Business Finlandilta miljoonarahoitus mielen hyvinvoinnista kertovan datan tutkimukseen – tutkimus luo ensiaskeleet saavutettavammille palveluille

Maailmanlaajuisesti arviolta kaksi miljardia aikuista kärsii mielenterveyden ongelmista ja määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Mielenterveyden tunnistamiseen, hoitoon ja seurantaan onkin välttämätöntä kehittää tehokkaampia ja laajemmin skaalautuvia keinoja.
DIGIMIND-hankkeen tavoitteena on kehittää luotettavia indikaattoreita yksilön psyko-fysiologisesta voinnista, jotka perustuvat aivojen ja autonomisen hermoston mittaustietoihin ja niiden koneoppimispohjaiseen luokitteluun.
Tulevaisuudessa tällaisen tiedon avulla voitaisiin kehittää teknologisia, digitaaliseen hoitopolkuun liitettyjä ratkaisuja. Ratkaisut mahdollistaisivat seurannan etäkäytössä, mikä tekisi hoidosta ja yksilöllisestä hoitoonohjauksesta helpommin saavutettavia.
– Tällä hetkellä kerätään lisääntyvässä määrin erilaista mittaustietoa hermoston tilasta myös luonnollisissa tilanteissa, mutta sen merkitystä mielentilan kannalta ei juurikaan tunneta. Tavoitteena on löytää luotettavia indikaattoreita, joita voitaisiin mitata kuluttajakäyttöön soveltuvilla laitteilla, ns. raskaan sarjan kuvantamislaitteiden kuten MEG:n tai magneettikuvauksen sijasta, Jyväskylän yliopiston neurotieteen apulaisprofessori Tiina Parviainen kertoo.
Hankeyhteistyöstä hyötyvät myös yritykset
Parviainen johtaa Jyväskylän yliopiston osuutta hankkeesta. Hankkeen muut johtajat ovat Aalto-yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen professori Lauri Parkkonen sekä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen, erityisesti koneoppimisen professori Aapo Hyvärinen. Yliopistoilla ja toteutuksesta vastaavilla tutkijoilla on taustalla pitkäaikainen yhteistyö neurotieteiden, aivokuvantamisen, signaalinkäsittelyn ja koneoppimismenetelmien soveltamisessa.
Parviainen kertoo yritysyhteistyön tuovan etuja niin tutkimukselle kuin yritysten liiketoiminnalle. Business Finlandin rahoituksella hanke on osa Tietoevry Oyj:n tiekarttaa. Tiekartat ovat veturiyritysten näkemyksiä siitä, millaisia ratkaisuja, teknologioita, ja osaamisia tarvitaan määriteltyjen missioiden saavuttamiseen.
Hankkeeseen osallistuvien neljän yrityksen edustajat tuovat hankkeeseen tietoa omalta asiantuntemusalueeltaan, muun muassa tietojärjestelmistä, ohjelmistoista ja fysiologisista mittausteknologioista. Hankkeen nähdäänkin luovan myös tutkimuslaitosten ja yritysten yhdessä muodostaman ekosysteemin, jonka pohjalta on mahdollista jatkaa muodostetun konseptin konkreettisempaa toteutusta.
– Hanke tulee luomaan tärkeää osaamista ihmistieteiden ja teknologisen osaamisen rajapinnalle. Hankeyhteistyö tarjoaa lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä merkittävää hyötyä suomalaisten yritysten kansainväliselle viennille ja liiketoiminnan kehittämiselle, Parviainen kuvailee.
Kolmevuotisessa Psykofysiologinen mittaus ja seuranta mielentilan digitaalisena indikaattorina (DIGIMIND) -hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston lisäksi myös Tietoevry Oyj, Polar Electro Oy, Aisti Health Oy sekä Vigofere Oy. Myönnetyn Business Finland-rahoituksen muotona on kumppanuusmalli Co-Innovation.
Lisätietoja:
apulaisprofessori Tiina Parviainen, JYU
tiina.m.parviainen@jyu.fi, puh. +358 40 805 3533
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston rehtoriksi on valittu Jari Ojala9.6.2023 10:10:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hallitus valitsi 9.6.2023 kokouksessaan professori, filosofian tohtori Jari Ojalan Jyväskylän yliopiston rehtoriksi 14.8.2023 alkaen. Rehtorin toimikausi on viisi vuotta.
Väitös: Vaihdevuodet heikentävät veriarvoja, mutta eivät laske lepoenergiankulutusta tai rasvanpolttokykyä (Karppinen)8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
TtM Jari Karppinen tutki liikuntalääketieteen väitöskirjassaan vaihdevuosien ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä aineenvaihduntaan mittaamalla lepoenergiankulutusta, rasvan käyttöä levossa ja liikkuessa sekä veren aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia. Karppinen selvitti myös, kertooko tehokkaammin toimiva rasvanpoltto paremmasta kyvystä hallita verensokeria sokerirasituskokeen aikana.
Äidit ilmaisevat ihanteitaan lastensa muotikuvissa somessa7.6.2023 12:20:00 EEST | Tiedote
Äidit jakavat sosiaalisessa mediassa lapsistaan muotikuvia, joissa yhdistyvät perhekuvien perinteet ja muotikuvien kaupallinen symboliikka. Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten viime vuosina yleistynyt ilmiö on yhteydessä kulutukseen, vanhemmuuteen ja lapsuuteen sekä lasten yksityisyyteen.
Uutuuskirja ”Kertomuksia kestävästä elämästä” luo kestävää toivoa7.6.2023 11:04:35 EEST | Tiedote
Mikä saa ihmiset, yhteisöt ja yritykset tavoittelemaan kestävämpää elämää ja sitoutumaan vastuullisiin valintoihin? Tätä ovat pohtineet yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkijat yhdessä kokeneiden työelämän osaajien ja vaikuttajien kanssa uutuuskirjassa, jossa kuuluu yritysten, kansalaisyhteiskunnan, tieteen ja taiteen tunnettujen edustajien ääni.
Suomen Akatemia myönsi Jyväskylän yliopistoon 10 hankerahoitusta luonnontieteiden ja tekniikan alan tutkimukseen – yhteissumma yli 5 miljoonaa euroa7.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt Jyväskylän yliopistoon rahoituksen 10 uudelle akatemiahankkeelle. Rahoitukset tulivat matemaattisluonnontieteelliseen tiedekuntaan ja informaatioteknologian tiedekuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme