DNA Oyj

DNA Nextfourin mukana toteuttamassa ensimmäistä Suomessa kehitettyä NB-IoT- ja LTE-M-yhteyksiä tukevaa IoT-sovellusalustaa

Jaa

Nextfour Groupin ja DNA:n yhteistyön tuloksena on syntynyt ensimmäinen Suomessa kehitetty LTE-M- ja NB-IoT-tekniikoita tukeva sovellusalusta. Tehokas ja asiakkaan tarpeen mukaan skaalautuva alusta on välttämätön, jotta IoT-palveluita tarjoavat yritykset saavat parhaat mahdolliset IoT-palvelut tarjottavakseen. Matkaviestinverkkojen kehittyminen 5G-tasolle lisää tehokkaan palvelualustan merkitystä entisestään, sillä 5G-verkot mahdollistavat entistäkin tehokkaampien IoT-ratkaisujen tarjoamisen entistäkin laajemmin.

Alustan sovelluskehitys oli osa Nextfourin johtamaa tutkimushanketta, joka alkoi talvella 2017 ja päättyi keväällä 2018. DNA tarjosi Nextfourin tiimille testiverkon, joka mahdollisti nopean kehitys- ja testausaikataulun.

Nextfourin tutkimus kattoi Narrowband-IoT (NB-IoT) ja LTE Cat M1 (LTE-M) -tekniikat, jotka kumpikin ovat osa 4G LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) -konseptia. 4G LPWAN-tekniikat standardoi 3GPP (3rd Generation Partnership Project), joka on usean standardointijärjestön yhteistyöorganisaatio, joka pyrkii luomaan mobiiliverkkojärjestelmille maailmanlaajuisia teknisiä määrittelyjä.

Tutkimusprojektia Nextfourilla johtanut Teemu Peltola kuvailee projektin taustoja: “Autonomisten laitteiden kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja trendi todennäköisesti vain jatkaa kasvuaan. Tämä tarkoittaa, että laitteissa käytettävien sensoreiden ja niiden välisen kommunikaation on myös kehityttävä. Nextfourilla haluamme pysyä Machine to Machine (M2M) ja IoT-teknologioiden kärjessä, joten päätimme aloittaa DNA:n kanssa merkittävän tutkimushankkeen näistä kahdesta mielenkiintoisesta teknologiasta, LTE-M:stä ja NB-IoT:sta. Tuloksena pystymme laajentamaan ja optimoimaan toimintaamme tällä alalla.”

Tuloksena on myös skaalautuva sovellusalusta, johon liittyy pilvipohjainen palvelinratkaisu. Tätä alustaa Nextfour aikoo käyttää tulevaisuudessa asiakasprojektien pohjana.

”On hienoa olla tukemassa IoT-ekosysteemin laajenemista Suomessa. DNA haluaa tarjota eri toimijoille mahdollisuuden testata aikaisessa vaiheessa uusia 4G-IoT-tekniikoita oikeassa tuotantoympäristössä. Tämä mahdollistaa uusien palveluiden nopean markkinoille tuottamisen, mikä puolestaan tukee IoT-toimialan kasvua Suomessa,” toteaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Sekä NB-IoT ja LTE-M käyttävät jo olemassa olevaa matkapuhelinverkkoinfrastruktuuria. Suurimmat erot tekniikoiden välillä ovat liikkuvuudessa: NB-IoT soveltuu hyvin paikallaan oleviin sensoreihin kuten rakennuksien kosteussensoreihin ja LTE-M soveltuu parhaiten liikkuviin kohteisiin, kuten ajoneuvoihin.

Tekniikoiden pääpiirteet on kuvattu tarkemmin alla:

NB-IoT
• Kattaa laajan alueen myös vaikeissa olosuhteissa, joissa tavalliset matkapuhelinverkot eivät toimi
• Matalat laitekustannukset
• Matala virrankulutus (akun kesto 10+ vuotta)
• Helposti skaalautuva teknologia, joka mahdollistaa useamman IoT-laitteen kytkennän kuin tavalliset matkapuhelinverkot
• Ei tue Voice over LTE -tekniikkaa tai täyttä liikkuvuutta
• Soveltuu hyvin paikallaan oleviin sensoreihin, joiden akun on kestettävä useita vuosia

LTE-M
• Kattaa perinteisiä matkapuhelinverkkoja laajemman alueen
• Matalat laitekustannukset
• Perinteisiä matkapuhelinverkkoja matalampi virrankulutus (akun kesto 5-10 vuotta)
• Tukee Voice over LTE -tekniikkaa sekä täyttä liikkuvuutta
• Sopii hyvin sovelluksiin, jotka vaativat liikkuvuutta ja perinteisiä matkapuhelinverkkoja matalampaa virrankulutusta

Lisätietoja medialle:
Johan Wessberg, CTO, Nextfour Group Oy, puh.+358 50 501 6308, johan.wessberg@nextfour.com
Jarkko Laari, johtaja, radioverkot, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, Jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä: puh 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Vuonna 2007 perustettu Nextfour Group on korkean teknologian tuotekehitystoimisto, jolla on alalta yli 10 vuoden kokemus. Nextfour on erikoistunut vaativien ympäristöjen, kuten lääkinnällisten ja merenkulun laitteiden tuotekehitykseen.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,9 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA to launch a 5G network in Pori11.7.2019 09:00:00 EESTPress release

DNA has built a smart home complete with 5G technology for this year’s SuomiAreena public debate forum in Pori. The company has been experimenting with 5G in Pori for a while, but the latest endeavour involves building a real-life 5G network in the centre of the city. A wider range of 5G services will become available for consumers once reasonably priced and more technologically advanced 5G devices hit the market, which is expected to happen at the beginning of next year.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme