Aluehallintovirasto

Avin tarkastajat iskevät virtuaalisesti Forssaan ja Loimaalle

Jaa

Tilaajavastuutarkastusten kohteina on muun muassa teollisuus, rakentaminen ja logistiikka-ala.

Tilaajavastuutarkastajat tekevät helmikuussa 2021 tarkastuksia Forssassa ja Loimaalla. Tarkastukset tehdään kirjallisesti ilman yrityskäyntejä. Tarkastajat järjestävät 16.2.2021 verkossa infon ”Tilaajavastuu tutuksi ennen tarkastuksia”, jossa kerrotaan tilaajavastuulain noudattamisesta. Info on maksuton ja kaikille avoin.

Tarkastuksessa selvitetään, kuuluvatko yrityksen tekemät sopimukset lain soveltamisalaan ja miten selvitysvelvollisuutta on noudatettu. Tarvittaessa pyydetään tarkempia tietoja laskutuksesta tai kirjanpidosta.

Tarkastusten tarkoituksena on tehdä tilaajavastuulakia tunnetuksi ja valvoa, että alueen yritykset noudattavat lakia. Tilaajavastuulaki koskee tilanteita, joissa yritys käyttää ulkopuolista työvoimaa, joko vuokraamalla työntekijöitä tai ostamalla toiselta yritykseltä esimerkiksi rakentamis-, kuljetus- tai huoltopalveluita. Sopimus voi olla myös suullisesti solmittu, esimerkiksi puhelimitse tehty tilaus työstä.

Tilaajavastuun noudattaminen on vastuullisuutta

Tilaajavastuulailla ehkäistään harmaata taloutta ja varmistetaan, että kilpailu alalla on reilua myös sellaisille yrityksille, jotka hoitavat lakisääteiset velvoitteensa asianmukaisesti. Käytännössä yrityksen tulee ennen palvelun tilaamista pyytää sopimuskumppania toimittamaan selvitykset siitä, että se on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa. Tilaajavastuulain mukaisiin selvityksiin kuuluvat esimerkiksi selvitys verojen maksusta ja työterveyshuollon järjestämisestä. Mikäli tilaaja jättää selvitykset hankkimatta tai tilaa palvelun velvoitteitaan laiminlyövältä yritykseltä, sille voidaan määrätä laiminlyöntimaksu.

Infossa voit kysyä neuvoa tilaajavastuutarkastajilta

Infossa 16.2. kerrotaan, mitä tilaajavastuu on, milloin tilaajavastuuselvitykset täytyy hankkia ja miten toimia mahdollisessa ongelmatilanteessa. Tilaisuuteen pääsee osallistumaan linkistä, joka löytyy sivulta www.tyosuojelu.fi/live5. Infoon ei tarvitse ilmoittautua. Infon aikana tilaajavastuutarkastajat vastaavat chatissa yleisön kysymyksiin. Vaikka tarkastukset helmikuussa kohdistuvat Forssaan ja Loimaalle, infoon voi osallistua myös muilta paikkakunnilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Taru Rikula, 0295 016 125
Tarkastaja Pauli Ollikka, 0295 016 239
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Twitter: @tilaajavastuu

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme