Asunnon osto- ja remontointihuuman keskellä ei pidä unohtaa sähköturvallisuutta

Tilastokeskuksen äskettäin julkaiseman kuluttajien luottamusindikaattorin* mukaan suomalaisilla on tänä keväänä huomattavan paljon asunnon osto- ja peruskorjaamissuunnitelmia.
Nyt kun koronapandemiaa ei vielä aivan kokonaan ole selätetty, monet remontoivat ja uudistavat paikkoja vapaa-ajan asunnoilla ja kodeissa. Joitakin sähköön liittyviä toimenpiteitä voi maallikko tehdä itsekin. Tästä on tarjolla informaatiota mm. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin verkkopalvelussa.
- Onnettomuuksien välttämiseksi - ja jo sähköturvallisuuslainkin mukaan - varsinaiset sähköasennukset tulee kuitenkin teettää alan ammattilaisilla, muistuttaa tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.
Sähköinformaatiota ostajille, myyjille, remontoijille ja sisustajille
STULin ylläpitämällä Löydä sähkömies -sivustolla on runsaasti sähköä koskevaa tietoa. Siellä kerrotaan myös sähköistyksen kuntokartoituksesta, joka kannattaa teettää erityisesti silloin, kun on ostamassa - tai myymässä - vanhaa kiinteistöä tai huoneistoa ja haluaa varmuuden siitä, että sähköt ovat asiallisessa kunnossa.
Löydä sähkömies -sivustolla on myös hakupalvelu, jonka kautta voi hakea kuntokartoituksen ja sähköasennusten tekemiseen urakointioikeudet omaavien yritysten yhteystietoja.
Sähkötarvikkeiden ja -laitteiden nettiostamisessa riski
Ihmisten ostokäyttäytyminen on mm. pandemian seurauksena muuttunut yhä enemmän verkkokauppoja suosivaksi. Kun sähkötarvike- ja laiteostoksia tehdään netissä, kuluttajan on entistä vaikeampi arvioida sähköturvallisuuden vaatimusten täyttymistä. Myymäläostoksillakaan ollessa ei helposti erota päällepäin, onko tuote standardien mukainen vai ei. Netissä tuotteiden ominaisuuksia ja merkintöjä on mahdotonta tutkia, kun ne eivät ole fyysisesti ”hypisteltävissä” eikä läsnä ole asiantuntevaa myyjää.
Kotiremontoijien olisi hyvä tiedostaa, että verkkokauppojen valikoimat sisältävät joskus tuotteita, jotka eivät täytä sähköturvallisuusmääräyksiä. Nämä määräykset koskevat monia ominaisuuksia, joista yhtenä esimerkkinä on tuotteen lämmönkestävyys.
- Halpa hinta houkuttaa, mutta halpatuotteen ostaminen saattaa osoittautua korvaamattoman kalliiksi. Määräysten vastaisen sähkötarvikkeen tai -laitteen ylilämpeneminen voi aiheuttaa sähköpalon, huomauttaa Jenna Kauppila.
Yksi luotettavuutta lisäävä tunnus on CE-merkintä, joka osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset.
Vielä paremman varmuuden tuotteen turvallisuudesta ja soveltuvuudesta suomalaisiin olosuhteisiin antaa FI-merkki, jonka saa vain tuote, joka on testattu pätevässä testauslaboratoriossa ja läpäissyt testit ja tarkastukset.
- Vahva suosituksemme on hankkia sähkötarvikkeet ja -laitteet sähköurakoitsijan kautta. Silloin saa takuun sekä tuotteille että työlle, opastaa Jenna Kauppila.
*Tilastokeskus 27.4.2021
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Lisätietoa Löydä sähkömies -palvelumallista: Paula Ihamäki, STUL, puh. 041 451 5482, paula.ihamaki(at)stul.fi
Kuvat



Liitteet
Tietoja julkaisijasta
www.löydäsähkömies.fi on sähköistysalan yhteinen verkkopalvelu, joka auttaa löytämään ammattitaitoisen sähköasentajan omalta paikkakunnalta. Tavoitteena on parantaa sähköturvallisuutta, energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Verkkoyhtiöille on julkaistu ohjeet hiilijalanjäljen laskentaan25.6.2025 09:08:24 EEST | Tiedote
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry laati yhdessä Headpower oy:n kanssa kattavat ohjeet sähköverkkojen investointien hiilijalanjäljen laskentaan. Tutkimushanke paljasti, että kaapeleiden valmistus aiheuttaa jopa 60 prosenttia verkonrakennuksen päästöistä.
Omista akkuviritelmistä jo useampi tulipalo – ”Vakuutuskorvaus voi jäädä saamatta”10.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Itse rakennellut litiumioniakkujärjestelmät ovat aiheuttaneet Suomessa jo kolme vakavaa onnettomuutta lyhyen ajan sisällä. Pelastus-, sähkö- ja vakuutusalan asiantuntijat ja viranomaiset muistuttavat yhdessä vaaroista ja vastuista.
Opas aurinkosähköä harkitsevalle: asennustyöt kuuluvat ammattilaisille2.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntijat antavat vinkkejä aurinkopaneelien asennuttamista harkitseville ja asennuksia tekeville. Oppaassa käsitellään myös akkuenergiavarastojen kannattavuutta ja niihin liittyviä huomioita.
Kädentaitoja ei opita etänä – osaajapula uhkaa sähköalaa28.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Opetusresurssien haasteet heikentävät sähköistysalalle valmistuvien osaamistasoa ja työelämävalmiuksia – ja voivat pahimmillaan vaarantaa myös sähköturvallisuuden.
Rakentamislain uudistus ei anna lupaa sähköasennusten tekemiseen6.5.2025 10:32:50 EEST | Tiedote
Alle 30 neliömetrin piharakennuksen saa nyt rakentaa ilman lupaa, mutta sähkötyöt eivät edelleenkään kuulu ”jokamiehenoikeuksiin”.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme