Novo Nordisk Farma Oy

Diabetesta sairastavien yli 40-vuotiaiden määrä lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Jaa

Joka kymmenes 40 vuotta täyttänyt suomalainen sairastaa diabetesta: kasvua kymmenen vuoden takaiseen on 82 prosenttia. Diabetes on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Diabeteslääkäri Tero Saukkonen pitää kehitystä hälyttävänä.

Vuoden 2015 lopussa 314 001 suomalaista oli oikeutettu erityiskorvattaviin lääkkeisiin diabeteksen takia. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä tilasto- ja indikaattoripankista Sotkanet.fi:stä. Lisäksi arvioidaan, että diabetesta sairastaa tietämättään noin 200 000 suomalaista, mikä nostaa suomalaisten diabeetikkojen yhteismäärän puoleen miljoonaan.

Diabeteslääkkeisiin erikoistunut lääkeyhtiö Novo Nordisk vertaili diabeteksen lisääntymistä Suomessa Sotkanet.fi-palvelun pohjalta. Vertailu kertoo karua kieltä sairauden yleistymisestä.

Eniten diabetes on lisääntynyt yli 65-vuotiaiden keskuudessa. Vuonna 2015 sairaus oli todettu 15,9 prosentilla Ikäluokasta.  Kymmenessä vuodessa diabetesta sairastavien määrä on tässä ikäryhmässä noussut 99,7 prosenttia eli se on käytännössä kaksinkertaistunut. Nuoremmassa, 40–64-vuotiaiden ikäryhmässä kasvua on 61 prosenttia. Diabetes on todettu 6,3 prosentilla ikäryhmästä.

Diabeteslääkäri Tero Saukkonen Novo Nordiskilta pitää kehitystä hälyttävänä. Tärkeimpänä syynä diabeteksen lisääntymiseen hän pitää epäterveellisten elintapojen yleisyyttä ja väestön ikääntymistä.

- Monet nykypäivän tavallisenakin pitämämme elintapa-asiat altistavat tyypin 2 diabetekselle, kuten istumatyö ja arkiliikunnan vähyys. Toisaalta perimällä on vahva rooli tyypin 2 diabeteksen synnyssä: jo toisen vanhemman diabetes kaksinkertaistaa riskin. Elintapamuutoksilla voi kuitenkin pienentää omaa sairastumisriskiään, Saukkonen toteaa.   

Alueellisessa tarkastelussa yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden välillä näkyy eroja. Esimerkiksi yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä diabetes on yleisin Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueella, jossa 65 vuotta täyttäneistä 17,1 prosentilla on diabetes. Alin prosenttiosuus, 14,6 prosenttia, löytyy Turun alueelta. Käytännössä siis Kuopion alueella yksi kuudesta ja Turun alueella yksi seitsemästä sairastaa diabetesta.

- Tämä vahvistaa osaltaan sitä tietoa, että Pohjois-Karjala-projektin kimmokkeena aikanaan olleet itä–länsi-terveyserot ovat Suomessa edelleen olemassa. Samansuuntaisia tuloksia on vielä 2000-luvulla saatu mm. sydäninfarktien esiintymisestä, Tero Saukkonen huomauttaa.

Oulun yliopistosairaalan alueella diabetes on todettu 17 prosentilla yli 65-vuotiaista, Tampereen alueella 16,7 prosentilla ja Helsingin alueella 14,7 prosentilla.

Suurin osa sairastuneista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Se on etenevä sairaus, mikä tarkoittaa sitä, että potilas, joka hoidon alussa tarvitsee lähinnä elämäntapaohjausta ja tehostusta elimistön kykyyn hyödyntää insuliinia, saattaa myöhäisemmässä vaiheessa tarvita samantapaista insuliinikorvaushoitoa kuin tyypin 1 diabetesta sairastava.

- Yhteiskunnan näkökulmasta tärkeää olisi keskittyä kahteen asiaan: luoda sellaisia kannustimia ja rakentaa sellaista ympäristöä, joka edistää tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyä. Toisaalta niiden kohdalla, jotka jo sairastavat, olennaista on huolehtia diabeteksen hoidon riittävästä tehostamisesta taudin edetessä vakavien liitännäissairauksien ehkäisemiseksi, korostaa diabeteslääkäri Tero Saukkonen.

Maailman diabetespäivää vietetään 14.marraskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Suomen Novo Nordisk aloittaa matkustamisesta aiheutuvien CO₂-päästöjen kompensoinnin yhdessä Taimiteon kanssa osana kunnianhimoista ympäristöstrategiaansa20.11.2019 09:00:00 EETTiedote

Espoo, 20.11.2019 – Novo Nordiskin globaalin ympäristöstrategian, Circular for Zeron, tavoitteena on pienentää yhtiön hiilidioksidipäästöt nollaan kaikissa toiminnoissa vuoteen 2030 mennessä. Suomessa toimiva Novo Nordisk Farma Oy aloittaa työntekijöidensä ja asiakkaidensa matkustamisesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen kompensoinnin yhdessä 4H-liiton Taimiteon kanssa. Tämä tapahtuu istuttamalla uutta metsää, eli luomalla hiilinieluja Suomeen.

Fiasp® hyväksytty Euroopassa diabeteksen hoitoon nuorille ja yli 1-vuotiaille lapsille29.8.2019 10:24:26 EESTTiedote

Bagsværd, Tanska, 22.8.2019 – Novo Nordisk ilmoitti tänään, että Euroopan komissio on hyväksynyt Fiasp®-valmisteen (pikavaikutteinen aspartinsuliini) käyttöaiheen laajentamisen nuorten ja 1-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten diabeteksen hoitoon. Tämä täydentää aiempaa käyttöaihetta, joka kattoi ainoastaan aikuiset. Lapsille ja nuorille Fiasp® suositellaan annettavaksi ennen ateriaa (0–2 minuuttia ennen aterian aloittamista). Fiasp® voidaan antaa myös enintään 20 minuuttia aterian aloittamisen jälkeen (aterianjälkeinen annostelu) tilanteissa, joissa nautittavan ruuan määrä on epävarma. Jos Fiasp® annetaan ilta-aterian jälkeen, yöaikaisen hypoglykemian (matala verensokeri) välttämiseksi suositellaan verensokeritasapainon tarkkaa seurantaa1. --- Viite: 1 Fiasp® valmisteyhteenveto. Päivitetty viimeksi: 07/2019

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme