VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

De flesta fullmäktigeledamöter och ersättare som valts vid kommunalvalet lämnade in redovisningarna av valfinansieringen inom utsatt tid

Jaa

Statens revisionsverk (VTV) har publicerat en berättelse till riksdagen om tillsynen över valfinansieringen vid kommunalvalet 2017. Skyldigheten att redovisa valfinansieringen gäller alla invalda fullmäktigeledamöter och ersättare. Antalet redovisningsskyldiga vid kommunalvalet var 17 532 och de flesta av dessa lämnade in redovisningen inom utsatt tid. VTV uppmanade 1 639 redovisningsskyldiga att lämna in en redovisning av valfinansieringen, och för tillfället finns det åtta personer som inte har lämnat in redovisningen. Redovisningarna av valfinansieringen finns i tjänsten www.vaalirahoitusvalvonta.fi.

De invalda fullmäktigeledamöterna och ersättarna skulle lämna in en redovisning av valfinansieringen till Statens revisionsverk senast den 12 juni 2017. Antalet redovisningsskyldiga vid kommunalvalet var 17 532. Redovisningen lämnades in inom utsatt tid av 15 449 redovisningsskyldiga. En del av de redovisningsskyldiga lämnade in redovisningen efter detta på eget initiativ, men VTV skickade en uppmaning till 1 639 redovisningsskyldiga om att lämna in redovisningen ofördröjligen. Dessutom var VTV tvunget att skicka en andra uppmaning till 544 redovisningsskyldiga. Efter detta förelade revisionsverket dessutom 40 redovisningsskyldiga vite på 5 000 euro för att förstärka förpliktelsen att lämna in en redovisning av valfinansieringen. När berättelsen till riksdagen lämnades in till tryckeriet hade åtta redovisningsskyldiga ännu inte lämnat in redovisningen.

Enligt valfinansieringslagen är det alltid den redovisningsskyldige som svarar för redovisningens riktighet. Efter behandlingen av redovisningarna samt efter de erhållna utredningarna och kompletteringarna har VTV inte tagit del av omständigheter som skulle ge revisionsverket anledning att ifrågasätta riktigheten av de inlämnade redovisningarna.

VTV övervakar att kandidaterna vid kommunalvalet iakttar skyldigheten att redovisa valfinansieringen och kampanjkostnaderna. Revisionsverket lämnade berättelsen om tillsynen över valfinansieringen 2017 till riksdagen den 4 december 2017. VTV:s mål är att säkerställa att valfinansieringslagen efterlevs och att allmänheten har insyn i efterlevnaden av lagen.

Redovisningar av valfinansieringen: www.vaalirahoitusvalvonta.fi

Meddelande och berättelse till riksdagen finns på webbplatsen vtv.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

redovisningsrevisionschef Jaakko Eskola
040 7315 403
jaakko.eskola@vtv.fi

överdirektör Marjatta Kimmonen
050 5347 514
marjatta.kimmonen@vtv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme