Jyväskylän yliopisto

Business Finlandilta yli puolen miljoonan rahoitus ohjelmistokehityksessä käytettyjen konttien tutkimukseen

Jaa
Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan professori Tommi Mikkosen hanke, jonka tarkoituksena on tutkia ohjelmistokehityksessä käytettyjen konttien käyttöön liittyviä rajoitteita ja reunaehtoja, on saanut Business Finlandilta 525 000 euron rahoituksen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 750 000 euroa, josta yliopiston oman rahoituksen osuus on 225 000 euroa.
Professori Tommi Mikkonen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Professori Tommi Mikkonen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Konttihyppy-niminen hanke keskittyy tutkimaan ohjelmistokehityksessä niin kutsuttujen konttien käyttöä tilanteissa, joissa niiden käyttöön liittyy rajoituksia tai reunaehtoja.

– Kontit toimivat ohjelmistoissa samoin, kuin merikontit meriliikenteessä. Ne ovat käytännössä ohjelmiston paloja, joita voidaan helposti siirtää paikasta toiseen, hanketta johtava professori Tommi Mikkonen kuvailee.

Kontit ovat yksinkertaistaneet ohjelmistojen käyttöönoton, jopa siinä määrin, että uusia versioita ohjelmistoista voidaan ottaa käyttöön useita kertoja päivässä. Tekniikka on kuitenkin rajoittunut pilviohjelmistoihin, ja sen soveltaminen muissa yhteyksissä on vaikeaa.

Rajoitetut ympäristöt kärsivät konttiteknologian puutteesta

Joissain tilanteissa konttien käyttöön liittyy rajoitteita. Esimerkiksi lääketieteellisissä ohjelmistoissa konttien käyttöön liittyy lainsäädäntöön liittyviä rajoituksia. Rajoitteet voivat kuitenkin olla myös esimerkiksi teknisiä tai eettisiä.

Lääketieteellisten ohjelmistojen lisäksi muita rajoitettuja ympäristöjä ovat esimerkiksi sulautetut, vähämuistiset järjestelmät, ja selitettävä tekoäly, joiden kehityksessä kontit olisivat kätevä tekniikka, mutta joissa tekniikan hyödyntämistä on perinteisesti pidetty hankalana.

– Konttiteknologia nopeuttaa ja helpottaa ohjelmistojen kehitystä ja käyttöönottoa. Siksi se olisi hyvä saada käyttöön myös rajoitetuissa ympäristöissä. Muuten ne jäävät jälkeen muusta ohjelmistokehityksestä, Mikkonen kertoo.

Hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopiston lisäksi myös Nokia, TietoEvry, Bittium, M-Files, Solita ja Vaadin.

Lisätietoja

Tommi Mikkonen
Ohjelmistotekniikan professori
tommi.j.mikkonen@jyu.fi
+358 50 311 7999

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Tommi Mikkonen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Professori Tommi Mikkonen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye