mustalammi, ylilääkäri, Fimea (pdf)

Kelan, Lääkkeiden hintalautakunnan ja Fimean yhteistiedote 13.2.2023: Inhaloitavien lääkevalmisteiden viitehintaryhmät laajenevat 1.4.2023

Fimean verkkouutinen 23.2.2023: Webinaari apteekeille 28.2.2023: Astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden lääkevaihto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjo-Riitta Helle, yksikön päällikkö p. 029 522 3320
Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
laakevaihto@fimea.fi
apteekit@fimea.fi
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme