Helsingin yliopisto

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekissa edellyttää ennakoivaa riskien hallintaa

Jaa
Biologisten lääkkeiden lääkevaihtoon apteekeissa liittyy sekä etuja että mahdollisia riskejä, jotka tulee ottaa ennakoivasti huomioon Suomeen soveltuvaa käytäntöä suunniteltaessa, selviää Helsingin yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa.
Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

Proviisori Hanna Tolonen tutki väitöskirjassaan mahdollisuuksia siirtyä apteekeissa tapahtuvaan biologisten lääkkeiden vaihtoon. Lähtökohtana Tolosen tutkimuksessa oli vaihdon toteuttaminen lääkitysturvallisuutta vaarantamatta.

Biologisten alkuperäislääkkeiden kaltaisia lääkkeitä kutsutaan biosimilaareiksi. Niiden vaikutukset ovat samanlaisia ja ne ovat hoidollisesti samanarvoisia alkuperäislääkkeen kanssa, mutta niiden hinta on yleensä edullisempi. Siksi lääkäreitä on kannustettu määräämään potilailleen biosimilaareja alkuperäislääkkeiden sijasta.

Tolonen teki laajan sidosryhmätutkimuksen, jossa kartoitettiin biologisten lääkkeiden mahdollisesta lääkevaihdosta aiheutuvia turvallisuusriskejä, jotka tulisi ottaa ennakoivasti huomioon, jos vaihto sallitaan Suomen apteekeissa. Tolonen tunnisti haastatteluissa vaihdosta saatavien säästöjen lisäksi muita vaihtoon liittyviä etuja, jotka koskivat hoidon jatkuvuutta ja mahdollisuutta hoitaa suurempia potilasmääriä.

Lisäksi Tolonen kartoitti muista maista saatuja kokemuksia biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta. Tolonen tutki myös käyttö- ja hintarekistereistä avohoidossa käytettävien alkuperäisten biologisten lääkkeiden ja niiden biosimilaarien markkinaosuuksien ja hintojen kehitystä Suomessa.

Lääkevaihdon riskejä

Tolosen mukaan tunnistettuja riskejä voidaan hallita muun muassa apteekissa annettavan lääke- ja laiteneuvonnan, riittävän pitkän vaihtovälin ja terveydenhuollon ammattilaisten riittävän biosimilaariosaamisen avulla.

̶ Biologisten lääkkeiden vaihtaminen apteekeissa edellyttää tiedonkulun parantamista kaikkien lääkehoitoon osallistuvien välillä. Toteutuessaan se tuo uusia tehtäviä erityisesti avohuollon apteekkien farmaseuteille ja proviisoreille, jotka käytännössä toteuttavat lääkevaihdon ja potilaiden neuvonnan, sanoo Tolonen.

Hintakilpailu ei ole vielä totetutunut

Biosimilaarien eli biologisten lääkkeiden kaltaisten lääkkeiden on odotettu hillitsevän lääkekustannuksia lisäämällä valmisteiden välistä hintakilpailua. Tolosen tekemän rekisteritutkimuksen mukaan tähän mennessä tehdyt toimenpiteet eivät ole pystyneet saamaan aikaan riittävää hintakilpailua biologisten lääkkeiden ja niiden biosimilaarien välillä Suomessa.

Kansainvälisiä tutkimuksia biologisten lääkkeiden apteekkivaihdosta löytyi erittäin vähän.

- Varsinaisia kokemuksia toteutetusta apteekkivaihdosta ei ole julkaistu, joten kansainvälisiä kokemuksia ei voida hyödyntää arvioitaessa ja suunniteltaessa Suomeen soveltuvaa biologisten lääkkeiden lääkevaihdon mallia, toteaa Tolonen.

 Taustaa:

Biologisia lääkkeitä käytetään pitkäaikaisten ja vakavien sairauksien hoidossa. Muun muassa diabetesta, reumaa, tulehduksellisia suolistosairauksia ja syöpiä voidaan hoitaa biologisilla lääkkeillä, joissa vaikuttavana aineena on proteiini. Biologisia lääkkeitä ei voi ottaa suun kautta, vaan ne edellyttävät lääkkeen pistämistä ihon alle tai verenkiertoon. Biologisten lääkkeiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Ne ovat usein myös kalliita, joten niillä on ollut suuri vaikutus lääkekustannusten kasvuun.

Säästötoimien tehostamiseksi Suomen hallitus on esittänyt lakimuutoksia eduskunnalle (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lääkelain ja sairausvakuutuslain muuttamisesta), joiden seurauksena biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekeissa käynnistyisi vuonna 2024.

Väitöstilaisuus:
Proviisori Hanna Tolonen väittelee 17.2.2023 kello 13 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Potential of Automatic Substitution of Biologics to Enhance Rational Use of Medicines in Finland". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum, Sali 2, Haartmaninkatu 8, Helsinki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, proviisori Hanna Tolonen
hanna.tolonen@hus.fi
puh. 0414593178

Kuvat

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye