HUS

Den nya delen av Cancercentrum öppnade sina dörrar för patienter

Dela

Den nya och den gamla delen av Kliniken för cancersjukdomar är nu ett gemensamt sjukhus, vars namn är Cancercentrum.

Cancercentrums förnyade, moderna lokaler betjänar patienter i Mejlans på Haartmansgatan 4. Under januari flyttar största delen av verksamheten vid Kliniken för cancersjukdomar, cancerpatienternas dagsjukhus vid Tornsjukhuset, hematologiska polikliniken vid Triangelsjukhuset och poliklinikerna vid Paciusgatan 21 till nybygget.

I Cancercentrums nya del finns poliklinikerna för cancersjukdomar och hematologi, enheten för läkemedelsbehandling samt enheten för klinisk läkemedelsforskning. Poliklinikverksamheten och enheten för läkemedelsbehandling är fördelade på fyra olika våningar. I entréhallen på andra våningen finns en enhet för koagulationsstörningar, laboratorieprovtagning, café, infopunkt, väntrum och ett tyst rum för patienter och ledsagare. Till den första våningen är dessutom två nya strålbehandlingsapparater och tillhörande mottagningsutrymmen på kommande, samt en ny PET-DT-undersökningsapparat som tas i bruk år 2024.

I den gamla delen av Cancercentrum på Paciusgatan 3 finns fortfarande den största delen av strålbehandlingsavdelningen och enheten för molekylär radioterapi. Även det palliativa centret och enheten för psykosocialt stöd flyttar till den gamla delen.

Vårdavdelningarna för cancersjukdomar flyttas till det nya Brosjukhusets fjärde våning. Hematologiska vårdavdelningarna och dagsjukhusets läkemedelsbehandlingar finns på Triangelsjukhuset.

Högteknologi utnyttjas i behandlingarna som utvecklas snabbt

Cancerpatienterna erbjuds högklassig cancerbehandling utan dröjsmål av multiprofessionella vårdteam. Patienten har möjlighet att få en alltmer individualiserad vård som grundar sig på de nyaste vetenskapliga undersökningarna.

"Cancercentrums nya lokaler gör det möjligt att utnyttja högteknologi i cancerbehandlingarna som utvecklas snabbt", berättar Johanna Mattson, direktör för Cancercentrum.

I början av året tas den första MRI-styrda linjäracceleratorn för strålbehandling i bruk. Med hjälp av den kan man mer specifikt än tidigare behandla tumörer i bukområdet, såsom bukspottkörtelcancer och levercancer. Även cellterapibehandlingarna av blodcancer och fasta tumörer (bl.a. CAR-T-behandlingar) kommer att få moderna utrymmen.

"Enheten för klinisk läkemedelsforskning vars verksamhet utökat de senaste åren kan i fortsättningen erbjuda allt fler patienter nya experimentella läkemedelsbehandlingar", gläder sig Mattson.

Mer information på Cancercentrums webbplats: www.hus.fi/sv/cancercentrum

För mera information

Johanna Mattson, direktör
HUS Cancercentrum
Tfn 050 427 9165
johanna.mattson@hus.fi

Nyckelord

Bilder

I mitten av Cancercentrums byggnad finns en trappuppgång som omges av dagsjukhus- och poliklinikutrymmen.
I mitten av Cancercentrums byggnad finns en trappuppgång som omges av dagsjukhus- och poliklinikutrymmen.
Ladda ned bild
Cancercentrums läkemedelsbehandlingsenhets utrymmen på tredje våningen.
Cancercentrums läkemedelsbehandlingsenhets utrymmen på tredje våningen.
Ladda ned bild

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum