Suomen Yrittäjät

EK ja Suomen Yrittäjät: Kustannustuen liikevaihtokriteeriä ja omavastuuta alennettava

Jaa

EK ja Suomen Yrittäjät esittävät parannuksia kustannustuen kolmannelle rahoituskierrokselle. Liikevaihdon laskukriteeri tulee alentaa 20 prosenttiin ja kiinteiden kustannusten omavastuuta on laskettava. Maksatuksen alaraja tulee alentaa 1 000 euroon. Lisäksi suurille työllistäjille tulee käynnistää erillinen tukiohjelma. Kustannustuen kolmas kierros on tärkeää avata viiveettä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät kiittävät hallituksen esitystä kustannustuen kolmanneksi rahoituskierrokseksi. On positiivista, että tuen yrityskohtaista maksimimäärää korotetaan miljoonaan euroon ja yhteenlaskettujen kustannustukien maksimisummaa nostetaan 1,8 miljoonaan euroon. Myös tuen piiriin kuuluvien kustannusten tulkintaan on tulossa tervetulleita joustoja. Muutama keskeinen uudistus kuitenkin uupuu.

Liikevaihdon laskukriteeri on alennettava 20 prosenttiin

EK ja Suomen Yrittäjät esittävät, että kustannustuen saamisen edellytyksenä olevaa liikevaihdon vähenemisen kriteeriä alennetaan 20 prosenttiin (vertailukohtana liikevaihto 12 kk aikaisemmin). 

- Nyt esitetty 30 prosentin kriteeri on monelle kriisituen akuutissa tarpeessa olevalle elinkelpoiselle yritykselle aivan liian kova vaatimus. Erityisen haastava tämä on voimakkaasti investoiville pääomavaltaisille yrityksille, sanoo EK:n pk-johtaja Petri Vuorio.

- On myös monia työvoimavaltaisia aloja, joilla korona on näkynyt liikevaihtorivin ohella myös kustannusten kasvuna ja sitä kautta kannattavuuden heikentymisenä. Syynä voivat olla esimerkiksi suojavarustehankintojen lisäkustannukset, arvioi Vuorio.

Omavastuuosuus on puolitettava

Lakiesityksen mukaan tukea saaville yrityksille jäisi yhä 30 prosentin omavastuuosuus kiinteistä kustannuksista.

- Tämä voi johtaa tilanteisiin, jossa tukisumma jää roimasti alakanttiin, vaikka liikevaihto olisi romahtanut useitakin kymmeniä prosentteja. Omavastuuosuutta on lievennettävä, jotta tuki tavoittaa sitä kipeimmin tarvitsevat, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Erikokoisten yritysten erilaiset tarpeet huomioitava

- Lakiesitys ei vieläkään huomioi riittävästi yksinyrittäjiä ja pieniä työllistäviä yrityksiä maksatuksen alarajan suhteen. On selvää, että alaraja tulisi laskea 1 000 euroon, sillä muuten moni kipeästi tukea tarvitseva yritys jää jälleen tuen ulkopuolelle, toteaa Kuismanen.

Lakiesityksen höllennyksistä huolimatta tukien enimmäismäärät ovat suurten työllistäjien kannalta yhä alhaisia, kun niitä verrataan esimerkiksi muihin Pohjoismaihin. Uhkana on, että näiden työllisyyttä ja investointeja kannattelevien yritysten veto hiipuu pysyvästi. Tälle kohderyhmälle tarvittaisiinkin kustannustuesta erillinen oma tukiohjelmansa, joka mahdollistaisi nyt esitettyä ylärajaa korkeamman tuen.

Suomi on tukenut yrityksiä perin maltillisesti keskeisiin EU-verrokkimaihimme nähden. Vaikka Suomen talous on kokonaisuutena selvinnyt pandemiasta monia muita EU-jäsenmaita paremmin, on toimialojen välillä suuria eroavaisuuksia. Liian monen elinkelpoisen yrityksen kestokyky on viimeisellä koetuksella.

Kaiken aikaa on katsottava myös kriisin yli: heti pandemian hellittäessä on tärkeä palata EU-tasolla valtiontukien normaaleihin pelisääntöihin. On myös käynnistettävä valmistautuminen jälleenrakennusvaiheeseen ja siihen sopiviin tuki-instrumentteihin kiirehtimällä esimerkiksi Finnveran pk-vientikauppoihin tarkoitettujen suorien ostajaluottojen käyttöönottoa.

Kustannustuen toinen rahoituskierros päättyy 26.2. Kolmannen rahoituskierroksen avautumista tulisi kiirehtiä, jotta niiden väliin jäävä aikaikkuna on mahdollisimman lyhyt. Järjestöt kehottavat varautumaan myös kustannustuen neljänteen hakukierrokseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

EK: pk-johtaja Petri Vuorio, puh. 050 323 2979, valokuvat, @petri_vuorio
Suomen Yrittäjät: pääekonomisti Mika Kuismanen, p. 050 356 0705, valokuvat, @MikaKuismanen

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Määräaikaisten työsopimusten helpottaminen auttaisi työllistämään tehokkaimmin13.4.2021 11:16:24 EEST | Tiedote

Suurempi vapaus tehdä määräaikaisia työsopimuksia kannustaisi yrittäjiä eniten palkkaamaan lisää työntekijöitä, käy ilmi Yrittäjägallupista. – Koronakriisin exit-toimena kannattaisi ehdottomasti helpottaa määräaikaisia työsopimuksia. Se ei maksaisi mitään, mutta toisi todennäköisesti uusia työpaikkoja. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Yrittäjät: Lupaus yritysten auttamisesta kriisin yli lunastettava - 10 keinoa auttaa yrityksiä30.3.2021 09:23:39 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät esittää 10 konkreettista keinoa, jotka tarvitaan, jotta yritykset selviytyvät pitkittyneestä koronakriisistä. - Hallitus on luvannut toistuvasti, että se auttaa yrityksiä kriisin yli eikä elinkelpoisia yrityksiä päästetä konkurssiin. Lupaus pitää lunastaa ja tukitoimia lisätä rajoitustoimien kiristyessä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme