Diabeettinen silmäsairaus – imusuonia verkkokalvossa?
Diabeettinen verkkokalvosairaus on yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäissairauksista. Yksi sen muodoista on proliferatiivinen retinopatia (PDR), jossa silmän takaosassa verkkokalvolla suurten suonien alueella ja näköhermon päässä esiintyy uudissuonia ja usein myös niiden vuotoja verkkokalvolle tai lasiaiseen.
Vaikea-asteisen proliferatiivisen diabeettisen retinopatian taustatekijöitä ei tunneta tarkasti. Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tuoreessa tutkimuksessa kehitettiin sairauden tutkimiseen uusi ex vivo -malli, jonka avulla PDR-potilaiden uudissuoninäytteiden kolmiulotteisia kudosrakenteita on ensi kertaa pystytty tutkimaan sekä tuoreeltaan että kudosviljelyolosuhteissa.
– Taudin patofysiologian mekanismien tarkempaan ymmärtämiseen tarvittiin tutkimuksellisia innovaatioita, sillä eläinmalleissa uudissuonisto ei kehity samaan laajuuteen kuin ihmissilmässä. PDR-potilailta silmäkirurgisesti poistetut lasiais- ja uudissuoninäytteet tarjoavat tähän ainutlaatuisen tutkimusmallin, selittää tutkimusta johtanut dosentti Kaisa Lehti.
Tutkijat hyödynsivät moderneja solu- ja kudoskasvatustekniikoita sekä 2D- ja 3D-immunofluoresenssivärjäyksiä, immunohistokemiaa, RNA-sekvensointia ja elektronimikroskopiaa tutkiessaan näitä PDR-potilaiden silmistä poistettuja uudissuoninäytteitä.
– Löysimme kudoksista imusuonen kaltaisia rakenteita, ja viljelyssä PDR-kudosnäytteet kehittivät sekä uusia verisuonia että imusuonen kaltaisia rakenteita. Lisäksi havaitsimme uudessa mallissa aikaisemmin tunnistamattomia solurykelmiä, joiden endoteelisoluja voitiin stimuloida jakautumaan tai liikkumaan ympäröivään kudokseen, mikä muistutti kehityksellistä verisuonten muodostumista, kertoo julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, tutkija Erika Gucciardo.
Tutkijoiden mukaan löydökset viittaavat imusuonimekanismin merkittävään rooliin vaikea-asteisessa PDR-silmäsairaudessa ja herättävät kiinnostavia kysymyksiä:
– Osallistuvatko havaitut imusuonirakenteet verisuonten tapaan pääosin toimimattoman ja haitallisen uudissuoniston muodostumiseen vai voisivatko ne kenties toimia myös tulehdussolujen ja -nesteen poistamisessa kudoksesta? tutkijat pohtivat.
Jos imusuonirakenteet ja -solut toimivat lisämekanismina haitallisen uudissuoniston muodostumiselle, kannattaisi nykyistä lääkekehitystä suunnata kattamaan verisuonituksen ohella imusuonistoon kohdistuvia mekanismeja.
– Vaikka silmäkirurgiset hoitomuodot ovat kehittyneet huomattavasti, uudissuonimuodostus voi yhä pahimmillaan johtaa verkkokalvon irtaumaan ja sokeuteen osalla PDR-potilaista, muistuttaa silmäkirurgi, dosentti Sirpa Loukovaara.
Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja, dosentti Kaisa Lehti, Karolinska Institutet ja Helsingin yliopisto
Puh. 050 448 6300
Sähköposti: kaisa.lehti@helsinki.fi
Silmäkirurgi, dosentti Sirpa Loukovaara, HUS silmäklinikka ja Helsingin yliopisto
Puh. 050 427 1566
Sähköposti: sirpa.loukovaara@hus.fi
Tutkija Erika Gucciardo, Helsingin yliopisto (in English, in Italian)
Puh. 050 448 6325
Sähköposti: erika.gucciardo@helsinki.fi
Viite: Erika Gucciardo; Sirpa Loukovaara; Ani Korhonen; Pauliina Repo; Beatriz Martins; Helena Vihinen; Eija Jokitalo and Kaisa Lehti. Microenvironment of proliferative diabetic retinopathy supports lymphatic neovascularization. J Pathol 2018 DOI: 10.1002/path.5070
**********************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme