DNA Oyj

DNA:lta uusi Wattinen-palvelu vähentämään kotitalouksien ilmastopäästöjä - voi säästää jopa 30 prosenttia lämmitysenergiasta

Jaa

DNA tuo tarjolle uuden palvelun auttamaan kotitalouksia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Taloyhtiöille ja niiden asukkaille suunnatun Wattinen-palvelun avulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia lämmitykseen käytetystä energiasta. Palvelu perustuu oppivaan tekoälyyn ja se tulee ensivaiheessa tarjolle pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöihin.

Jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta kaipaa patteriverkoston perussäätöä.
Jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta kaipaa patteriverkoston perussäätöä.

Rakennusten lämmittäminen on yksi Suomen suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista. Helsingissä se tuotti HSY:n tilaston mukaan viime vuonna yli 56 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä, ja koko pääkaupunkiseudullakin yli puolet päästöistä, eli selvästi enemmän kuin esimerkiksi liikenne. Nyt DNA tuo tarjolle täysin uudenlaisen palvelun, joka auttaa kotitalouksia ilmastopäästöjen vähentämisessä tekoälyn avulla.

- Wattinen on meille luonteva palvelu, sillä olemme jo mukana taloyhtiöiden ja asukkaiden arjessa tarjoamassa digitaalisia palveluita. Haluamme myös olla tekemässä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Wattinen huolehtii automaattisesti, että asunnossa on aina sopiva lämpötila, mikä lisää helppoutta ja asumismukavuutta. Kysyntää tämän tyyppisille palveluille on varmasti, kun ilmastotietoisuus kasvaa, sanoo DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumisten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta. Näin se vähentää energiankulutusta ja energiantuotannosta aiheutuvia ilmastopäästöjä – ja samalla asumismukavuus paranee.

Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan varaavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan.

Wattisen avulla voi säästää 10-30 prosenttia lämmitykseen käytetystä energiasta. Tyypillisesti se säästää taloyhtiön kaukolämpölaskussa enemmän kuin palvelu maksaa. Päästöt pienenevät samassa suhteessa kuin energiaa säästyy. Tyypillisessä 30 huoneiston kerrostalossa päästöjen pieneneminen vastaa noin 6-7 henkilöauton vuotuisia päästöjä. Wattinen maksaa itsensä takaisin noin 1,5 vuodessa.

- Taloyhtiöillä ja asukkailla on Wattisen avulla huomattavat mahdollisuudet tehdä ekotekoja. Uskomme, että ihmiset haluavat tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useimmat ilmastonmuutosta torjuvat konstit kuitenkin vaativat luopumista jostain. Wattisessa on se hyvä puoli, ettei asumismukavuudesta tarvitse tinkiä, päinvastoin, lupaa Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien saatossa epätasapainoon, jolloin osassa asuntoja on kuuma ja samaan aikaan toisissa puetaan villasukkia jalkaan. DNA:n tuoreen kyselyn perusteella käytännössä kaikki isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä kertoo, että näitä ongelmia on heidän taloyhtiöissään vähintään viikoittain.

- Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, niitä pitää vain lämmittää fiksummin. Huomionarvoista on myös se, että Helsingin tietokeskuksen arvion mukaan jopa 8 prosenttia pääkaupungin asunnoista on jatkuvasti tyhjiä tai tilapäisesti asuttuja. Tyhjillään olevissa asunnoissa lämmitystä voitaisiin pudottaa ja turhaa energiankulutusta karsia, Lietsalmi sanoo.

Älylämmityspalvelu ja mobiilisovellus käyttöön helposti ja nopeasti

Kun taloyhtiö ottaa Wattisen käyttöön, jokaiseen lämmityspatteriin asennetaan älytermostaatti, joka on langattomasti yhteydessä Wattinen-palveluun. Mobiilisovelluksella asukkaat voivat säätää ja ajastaa lämmityksen mieleisekseen. Lämmitystä voi säätää myös perinteiseen tapaan termostaatista. Lämmitystä säädetään aina celsiusasteikon mukaan.

Wattisen avulla voidaan säätää kodin eri tilojen lämpöä. Esimerkiksi makuuhuoneissa voi olla yön aikana hieman viileämpää, jolloin unen laatu paranee. Nukkumaan mennessä ja herätessä on taas miellyttävän lämmintä. Wattinen säästää energiaa myös lomamatkojen ja jopa työpäivien aikana.

Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita lämmityksen ongelmiin vaikuttamisesta ja energiatehokkuuden parantamisesta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat puuttuneet. Taloyhtiöille ja isännöitsijöille Wattinen on merkittävä parannus aiempaan.

- Taloyhtiöillä ei ole ollut aiemmin yksinkertaisia konsteja parantaa energiatehokkuutta. Usein ajatellaan, että se vaatii remontteja tai isoja investointeja. Lämmitykseen liittyvät ongelmat vievät myös paljon isännöitsijöiden ja huoltomiesten aikaa. Kaikkia asukkaita tyydyttävä lämmitys on melko mutkikasta toteuttaa perinteisin keinoin ja ilman tällaista älykästä järjestelmää, Mikko Lietsalmi toteaa.

Energiansäästö ja lämmityksen ongelmat esillä taloyhtiöissä

  • Isännöitsijöiden mukaan energiatehokkuuden parantamista pohditaan taloyhtiöissä paljon. Yhdeksän kymmenestä DNA:n teettämään kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä (92 %) kertoo, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä nämä asiat ovat olleet esillä.

  • 46 % haastatelluista isännöitsijöistä sanoo, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä on käyty keskusteluita myös ilmastopäästöjen vähentämisestä.

  • Yleisimpiä konkreettisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi ovat olleet ikkunoiden uusiminen tai tiivistäminen, lämmitysverkon tasapainottaminen, eristyksen lisääminen ja ilma- tai maalämpöpumppujen asentaminen.

  • Käytännössä kaikki (96 %) isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kertoo, että tällaisia ongelmia on vähintään viikoittain.

DNA:n teettämää kyselyä varten haastateltiin puhelimitse 300 isännöitsijää eri puolilla Suomea. Kyselyn toteutti kyselytutkimusyritys Feelback elokuun lopulla 2019.


Lisätietoja medialle:
Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi, DNA Oyj, puh. 044 044 3804, mikko.lietsalmi@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

www.wattinen.fi

Kuvat

Jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta kaipaa patteriverkoston perussäätöä.
Jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta kaipaa patteriverkoston perussäätöä.
Lataa
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 2018
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 2018
Lataa
Lähes kaikki isännöitsijät kertovat, että ainakin joissain heidän taloyhtiöistään on keskusteltu energiatehokkuuden parantamisesta.
Lähes kaikki isännöitsijät kertovat, että ainakin joissain heidän taloyhtiöistään on keskusteltu energiatehokkuuden parantamisesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija. Tehtävämme on tarjota tuotteita ja palveluita, jotka tekevät yksityis- ja yritysasiakkaidemme arjesta mutkatonta. DNA:lla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli tärkeiden viestintäyhteyksien tarjoajana ja digitaalisen kehityksen mahdollistajana. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 912 miljoonaa euroa ja liiketuloksemme 139 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n myydyimmät puhelimet ja älykellot maaliskuussa 20201.4.2020 08:00:07 EESTTiedote

Maaliskuusta muodostui hyvin poikkeuksellinen kuukausi myös laitekaupan kannalta. Hyvän alkukuun jälkeen markkinassa myytiin puhelimia selvästi vertailuajankohtaa vähemmän, kun poikkeustilanne vei asiakkaiden aikaa muilta asioilta. Apple ja Samsung ottivat tuttuun tapaan eniten listasijoituksia älypuhelimien Top 15 -listalla, mutta ykköspaikkaa kuukaudesta toiseen hallussaan pitänyt Samsung sai nyt luovuttaa kärkisijan Applelle. Apple pitää kärkeä hallussaan myös älykellojen Top 10 -listalla.

DNA:n 5G laajentunut Tampereella ja Tampereen seudulla31.3.2020 08:30:00 EESTTiedote

DNA:n 5G-verkko Tampereella ja Tampereen seudulla on laajentunut. 5G-palvelut ovat saatavilla muun muassa Tampereen keskustassa, Tammelassa, Lielahdessa ja Hyhkyssä. Lisäksi Ylöjärvellä ja Nokialla on avattu lukuisia 5G-tukiasemia. Alkuvuoden mittaan 5G-verkon rakennustyöt jatkuvat ja laajenevat myös muualle Tampereen seudulle. Yhteyksien toimivuus varmistetaan jatkuvalla verkkojen ylläpidolla ja kehityksellä myös tämänhetkisessä poikkeustilanteessa.

Etätyöt näkyvät DNA:n verkkoliikenteen jatkuvana kasvuna ja kiireaikojen muutoksena – myös tietoturvasta hyvä huolehtia poikkeustilanteessa20.3.2020 13:02:59 EETTiedote

Muutoksia DNA:n verkkojen datankäytön määrässä alkoi näkyä jo viikko sitten torstaina. Tämän viikon alussa moni vetäytyi etätöihin, mikä nostatti mobiilidatan käyttöä entisestään. Koulujen sulkeutuminen keskiviikkona lisäsi jälleen etätöiden ja -opintojen määrää ja nostatti paluusuuntaista mobiilidataliikennettä peräti 87 prosentilla DNA:n matkaviestinverkossa. Lisääntyneen netinkäytön myötä myös tietoturvaan ja netikettiin on syytä kiinnittää huomiota.

DNA:n 5G laajentunut Turun seudulla – matkaviestinverkkojen liikenne kasvussa19.3.2020 08:00:00 EETTiedote

DNA:n 5G-yhteydet Turussa ja Turun seudulla ovat laajentuneet. 5G-yhteyksiä on otettu lisää käyttöön muun muassa Turun keskustassa, Moisiossa, Raisiossa, Ruskolla ja Liedossa. Tämänhetkinen poikkeustilanne on kasvattanut liikennettä DNA:n matkaviestinverkoissa. 5G- ja 4G-verkkojen jatkuva ylläpito ja kehitys varmistavat kuitenkin yhteyksien toimivuuden myös liikenteen kasvaessa.

DNA laskee urheilukanavapakettien hintoja väliaikaisesti ja tarjoaa elokuvia ja sarjoja pakettien tilaajille18.3.2020 19:03:12 EETTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne vaikuttaa myös maksukanavien urheilusisältöihin. Useimmat urheilutapahtumat on siirretty myöhemmäksi ja sarjoja on keskeytetty. DNA on ilmoittanut laskevansa tilapäisesti useimpien urheilukanavapakettien tilaushintoja nykyisillä tilaajilla. Lisäksi sisällöltään muuttuneiden pakettien tilaajille on avattu urheilutauon ajaksi runsaasti muuta ohjelmatarjontaa – elokuvia ja sarjoja – koko perheelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme