Jyväskylän yliopisto

Ekologi Otso Ovaskainen ja historioitsija Pasi Ihalainen valittiin akatemiaprofessoreiksi

Jaa

Kaksi Jyväskylän yliopiston tutkijaa sai arvostetun akatemiaprofessorin rahoituksen kaudelle 1.9.2021–31.8.2026. Akatemiaprofessuurin saivat yleisen historian professori Pasi Ihalainen sekä matemaattisen ja tilastollisen ekologian professori Otso Ovaskainen.

Kaikkiaan Suomen Akatemia valitsi kymmenen uutta akatemiaprofessoria. He ovat alansa kansainvälisessä kärjessä olevia tutkijoita, joiden tieteellisellä toiminnalla arvioidaan olevan merkittävää vaikuttavuutta tiedeyhteisöön ja yhteiskuntaan. Hakijoita oli tällä kertaa ennätysmäärä, kaikkiaan 249 tutkijaa.

Professori Pasi Ihalainen tutkii poliittista edustuksellisuutta ja selvittää parlamentin ja kansan välisiä jännitteitä vallankumousten aikakaudelta 1700-luvulta 2000-luvulle. Tutkimuskohteena ovat historialliset ja tämän päivän tavat rakentaa, haastaa ja luoda uudelleen parlamentaarisen päätöksenteon oikeutusta kansansuvereniteetista ja kansanedustuksesta käydyn poliittisen keskustelun kautta.

Tutkimuksessa monitieteinen ja kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi digitalisoituja historiallisia parlamenttiaineistoja Suomesta ja yhdeksästä Suomen kannalta tärkeästä Euroopan maasta

Professori Otso Ovaskainen on matemaattisen ja tilastollisen mallinnuksen huippuosaaja. Ovaskainen aloittaa Jyväskylän yliopiston matemaattisen ja tilastollisen ekologian professorina tammikuun alussa 2021. Hän siirtyy Jyväskylään Helsingin yliopiston matemaattisen ekologian professorin tehtävistä, jossa hän on toiminut vuodesta 2009.

Ovaskainen on kehittänyt uusia kenttätutkimuksen ja tilastollisen analyysin menetelmiä ekologian tutkimukseen ja seurantaan. Menetelmiä on käytetty maailmanlaajuisesti.

Parhaillaan Ovaskainen johtaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tutkimusta, jossa luonnon monimuotoisuutta kartoitetaan samaan aikaan yli 450 paikassa ympäri maailmaa. Tutkimus sai 12 miljoonan euron ERC-rahoituksen vuonna 2019. Tietoa eliölajeista kerätään automaatiota hyödyntävin menetelmin DNA- ja ääninäytteistä sekä riistakameroiden kuvista.

Lue lisää uusista akatemiaprofessuureista Suomen Akatemian tiedotteesta

Lisätietoja
Professori Pasi Ihalainen, pasi.t.ihalainen@jyu.fi, puh. 0400 247 457
Professori Otso Ovaskainen (Jyväskylän yliopistossa 2.1.2020 alkaen), otso.ovaskainen@helsinki.fi, puh. 050 3092795 

Viestinnän asiantuntija Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 472 1162

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija

Kuvat

Pasi Ihalainen, kuvaaja Marke Rissanen
Pasi Ihalainen, kuvaaja Marke Rissanen
Lataa
Otso Ovaskainen
Otso Ovaskainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.1.2021: Kaverisuhteet ja sosiaalinen asema koulussa määrittävät nuorten liikkumista (Rajala)14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Nuorten kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan koulussa on yhteydessä nuorten liikkumiseen sekä koulussa että vapaa-ajalla. Sosiaalisen hierarkian tikapuilla itsensä korkealle sijoittavat yläkoululaiset liikkuivat enemmän ja reippaammin vapaa-ajallaan verrattuna nuoriin, joiden kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan oli matala. Koulupäivän aikana sosiaalisen asemansa matalaksi kokevat nuoret liikkuivat välituntisin vähemmän ja olivat koulupäivän aikana enemmän paikallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme