Asutko kaukolämpötalossa – muista tämä, jos sähkökatko tulee
Suomessa on kaupungeissa totuttu siihen, että sähkökatkoja ei tule, ainakaan pitkiä. Tänä talvena ollaan tässä suhteessa uuden edessä ja mahdollisiin sähkökatkoihin olisi syytä varautua jo hyvissä ajoin. Taloyhtiöissä on hyvä muistuttaa asukkaita, että lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana.
Suurin osa kaupunkien taloyhtiöistä käyttää kaukolämpöä, joka lämmittää sekä rakennuksen että kuuman käyttöveden. Tällaisessa taloyhtiössä lämmintä vettä muodostuu lämmönvaihtimessa sitä mukaan, kun taloyhtiössä asukkaat käyttävät vettä. Normaalitilanteissa lämmönjakohuoneessa oleva säätölaite avaa ja sulkee venttiiliä käytön mukaan.
Sähkökatkon aikana piilee vaara – älä käytä kuumaa vettä kaukolämpötaloyhtiössä
Jos sähkökatko tulee, lämmönjakokeskuksen venttiili jää siihen asentoon, missä se on ollut ennen virran katkeamista. Mikäli lämmintä vettä on käytetty paljon taloyhtiössä juuri ennen sähkökatkoa, lämmönjakokeskuksen venttiili on valmiiksi auki, jolloin se jää siihen asentoon. Kun venttiili jää auki ja säätölaite ei toimi sähkökatkon aikana, saattaa putkistoon päästä liian kuumaa vettä. Kun joku talon asukkaista sähkökatkon aikana ottaa lämmintä vettä, voi pahimmillaan hanasta tulla jopa 100 asteista vettä.
- Pahin tilanne vaatii, että monta ikävää sattumaa tapahtuisi, mutta koska seuraukset voivat silloin olla hengenvaarallisia, lämmintä vettä ei tule käyttää kaukolämpötaloyhtiössä sähkökatkon aikana, Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Janne Laksola painottaa.
Nykyisin on olemassa turvaventtiileitä, jotka sulkeutuvat automaattisesti sähkökatkon tullessa. Näitä on kuitenkin asennettu kiinteistöihin todella vähän. Syynä saattaa olla se, että kaukolämpöä on pidetty hyvin turvallisena eikä sähkökatkojen mahdollisuutta ole pidetty sellaisena riskinä, joka vaatisi toimia.
- Jos taloyhtiö on uusimassa lämmönjakokeskusta, kannattaa ehdottomasti valita turvatoiminnolla varustettu venttiili, joka sähköjen katketessa sulkeutuu. Kustannus on pieni verrattaessa koko lämmönjakokeskuksen hintaan, Laksola vinkkaa taloyhtiöille.
Liian kuuma vesi on suuri rasitus taloyhtiön putkistolle
Toinen syy miksi lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana, liittyy taloyhtiön putkistoon. Normaalisti taloyhtiön putkistossa kiertää 55-65 asteista vettä, niin että asukkaalle tuleva käyttövesi on noin 58 asteista. Taloyhtiön putkistoa ei ole suunniteltu kestämään pitkäaikaista tätä paljon kuumempaa vettä, vaan se rasittaa putkistoa. Pahimmassa tapauksessa putkisto saattaa vaurioitua ja aiheuttaa vesivahingon. Varsinkin muovisissa putkissa piilee tämä vaarana.
Tärkeä ohje taloyhtiössä on, että älä käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana, Laksola summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Heikkilä, toiminnanjohtaja
Kiinteistöliitto Uusimaa
puh. 050 591 0995
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistöliitto Uusimaa edustaa yli 12.000 taloyhtiötä, joissa asuu lähes miljoona asukasta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden juhlinnassa taloyhtiössä27.12.2022 13:41:17 EET | Tiedote
Ilotulitteiden käyttö on vuosi vuodelta vähentynyt, mitä monet pitävät pelkästään hyvänä asiana. Erityisesti tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on syytä muistaa, että lain mukaan ilotulitteiden käyttäjä vastaa aina niiden turvallisesta käytöstä. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa.
Helenin maine ja luotettavuus koetuksella9.11.2022 10:01:09 EET | Tiedote
Helsingin seudulla kaukolämpöä ja sähköä tuottava, Helsingin kaupungin omistaman Helen Oy:n maine on koetuksella. Viime vuosina Helen on korottanut kaukolämmön vesivirtamaksuja, perinyt kaukolämmöstä irtautumisen maksuja ja nyt on jälleen tulossa isoja hinnankorotuksia sekä kaukolämmön että sähkön hintoihin.
Taloyhtiöpäättäjät todella huolissaan energiakustannusten noususta13.10.2022 10:58:00 EEST | Tiedote
Energiakustannusten nousu huolestuttaa taloyhtiöpäättäjiä nyt paljon ja monessa taloyhtiössä mietitään kuumeisesti, miten taloyhtiön kassa saadaan kestämään talven yli. Taloyhtiöissä eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset ovat tyypillisesti olleet noin 30–40 %, mutta nyt osuus on kovassa kasvussa.
Taloyhtiö – tarkkana sopimushintojen korotusilmoitusten kanssa!15.6.2022 19:19:59 EEST | Tiedote
Ukrainan sodan seurauksena ovat hyödykkeiden ja palveluiden kustannukset nousseet. Tämä näkyy etenkin polttoaineiden sekä erilaisten materiaalien ja raaka-aineiden hinnannousuna. Taloyhtiöitäkin lähestytään sopimuskumppanien taholta erilaisilla hinnankorotusilmoituksilla. Tällöin on hyvä muistaa, että hintojen korotus ei ole automaatio, eikä sitä tarvitse suoralta kädeltä hyväksyä.
Kiinteistöliitto Uusimaa päätti uusista säännöistä vuosikokouksessaan2.6.2022 15:45:49 EEST | Tiedote
Kiinteistöliitto Uusimaa on pitänyt yhdistyksen vuosikokouksen 30.5. Helsingissä. Kokoukseen osallistui vajaat 60 jäsentalojen edustajaa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi yhdistykselle vahvistettiin uudet säännöt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme