Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK: Suomen kaksinkertaistettava työperäisen maahanmuuton määrä

Jaa
Seuraavan hallituksen pitää ensitöikseen sopia mittavista toimista, joilla helpotetaan ja nopeutetaan työperäistä maahanmuuttoa. Tulevalla vaalikaudella työperusteisen maahanmuuton määrä pitää vaalikauden loppuun mennessä nostaa kaksinkertaiseksi eli vuositasolla 40 000 maahanmuuttajaan. Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on samalla nostettava kolminkertaiseksi eli vuositasolla 15 000 opiskelijaan. Heistä 75 prosenttia pitäisi työllistyä valmistumisen jälkeen Suomessa. Työperäisen maahanmuuton ja opiskelijoiden tuoma työntekijämäärä tarkoittaisivat yli 50 000 uutta työntekijää vuodessa.

Ensimmäisinä toimina Elinkeinoelämän keskusliitto EK esittää työlupahakemusten 1 kuukauden käsittelyaikatakuuta ja työvoiman saatavuusharkinnan poistoa sekä maahanmuuttovirasto siirtämistä työvoima- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Ilman päättäväisiä toimia mahdollisuudet pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen menetetään.

- Työperäiselle maahanmuutolle tulee asettaa lukutavoite. Pula työvoimasta uhkaa yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa. Työikäisen väestön määrän pienentyminen vaarantaa myös hyvinvointipalvelujen ja tulonsiirtojen rahoituksen Suomessa, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo.

ETLA:n tuore selvitys (8.3.2023) osoittaa, että kokoaikatyötä tekevät maahanmuuttajat tuovat enemmän verotuloja kuin synnyttävät tulonsiirtojen tarvetta, vaikka työntekijät toimisivat alojen alimmilla työehtosopimusten sallimilla palkkatasoilla. Työperäisen maahanmuuton suora vaikutus julkiseen talouteen on siis positiivinen kokoaikaisen työntekijän tulotasosta riippumatta.

- Hallituksen toimenpiteet on mitoitettava niin, että asetettu tavoite varmasti saavutetaan. Tämä edellyttää hallituksen ehdotonta sitoutumista työperäisen maahanmuuton voimakkaaseen lisäämiseen, Oksala jatkaa.

Suomen on markkinoitava maailmalla itseään opiskelu- ja työntekomaana. Opiskelijoiden siirtymistä työelämään on helpotettava ja Suomessa tutkinnon suorittaneille on annettava oleskelulupa ilman uutta hakemusta.

- Ongelma ei ratkea, jos suomalaiset siirtyvät yrityksestä toiseen tai toimialalta toiselle. Työikäisiä suomalaisia on aivan liian vähän ja ongelma pahentuu nopeasti. Siksi tarvitsemme pikaisesti työntekijöitä Suomeen.

EK_TyöperäinenMaahanmuutto

Lisätietoja: johtaja Ilkka Oksala p. 050 301 8590  

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreät investoinnit nousemassa yli 85 miljardiin euroon – teollisuushankkeiden edellytyksenä tuuli- ja aurinkovoiman ripeä lisärakentaminen24.5.2023 11:52:00 EEST | Tiedote

Suomessa on suunnitteilla vähäpäästöisiä investointeja nyt jo yli 85 miljardin euron arvosta. Teollisuuden hankkeiden ja työpaikkojen realisoituminen edellyttää, että alkavan hallituskauden aikana saadaan liikkeelle massiivinen lisäys puhtaan sähkön tuotantoon. Avainasemassa on päästötön sähköntuotanto, kuten maa- ja merituulivoima sekä aurinkoenergia, vetoavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Energiateollisuus, Kemianteollisuus ja Teknologiateollisuus.

Elinkeinoelämän järjestöt: KKV:n ratkaisu hankintalain kiertämisestä tarpeellinen Suomen kasvulle: ”Usko markkinatalouteen vahvistui”23.5.2023 17:24:21 EEST | Tiedote

Tiedote 23.5. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n päätti tänään määrätä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. Elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto ovat päätökseen tyytyväisiä.

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannetilanne on jatkunut heikkona27.4.2023 08:00:19 EEST | Tiedote

EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat pysyneet alkuvuoden tapaan heikkoina, mutta odotukset ovat jatkaneet hienoista nousuaan. Vaikka inflaatio on jo hidastumaan päin, ei nopeasti nousseiden korkojen vaikutusta talouskehitykseen ole vielä täysimääräisesti nähty. Maailmantalouden kannalta ei ole vieläkään varmuutta, kuinka pehmeä laskeutuminen on edessäpäin.

Seuraava hallituskausi ratkaisee vihreiden investointien edellytykset26.4.2023 10:08:22 EEST | Tiedote

Alkavan hallituskauden aikana luodaan perusta sille, kuinka Suomen talous ja teollisuus pystyy menestymään vihreässä siirtymässä seuraavina vuosikymmeninä. Vuoden 2035 ilmastotavoitteessa ei kannata ottaa takapakkia juuri nyt, kun investointiaalto on saatu voimallisesti liikkeelle. Huoli herää siitä, että Suomen tahti hiipuu, kun Ruotsin kaltaiset kilpailijat painavat kaasua ja valtiontukikilpailu USA:ssa ja EU:ssa nostaa päätään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme