ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Bocuse d’Or 2019 - Ismo Sipeläisen ja Johan Kurkelan kisapäivä käynnistyy 

Jaa

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen näytön paikka Lyonissa alkaa tänään klo 9. Huippuvaativan kokkikilpailun loppukilpailussa Suomen tavoite on palkintopallilla.

Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä
•	Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka loppukilpailussa mittelee 24 maata. Suomea kilpailuissa edustaa Ismo Sipeläinen assistenttinaan Johan Kurkela. Joukkueen valmentajana toimii Tommi Tuominen ja Suomen tuomarina Matti Jämsén

Suomen joukkue on valmistautunut kilpailuun syyskuusta 2018 lähtien ja takana on noin 20 täyttä 5 tunnin ja 35 minuutin kilpailuharjoitusta. Kilpailussa tehdään 14 lautasannosta ja 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi.

Lautasannosten pääraaka-aineina ovat kasvikset ja nilviäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat. Tehtävässä kunnioitetaan vastikään menehtynyttä Joël Robuchonia ja valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta - klassisesta lämpimästä, koristeellisesta terriinistä. Lisäkkeenä tarjotaan kilpailijan tulkinta salaatista.

- Pikkelöidyillä salaatinlehdillä päällystetty sinisimpukka-juurisellerichartreusemme on koristeltu osterihelmillä ja viimeistelty osterispraylla. Suomi maistuu tuomareiden lautasilla muun muassa pikkelöityinä kasviksina ja hapankermana. Vahvanmakuinen appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaemulsio on suunniteltu jättämään tuomareille vahva makumuisto, joka kestää mielessä koko pitkän kisapäivän, Sipeläinen kuvaa.

Vadilla tarjoiltavan kilpailutehtävän pääraaka-aine on maitovasikan kare. Lisäksi kilpailijan on valittava annokseen vasikan sorkka, kateenkorvaa, munuaisia tai suolta. Vuosi sitten menehtynyttä Paul Bocusea kunnioittavassa kilpailutehtävässä kare on paahdettava luullisena ja kokonaisena. Vatitehtävässä tuomarit arvioivat myös kilpailijan kotimaan identiteetin esiintuomista.

- Suomen vadilla tuoksuu poltettu rosmariini, joka tuo mieleeni kotimaan metsät ja tukee annoksissa käytettyjen metsäsienten makua. Lisäksi vadilta löytyy muun muassa juuriselleriä ja  perunaa. Kaiken sitoo yhteen poltetulla rosmariinilla ja Jaloviinalla maustettu kermainen kastike. Suomen vahva jäätä, lunta ja hiiltynyttä puuta henkivä kisateema näkyy sekä poltetuissa luissa että itse vadin designissä, Sipeläinen kertoo. 

Vati on kilpailuissa suuressa roolissa. Lyonissa Suomen vadin ovat suunnitelleet Aalto Yliopiston opiskelijat Niko Mankinen ja Jinghua Zeng. Vadin suunnittelua ohjasi muotoilija Pekka Paikkari. 

Suunnittelijat kuvaavat vatia:
- Kilpailuteeman kuvastoon kuului palanutta puuta ja jäätä sekä muinaista mystiikkaa, joten halusimme pitää värimaailman yksinkertaisena. Vadilta löytyy hangenvalkoista ja hiilenmustaa saarnia maustettuna viileällä teräksellä. Lasi ja valkoisuus vievät ajatukset äärettöminä jatkuviin hankiin. Saarnin syykuviot kuultavat läpi muistuttaen tuiskun kasaamia dyynejä, josta sieltä täältä pilkistää jäätyneitä ja huurteisia kasveja. Vadissa on keveyttä ja haurautta sekä pohjoiselle luontevaa rosoisuutta

LAUTASELLA

  • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
  • Yrtti-merilevätomu
  • Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä
  • Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja
  • Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa
  • Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio

VADILLA

  • Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä
  • Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti
  • Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi
  • Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti
  • Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä

Suomen joukkue aloittaa 5 t 35 min kestävän kilpailusuorituksen 30.1. Suomen aikaa klo 9.00. Lautasannokset valmistuvat klo 14.00 ja vati 14.35. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana http://www.bocusedor.com/web-tv.

___

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa. 

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti Matti Jämsén sekä promotion manager Mari Cadaut.

Kilpailukausi 2018-2019

Suomen edustajaksi valitun Ismo Sipeläisen kisakausi alkoi helmikuun 2018 alussa. Ensimmäinen etappi oli Torinossa järjestettävät Euroopan osakilpailut 11.-12.6., joissa Suomi tuli neljänneksi ja sai parhaan vadin erikoispalkinnon. Finaali järjestetään 29.-30.1.2019 Lyonissa, joissa palkintosijoista kilpailee 24 maata ympäri maailman. Suomella on tavoitteena olla finaalissa kolmen kärjessä. 

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 28, on osallistunut Bocuse d’Or-kauteen kahdesti, 2010-2011 Matti Jämsénin assistenttina ja 2014-2015 Matti Jämsénin valmennustiimin jäsenenä. Työuransa Sipeläinen on tehnyt GW Sundmansilla, ravintola Olossa ja Finnjävelissä. 

Sipeläisen assistenttina kilpailuissa toimii Johan Kurkela, 21, joka on ollut 2014-2015 Bocuse d’Or-kaudella joukkueen päivittäisessä työssä avustavana keittiöassistenttina. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi EuroSkills- ja Nordic Young Chef-kisoissa. Johan valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 2016 ja on työskennellyt ravintola Olossa ja Ultimassa. 

Joukkueen valmentajana toimii keittiömestari, ravintoloitsija Tommi Tuominen

Suomen esittelyvideo, Bocuse d'Or 2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Lisätiedot
Bocuse d’Or Academy Finland 
Promotion Manager, Mari Cadaut  
p. 040 587 8053, mari.cadaut@viestintamakua.fi

 
Lisätiedot ELO-säätiö
toimitusjohtaja Bettina Lindfors, 040 920 9810, bettina-lindfors@elo-saatio.fi

Kuvat

Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä
•	Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen lautasilla tarjottavan kilpailutehtävän lisukkeet
•	Yrtti-merilevätomu
•	Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä
•	Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja
•	Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa
•	Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio

Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen lautasilla tarjottavan kilpailutehtävän lisukkeet • Yrtti-merilevätomu • Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä • Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja • Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa • Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä
•	Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
•	Yrtti-merilevätomu
•	Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä
•	Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja
•	Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa
•	Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio

Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera • Yrtti-merilevätomu • Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä • Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja • Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa • Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen kilpailuvati Bocuse d'Or 2019 -kilpailuissa. Suunnittelijat Niko Mankinen & Jinghua Zeng.
•	Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä
•	Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti
•	Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi
•	Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti
•	Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä
Suomen kilpailuvati Bocuse d'Or 2019 -kilpailuissa. Suunnittelijat Niko Mankinen & Jinghua Zeng. • Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä • Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti • Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi • Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti • Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä
Lataa
Suomen vadilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke
•	Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen vadilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke • Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen vadilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke
•	Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen vadilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke • Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen vadilla tarjottava kilpailutehtävä: Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
KUVA Kim Öhman
Suomen vadilla tarjottava kilpailutehtävä: Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen KUVA Kim Öhman
Lataa
Suomen vadeilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke
•	Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti
Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
Suomen vadeilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke • Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti Kilpailuedustaja Ismo Sipeläinen, assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen
Lataa
Suomen Bocuse d'Or-edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela
Suomen Bocuse d'Or-edustaja Ismo Sipeläinen ja assistentti Johan Kurkela
Lataa
vas Suomen Bocuse d'Or -joukkueen assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen, edustaja Ismo Sipeläinen ja presidentti ja tuomari Matti Jämsén.
vas Suomen Bocuse d'Or -joukkueen assistentti Johan Kurkela, valmentaja Tommi Tuominen, edustaja Ismo Sipeläinen ja presidentti ja tuomari Matti Jämsén.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 10
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

 

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2018-2019 Euroopan osakilpailu pidetään kesäkuussa 2018 Torinossa. Loppukilpailu järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö

Bocuse d'Oria tukevat kaudella 2018-2019 pääyhteistyökumppanitDavanti Finland Oy, HKScan Oyj ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku sekä yhteistyökumppanit Aalto Yliopisto, Arvo Kokkonen Oy, Arla Oyj, Diversey, E.Ahlström Oy, Fredman Group Oy, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kavika Oy, Keuda, Kotipellon puutarha, Medanta Oy, Nespresso, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland Oy, Puljonki Oy, Scanbox, Sieni Honkonen, Tallink Silja, Tradifood Oy, Vihannespörssi Oy ja Vindirekt. 

www.elo-saatio.fi/bocusedorwww.facebook.com/bocusedorfinland, Instagram @bocusedorfinland

#bocusedorfi #bocusedor #finnishfood #ismosipeläinen #teamfinland

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 -finalistit valittu - voittajat julkistetaan 6.4. klo 16:004.4.2019 20:10:15 EESTTiedote

Kahdeksan kokki- ja neljä ravintola-alan ammattilaista ovat selvittäneet tiensä Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailujen finaaleihin Kevätmessuilla. Vuoden Tarjoilija -kilpailu huipentuu finaaliin perjantaina 5.4. klo 10:00-16:00. Vuoden Kokki -kilpailun finaali pidetään lauantaina 6.4. klo 10:00-14:00, jonka jälkeen klo 16:00 julkistetaan ja palkitaan kummankin kilpailun voittajat.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 voitosta kilpailee 16 kokkia ja seitsemän tarjoilijaa Kevätmessuilla 4-6.4.2.4.2019 15:00:00 EESTTiedote

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija suomenmestaruudesta kilpailee 16 kokkia ja seitsemän tarjoilijaa 4.-6.4.2019 Kevätmessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Yleisö pääsee kilpailupäivinä seuraamaan läheltä ravintola-alan huippuammattilaisten sali- ja keittiötyöskentelyä. Luvassa on korkeatasoiset SM-kilpailut niin rohkeilla tulokkailla kuin innokkailla konkareilla. Kilpailujen järjestäjä on ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2019 -kilpailujen semifinalistit valittu – kilpailut käydään Kevätmessuilla huhtikuussa11.3.2019 16:15:00 EETTiedote

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut ovat loistava ponnahduslauta ravintola-alan ammattilaisille Suomessa. Alkukarsinnan kautta valittiin Vuoden Kokki 2019 -semifinaaliin 16 kilpailijaa ja Vuoden Tarjoilija 2019 -semifinaaliin seitsemän kilpailijaa. Luvassa on korkeatasoiset SM-kilpailut niin rohkeilla tulokkailla kuin innokkailla konkareilla, 4-6.4.2019 Kevätmessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Kilpailun järjestäjä on ELO-säätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa.

Semifinalisterna i Årets Kock och Årets Servitör 2019 är klara – FM-tävlingarna ordnas på Vårmässan i april11.3.2019 16:15:00 EETTiedote

Årets Kock och Årets Servitör -tävlingarna utgör ett utmärkt språngbräde för professionella inom restaurangbranschen i Finland. Genom uttagning valdes 16 deltagare till semifinal i Årets Kock 2019 och sju deltagare till semifinal i Årets Servitör 2019. Bland semifinalisterna finns såväl nya talanger som erfarna deltagare. Årets Kock och Årets Servitör -tävlingarna ordnas den 4-6.4.2019 på Vårmässan i Messukeskus, Helsingfors. Tävlingarna arrangeras av ELO-Stiftelsen tillsammans med ett brett samarbetsnätverk.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme