HSY

Biojätteen lajittelu tukee kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta!

Jaa

Niinkin arkinen asia kuin kodin biojätteiden lajittelu tukee Suomen energiaomavaraisuutta. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa orgaanisesta jätteestä biokaasua, josta saadaan sähköä sekä luomuviljelyynkin soveltuvaa ravinteikasta multaa. Jätteiden tehokas kierrättäminen säästää myös luontoa ja raaka-aineita sekä auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. HSY käsittelee joka viidennen suomalaisen kotitalousbiojätteet, joissa on edelleen runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Reilusti yli puolet biojätteestä päätyy yhä sekajätteeseen.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelylaitos tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa kuutiometriä biokaasua, jolla tuotetaan noin 10 000 megawattituntia sähköä. Biojätteiden tehokkaan kotilajittelun myötä nuo määrät voitaisiin kaksinkertaistaa. 

Kuva: HSY
Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelylaitos tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa kuutiometriä biokaasua, jolla tuotetaan noin 10 000 megawattituntia sähköä. Biojätteiden tehokkaan kotilajittelun myötä nuo määrät voitaisiin kaksinkertaistaa. Kuva: HSY

Pääkaupunkiseudun asukkaiden biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy edelleen sekajätteen joukkoon. Märkä biojäte kuitenkin heikentää sekajätettä hyödyntävän jätevoimalan energiatehokkuutta, eikä biojätteessä olevia ravinteita ja humusaineita saada hyödynnettyä. Oikein lajiteltuna biojäte on monikäyttöinen voimavara, jolla voidaan tukea Suomen huoltovarmuuttakin.

Ukrainan sodan myötä Venäjälle asetetut talouspakotteet hankaloittavat monien raaka-aineiden, kuten maakaasun, öljyn, kivihiilen ja lannoitteiden tuontia Suomeen. Huolellisella kotilajittelulla biojätteestä saatava energiapotentiaali ja ravinteiden hyödyntäminen voitaisiin kaksinkertaistaa.

Paljon hukattua energiapotentiaalia

HSY tuottaa alueellaan (pääkaupunkiseutu ja Kirkkonummi, joissa asuu 22,3 prosenttia Suomen väkiluvusta) kerätystä biojätteestä biokaasua, jolla tuotetaan lämpöä ja sähköä. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelylaitos tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa kuutiometriä biokaasua. Sillä tuotetaan noin 10 000 megawattituntia sähköä ja lähes yhtä paljon lämpöä.

- HSY voisi tuottaa vuosittain jopa kaksi kertaa nykyistä enemmän kotimaista energiaa, jos kaikki lajittelisivat biojätteensä tehokkaasti. Tällä määrällä voisimme kattaa jopa 6 500 asunnon vuotuisen sähköntarpeen, sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Tiila Korhonen.

Jätteiden, erityisesti biojätteiden lajittelu ja hyödyntäminen ovat kiertotaloutta parhaimmillaan. Biojätteiden hyödyntäminen vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttö- ja tuontitarvetta sekä lisää energiaomavaraisuutta, mikä on erityisen tärkeää nykyisessä epävakaassa maailmantilanteessa.

Ravinteikasta multaa maatalouteen ja viherrakentamiseen

Maatalouden on ennustettu kärsivän lannoitteiden pulasta ja niiden kalliista hinnoista. Resurssivajetta voidaan osittain paikata biojätteestä tuotetulla mullalla, jota voidaan käyttää myös luonnonmukaiseen viljelyyn.

- HSY tuottaa vuosittain biojätekompostista 20 000 tonnia multaa. Jos kaikki lajittelisivat biojätteensä, tämäkin määrä tuplaantuisi. Voisimme siis tuottaa jopa noin 4000 kuorma-autollista multaa vuodessa, kertoo Korhonen.

Maataloudessa käytetään runsaasti typpilannoitteita, joiden tuotantoon käytetään maakaasua. Niiden saatavuus on pitkälti tuonnista riippuvainen. Myös siksi viljelyn ravinteissa tulisi pyrkiä mahdollisimman korkeaan omavaraisuuteen, mikä tukee maatalouden huoltovarmuutta ja hallitsee kasvavia kustannuksia.

- Biojätteestä tuotettu komposti sisältää arvokkaita ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Niiden ohella kompostimullan myötä kiertoon palautuu arvokasta orgaanista humusta, joka parantaa viljelyominaisuuksia, sitoo hiiltä ja elvyttää lajimonimuotoisuutta maaperässä, toimintovastaava Christoph Gareis luettelee.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa käsiteltyä biojätettä on hyödynnetty mullantuotannon raaka-aineena viherrakentamisessa sekä maanparannusaineena maatalouden tarpeisiin. Lisäksi HSY tekee aktiivisesti tutkimus- ja kehitystyötä sekä erilaisia pilotteja biojätteen käsittelyn ja ravinteiden hyödyntämisen tehostamiseksi.

Miten jokainen voi osallistua biojätteen hyödyntämiseen

Jokainen voi aloittaa lajittelemalla itse ja kannustamalla tuttaviaan siihen. Jos ei vielä lajittele biojätteitään, voi aloittaa helposti keräämällä aluksi esimerkiksi hedelmien kuoret ja käytetyt suodatinpussit maatuvaan paperipussiin. Kaikista vähintään viiden huoneiston kiinteistöistä löytyy biojätteen keräysastiat. Myös monet pienkiinteistöjen asukkaat lajittelevat jo tällä hetkellä biojätteensä tai kompostoivat.

Keräystoiminnan ohella HSY kehittää ja helpottaa asukkaiden biojätteiden lajittelua jatkuvasti erilaisten toimintojen, kampanjoiden ja yhteistyöhankkeiden avulla:

Biojätteen erilliskeräyksen edut pähkinänkuoressa

  • Biojätekompostista tuotetaan ravinteikasta multaa maatalouden ja viherrakentamisen tarpeisiin.
  • Energiaomavaraisuus lisääntyy, tuonnin tarve vähenee ja kiertotalous tehostuu, kun biokaasusta tuotetaan sähköä ja lämpöä.
  • Jätevoimaloiden energiatehokkuus kasvaa, kun märkää biojätettä ei ole sekajätteen seassa.
  • Sekajäteastioiden tyhjennysväliä voi harventaa (ja suuremmissa taloyhtiöissä astioiden määrää voi vähentää), kun bio- ja muut jätteet lajitellaan tarkemmin. Sekajäte on kotitalouksille kallein jätelaji, joten biojätteen lajittelu voi tuoda myös rahallista säästöä.

Biojätteen lajittelu on helppo arkinen tapa, jonka myötä jokainen asukas voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä energiatehokkuuden ja omavaraisuuden parantamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelylaitos tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa kuutiometriä biokaasua, jolla tuotetaan noin 10 000 megawattituntia sähköä. Biojätteiden tehokkaan kotilajittelun myötä nuo määrät voitaisiin kaksinkertaistaa. 

Kuva: HSY
Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelylaitos tuottaa vuosittain noin viisi miljoonaa kuutiometriä biokaasua, jolla tuotetaan noin 10 000 megawattituntia sähköä. Biojätteiden tehokkaan kotilajittelun myötä nuo määrät voitaisiin kaksinkertaistaa. Kuva: HSY
Lataa
Biojätteiden lajittelu on tärkeää ympäristön kannalta. Se parantaa myös energiatehokkuutta ja omavaraisuutta sekä tarjoaa osittaista helpotusta luomuviljelyyn ja maatalouden lannoitepulaan. Kuva: HSY
Biojätteiden lajittelu on tärkeää ympäristön kannalta. Se parantaa myös energiatehokkuutta ja omavaraisuutta sekä tarjoaa osittaista helpotusta luomuviljelyyn ja maatalouden lannoitepulaan. Kuva: HSY
Lataa
Biojätteiden lajittelu on helppo aloittaa esimerkiksi hedelmien kuorista ja suodatinpusseista. Paperinen biojätepussi maatuu muovista pussia paremmin. Tavallisia muovipusseja ei pidä käyttää biojätteiden lajitteluun. Kuva: HSY
Biojätteiden lajittelu on helppo aloittaa esimerkiksi hedelmien kuorista ja suodatinpusseista. Paperinen biojätepussi maatuu muovista pussia paremmin. Tavallisia muovipusseja ei pidä käyttää biojätteiden lajitteluun. Kuva: HSY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Poistotekstiilin kauppakeskuskeräys jatkuu vuoden loppuun24.5.2022 08:31:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tammikuun alussa käynnistämä poistotekstiilin keräyskokeilu kauppakeskuksissa saa jatkoa. Kokeilun oli määrä päättyä kesäkuun lopulla, mutta käytöstä poistettujen, jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton keräys jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Asukkaat ovat tuoneet keräykseen ensimmäisten neljän ja puolen kuukauden aikana 55 800 kiloa tekstiilejä.

HSY:n jäteauto kippaa päiväkoteihin tietoa ja iloa23.5.2022 10:15:27 EEST | Tiedote

– Mä en oo ikinä käynyt roska-autossa, kuuluu huokaus, kun HSY:n roska-auto eli raaka-aineenkerääjä kaartaa vantaalaisen Kuusikkotien päiväkodin pihaan. Toive päästä kurkkaamaan auton ohjaamoon toteutuu, ja samalla karttuu tieto jätteiden matkasta ja roskakuskin työstä. Odotettu vierailu on Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n ympäristökasvatustyötä ja osa Kiitos kun lajittelet -kampanjaa.

HSY:n hallituksen päätökset 20.5.202220.5.2022 09:55:21 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmat vuosille 2023 - 2032 ja lähettää ne lausuntokierrokselle omistajakaupungeille. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Espoon Finnssinmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon kaupunkiradan ja Rantaradanbaanan vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Haukilahden ja Särjenportin vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Kiilan alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Kruunuvuorenrannan keskuskorttelin ja Stansvikinkallion vesihuollon hankesuunnitelma - vesijohtojen sujutukset hankesuunnitelma vuosille 2022–2023. Hallitus sai tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2022, ennakkotiedon pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2021 ja ilmanlaadun pääkaupunkiseudulla vuonna 2021. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt

Kurtturuusut hävitettävä kesäkuun alkuun mennessä19.5.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen kasvien siementen kehittymistä. Kansallisen vieraslajilainsäädännön mukaan kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022, mikä velvoittaa kaikkia kiinteistön omistajia hävittämään niiden esiintymät tai vähintään rajoittamaan leviämistä. Vieraslajikasvit voi lajitella huolellisesti kiinteistöillä, toimittaa HSY:n Sortti-asemille tai suurempina kuormina suoraan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Täyssähköinen jäteauto aloittaa työt kesällä kantakaupungissa18.5.2022 08:31:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa sähköisen jäteauton kokeilun kesäkuussa Helsingin kantakaupungissa. Kokeilun tavoitteena on tyhjentää jäteastiat mahdollisimman vähä-äänisesti ja panostaa ympäristöystävällisyyteen. Täysin sähkövoimalla kulkeva jäteauto ei tuota tyhjennystoiminnassa lainkaan pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä. Jos kokeilu onnistuu, sähkökäyttöisten jäteautojen käyttö voi hyvinkin yleistyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme