Vaasan kaupunki - Vasa stad

Befolkningsregistercentralens etiska anvisning hjälper när biblioteken ger digitalt stöd

Dela

I biblioteken erbjuds kunderna digitalt stöd av många olika slag. Den etiska anvisningen, som sammanställts av Befolkningsregistercentralen, underlättar vid svåra rådgivningssituationer som ibland uppstår inom det digitala stödet.

På biblioteken fås digitalt stöd t.ex. för elektronisk ärendehantering och användning av elektroniska tjänster och enheter. Stödets syfte är att kunden ska kunna sköta det digitala ärendet själv i fortsättningen.

Servicechef Marja Mikola på Vasa stadsbibliotek säger att de som ger digitalt stöd på biblioteket ändå inte sköter personliga ärenden för kundens räkning och inte heller hanterar kundens lösenord eller bankkoder.

- Kunden måste alltid själv logga in sig till sådana tjänster, för vilka det behövs s.k. stark identifiering med nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort, säger Mikola.

När kunden har loggat in till tjänsten kan hen få handledning i användning av tjänsten. Då är det möjligt att den som handleder ser t.ex. kundens personuppgifter.

- På biblioteket respekteras tystnadsplikten och inga saker som eventuellt kommer fram när det digitala stödet ges förs vidare, tillägger Mikola.

Mikola påminner ännu om att man vid bibliotekets digitala stöd inte tar ställning till innehållet i den digitala ärendehanteringen, utan i det fallet hör rådgivningen till tjänsteleverantören. Till exempel vid ifyllning av Fpa:s blanketter är det Fpa som ger råd och inte biblioteket.

Myndigheterna har enligt förvaltningslagen skyldighet att ge råd om användningen av de egna tjänsterna och kontaktuppgifter till rådgivningen ska finnas i samband med varje myndighetstjänst. Stöd vid användandet av myndighetstjänster fås också från Medborgarrådgivningen www.kansalaisneuvonta.fi eller på tfn 0295 000.

Läs mer: https://vrk.fi/sv/digistod

Nyckelord

Kontakter

servicechef Marja Mikola
Vasa stads kultur- och biblioteksservice
tfn (06) 325 3521
marja.mikola@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum