Asumiskustannusten alentaminen hallitusohjelmaan
Suomen Omakotiliiton valtuuston kevätkokouksessa keskusteltiin liiton hallitusohjelmatavoitteista.
Vuonna 1947 perustettu Omakotiliitto on alansa ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvontajärjestö Suomessa.
Asumiskustannuksia on tarkasteltava laajana kokonaisuutena, ja nousupaineita on monesta suunnasta sekä asumisen peruskustannuksista, remontointivelvoitteiden lisääntymisestä, että korkokulujen noususta, muistuttaa Omakotiliiton valtuuston puheenjohtaja Jaakko Korpela. Tärkeimpänä asiana on nyt saada kotitalouksien sähkö- ja lämmitysenergiakustannukset laskemaan kohtuuhintaisiksi.
Tulevalla eduskunnalla on edessään merkittäviä lakiuudistuksia, kuten kiinteistöverouudistuksen jatkovalmistelu. Omakotiliitto on vaatinut, että hallitusohjelmaan tulee kirjata, että kiinteistövero ei saa olla kohtuuton kenenkään kannalta. Samoin esitetään kiinteistöveron alarajan prosentin poistoa.
Omakotiliiton mukaan valtion asuntorakentamisen kehittämisohjelma kaipaa myös päivittämistä, sillä asumisen tarpeet ja asuntorakentaminen eivät ole lähelläkään toisiaan. Pientaloasumisenedistäminen tulisi kirjata esimerkiksi päivittämällä MAL-sopimuksiin laadullisia tekijöitä pelkkien kerrosneliömetrien sijaan, joka monipuolistaisi rakennuskantaa. Asuntoja tulee rakentaa entistä vahvemmin ihmisten eri elämäntilanteisiin ja ikävaiheisiin sopivimmiksi, huomioiden liikkumisen ja työnteon muutokset yhteiskunnassa.
Omakotiliitto vastasi myös hallitustunnustelija Orpon hallituskysymyksiin, kertoo toiminnanjohtaja Marju Silander. Pääviestinä oli, että asumiskustannukset on saatava laskuun. Esimerkiksi kiinteistöverouudistuksen myötä verotus ei saa nousta ja kotitalousvähennys tulee uudistaa asuntokohtaiseksi korottaen vähennyksen korvausprosenttia ja euromäärää.
Lisätietoja: Marju Silander, toiminnanjohtaja, Suomen Omakotiliitto ry, puh. 045 7200 626, marju.silander@omakotiliitto.fi
Omakotiliiton 12 kohdan hallitusohjelmatavoitteet 2023
1) Kotitalouksille on tarjolla kohtuuhintaista energiaa.
2) Kiinteistövero ei saa olla kenenkään osalta kohtuuton.
3) Palautetaan asuntolainojen korkovähennys.
4) Valmistellaan uusi aravatukimalli pientalojen rakentamiseen ja remontoimiseen.
5) Asuntorakentaminen toteutetaan ihmisten asumistarpeisiin ja toiveisiin eri elämäntilanteissa sopivaksi, huomioiden liikkumisen ja työnteon muutokset.
6) Kirjataan MAL-sopimuksiin tavoitteeksi pientaloasumisen edistäminen.
7) Uudistetaan kotitalousvähennys asuntokohtaiseksi, korotetaan euromäärä riittäväksi ja nostetaan energiatehokkuusremonttien korvausprosenttia 60 prosenttiin.
8) Uudistetaan varainsiirtovero asumisen omistusmuodosta riippumattomaksi.
9) Poistetaan asumista koskevan lainsäädännön päällekkäisyydet ja kohtuuttomat velvollisuudet.
10) Vahvistetaan rahoitusta kansalaisjärjestöjen tekemään asumisen neuvontaan ja viestintään.
11) Sovelletaan energiatehokkuusdirektiiviä siten, että se ei aiheuta kohtuuttomia vaatimuksia pientaloasukkaille.
12) Varmistetaan, että pientaloille on saatavilla tasapuolisesti EU-rahoitusta energiatehokkuus- ja lämmitysmuutosremontteihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1, 2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä. Omakotiliiton valtuustossa on 55 vapaaehtoista omakotiaktiivia, jotka toimivat eri puolilla Suomea paikallisissa omakotiyhdistyksissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Omakotiliitto: Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti - suosituimmat mökkikunnat selvästi kalliimpia7.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten into mökkeilyyn on edelleen huipussa. Yhteensä Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, keskimäärin 1,7 mökkiä neliökilometrillä, käy ilmi Tilastokeskuksen julkaisusta. Omakotiliitto selvitti totutusti kesän kynnyksellä suosituimpien mökkipaikkakuntien kunnallisia maksuja.
Kaukolämpöyhtiöistä suurin osa nostanut hintoja1.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että kaukolämmön hinnoittelussa on isoja eroja. Tehoon perustuva perusmaksu on edullisimmillaan 22,68 euroa ja kalleimmillaan 117,60 euroa kuukaudessa.
Sähkön siirtohinnoissa ei näy edellisellä hallituskaudella luvattuja säästöjä12.5.2023 11:25:59 EEST | Tiedote
Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että siirtoyhtiöiden hinnoittelussa on isoja eroja. Siirron perusmaksu on edullisimmillaan 3,98 euroa kuukaudessa ja kalleimmillaan 37,56 euroa kuussa.
Porvoo ja Kaarina ovat vuoden pientalomyönteisimmät kunnat 2023 - Borgå och S:t Karins är mest småhusvänliga 202310.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Porvoo ja Kaarina on valittu vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi. Niitä kiitetään erityisesti runsaasta pientalotonttien kaavoituksesta.
Asuntokauppariitojen välttäminen, energiakriisi mökkeilyssä ja muuta ajankohtaista Omakotiliiton ohjelmaa Kevätmessuilla28.3.2023 12:00:38 EEST | Tiedote
Miten asuntokauppariidoilta voi välttyä? Miten energiakriisi kolahtaa mökkeilijään? Entä mitä puolueet sanovat pientaloasumisen asioista juuri ennen varsinaista vaalipäivää? Tervetuloa kuuntelemaan Omakotiliiton ajankohtaista ohjelmaa Kevätmessuille 30.3.–2.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme