DNA Oyj

DNA:n mobiilit tiedonsiirtonopeudet tutkitusti huipputasolla

Jaa

DNA saavutti Omnitelen tuoreessa tutkimuksessa korkeimman keskimääräisen tiedonsiirtonopeuden saapuvan liikenteen suunnassa. DNA on tehnyt matkaviestinverkkoonsa lukuisia 5G:tä valmistelevia päivityksiä ja kapasiteettilaajennuksia, mitkä osaltaan parantavat nopeuksia ja palvelun laatua.

Omnitele Oy:n tuoreessa, 15 kaupunkia kattavassa vertailussa tutkittavana olivat kotimaiset matkaviestinverkot DNA, Elisa ja Telia. Kultakin operaattorilta testattiin nopein kuluttajille tarjolla oleva liittymä.

DNA:n keskimääräinen nopeus saapuvassa liikenteessä (verkosta mobiililaitteeseen) oli 53,5 megabittiä sekunnissa, Elisan 47,4 Mbit/s ja Telian 40,3 Mbit/s. Lähtevässä liikenteessä (mobiililaitteesta verkkoon) tilanne oli tasaisempi. Telian keskimääräinen lähtevän liikenteen nopeus 25,9 Mbit/s oli vertailun vauhdikkain. DNA:lla vastaava luku oli 25,2 Mbit/s ja Elisalla 22,5 Mbit/s.

Saapuvan liikenteen nopeus on tärkein verkon suorituskykyä kuvaava luku, koska tyypillisesti käyttäjät siirtävät huomattavasti enemmän dataa verkosta laitteeseensa kuin päinvastaiseen suuntaan. Saapuvan liikenteen nopeus vaikuttaa suoraan siihen, kuinka vauhdikkaasti esimerkiksi verkkosivut ja videot latautuvat. Kansainvälisesti vertaillen kaikkien suomalaisoperaattoreiden tiedonsiirtonopeudet ovat erinomaisella tasolla.

Palveluiden vaatimat nopeudet kasvussa - esimerkiksi Ultra HD -video vaatii noin 25 Mbit/s

Palveluiden tiedonsiirtonopeuksien vaatimukset kasvavat jatkuvasti. Esimerkiksi Ultra HD -videoiden sujuva katselu vaatii noin 25 Mbit/s:n latausnopeuden. DNA:n mittausnäytteistä 73 prosenttia ylitti palvelutasojakaumassa 25 Mbit/s. Elisan vastaava luku oli 65 prosenttia ja Telian 57 prosenttia.

DNA:n verkon päivitykset ja 5G-valmistelut

Merkittävin tekijä Omnitelen toteamille nopeuseroille näytti mittausten perusteella olevan 4G LTE –kantoaaltojen yhdistelytekniikan (Carrier Aggregation) käyttöaste.

”Carrier Aggregation hyödyntää rinnakkain useita kantoaaltoja ja näin lisää tiedonsiirron nopeutta ja kapasiteettia. Kuten Omnitelen tutkimuksesta selviää, DNA:lla tämä tekniikka on laajemmin käytössä kuin kilpailijoilla. Olemmekin siirtyneet verkon rakentamisessa niin kutsutusti kapasiteettiaikakauteen, eli selvästi suurempi osa verkkoinvestoinneista kohdistuu olemassa olevan 4G-verkon kapasiteetin laajentamiseen”, DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius sanoo.

DNA:n matkaviestinverkkoja päivitettiin viime vuonnakin merkittävästi entistä suurempien nopeuksien mahdollistamiseksi. Verkkoa on valmisteltu 5G-aikakauteen jo vuodesta 2016 alkaen. DNA:n koko matkaviestinverkossa on valmius IPv6:lle, joka on uuden sukupolven internet-protokolla ja mahdollistaa aiempaa suuremman määrän verkko-osoitteita ja 5G:n palveluissa oleellisen kaksisuuntaisen liikenteen. Lisäksi DNA:n matkaviestinverkon NB-IoT-valmius kattaa 85 prosenttia Suomen väestöstä. NB-IoT-tekniikka on esineiden internetiä tukeva tietoliikennestandardi. Kuluvan talven aikana DNA on myös testannut 4G-verkossaan LTE-M-tekniikkaa, joka mahdollistaa jälleen uudenlaisia IoT-palveluita matkalla kohti 5G-aikakautta.

Kaupunkikohtaisia eroja, DNA:n verkko nopein useimmissa

Omnitele on itsenäinen, matkaviestinverkkoihin ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Sen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, muun muassa DNA ja pienellä osuudella Elisa. Mittaukset tehtiin viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden tammikuun välisenä aikana viidessätoista kaupungissa: Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

DNA saavutti korkeimman keskimääräisen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeuden 12 kaupungissa, Telia kahdessa ja Elisa yhdessä. Operaattoreiden tiedonsiirtonopeudet vaihtelivat jonkin verran kaupunki- ja paikkakohtaisesti. Tulokset antavat kuitenkin varsin hyvän yleiskuvan keskimääräisistä tiedonsiirtonopeuksista ja operaattoreiden keskinäisistä eroista mitatulla alueella.

Keskimääräinen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus (Mbit/s) DNA Elisa Telia
Helsinki 66,7 51,6 45,0
Espoo 55,0 50,7 45,1
Vantaa 54,6 53,4 36,2
Tampere 50,9 64,0 36,2
Oulu 46,8 38,0 31,4
Turku 53,4 44,3 43,2
Jyväskylä 46,3 42,8 41,4
Lahti 52,3 51,1 28,8
Kuopio 45,0 34,1 40,1
Kouvola 29,1 27,4 29,5
Pori 79,1 54,1 44,5
Joensuu 63,2 52,9 60,7
Lappeenranta 42,6 45,0 45,4
Hämeenlinna 64,4 51,4 35,7
Rovaniemi 48,3 42,3 45,0
15 kaupunkia keskimäärin 53,5 47,4 40,3

Lähtevän liikenteen suunnassa DNA:n keskimääräiset mitatut nopeudet olivat korkeimmat kahdeksassa mitatussa kaupungissa, Telialla kuudessa ja Elisalla yhdessä.

Tutkimusraportti ja muuta lisätietoa: www.dna.fi/verkko

Lisätietoja medialle:
Tommy Olenius, tekninen johtaja, DNA Oyj, puh. 044 220 3240, tommy.olenius@dna.fi
DNA:n viestintä: puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,9 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme