Jyväskylän yliopisto

Avoimen lähdekoodin työkaluilla parempia päätöksiä

Jaa

Työkaluja päätöksenteon tukemiseen on kehittänyt Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan teollisen optimoinnin professori Kaisa Miettinen ryhmineen. Ne on tarkoitettu ristiriitaisten tavoitteiden samanaikaiseen optimointiin. Tällainen monitavoiteoptimointi on käytännössä parhaan mahdollisen kompromissin etsimistä.

Professori Kaisa Miettinen (kuva: Petteri Kivimäki)
Professori Kaisa Miettinen (kuva: Petteri Kivimäki)

Tutkimusryhmä julkaisi uuden version avoimen lähdekoodin ohjelmistokehikko DESDEOsta. DESDEO auttaa tekemään parempia päätöksiä, kun ristiriitaisia tavoitteita voidaan huomioida samanaikaisesti ja löytää niiden välillä paras tasapaino.

DESDEO on tarkoitettu menetelmien kehittäjille, ongelmien ratkaisijoille eli päätöksentekijöille ja opiskeluun. Se soveltuu sekä data- että mallipohjaiseen päätöksentekoon eli ongelman lähtökohtana on joko dataa tai esimerkiksi simulointimalleja. DESDEO toimii myös laskennallisesti vaativille ongelmille. Tutkimuksessa hyödynnetään muun muassa koneoppimisen menetelmiä.

– Olemme käyttäneet kehitettyjä menetelmiä muun muassa yrityksen inventaariohallintaongelmaan ja polven nivelrikon kuntoutukseen liittyvään päätöksentekoon, kuvailee tutkimusryhmän johtaja, optimoinnin professori Kaisa Miettinen.

DESDEOssa on avoimena lähdekoodina erilaisia päätöksenteon työkaluja, joita voidaan soveltaa ja laajentaa monipuolisesti. Työkalujen avulla päätöksentekijä voi tehdä parempia päätöksiä, kun hän voi huomioida erilaisia tavoitteita samanaikaisesti sekä oppia ilmiöstä. Usein päätöksen hyvyyttä määrittelevät eri näkökulmat ja niitä päätöksentekijä voi nyt tuetusti tarkastella samanaikaisesti. Työkalut ovat myös vuorovaikutteisia eli päätöksentekijän asiantuntemus ja osaaminen täydentävät datan ja mallin ymmärrystä ongelmasta. Työkalut tukevat päätöksentekijää löytämään hänen tarpeitaan parhaiten vastaavan tasapainon ristiriitaisten tavoitteiden väliltä.

DESDEOn suurimpia vahvuuksia on sen avoimuus eli se on monipuolisesti saavutettavissa ja muokattavissa. Maailmassa ei ole ollut aiemmin avoimesti saatavilla olevia vuorovaikutteisia ohjelmistoja ja isoksi ongelmaksi muodostui muun muassa kenelle koodeja saa luovuttaa. Lisäksi DESDEOssa on mukana yhden menetelmän sijaan useita eri tyyppisiä, myös populaatiopohjaisia, menetelmiä.

– Olemme kehittäneet erilaisia vuorovaikutteisia työkaluja, joissa päätöksentekijä voi ohjata omilla preferensseillä parhaan kompromissin etsintää. Tämän vuoksi menetelmäkehityksen lisäksi tulevaisuudessa satsataan käyttöliittymiin ja visualisointeihin, Miettinen visioi.

– Kehitämme uusia menetelmiä, visualisointeja ratkaisujen vertailuun, käyttöliittymiä, keinoja käsitellä epävarmuutta päätöksissä ja työ jatkuu – teemme yhteistyötä myös ulkomaisten kollegojen kanssa ja sovellamme kehikon menetelmiä erilaisiin sovellusongelmiin, Miettinen jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Kaisa Miettinen
kaisa.miettinen@jyu.fi
puh. 050 373 2247

Kuvat

Professori Kaisa Miettinen (kuva: Petteri Kivimäki)
Professori Kaisa Miettinen (kuva: Petteri Kivimäki)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme