Oulun yliopisto

Eläimet voivat hyötyä toisten tekemistä huonoista päätöksistä

Jaa
Eläimet voivat valita, kenen esimerkkiä noudattavat. Tutkijat kiinnittävät huomiota lajien väliseen valikoivaan informaation käyttöön, ja etenkin huonoksi havaitun käyttäytymismallin välttämiseen. Lajien välinen tieto voi olla huomattavasti tärkeämpää lajiyhteisöjen ja evoluution kannalta kuin tähän asti on uskottu.
Talitiaiset. Kuva Pond5
Talitiaiset. Kuva Pond5

Eläimet havainnoivat muita yksilöitä ja käyttävät niiden käyttäytymistä oman päätöksentekonsa pohjana. Yksilöt voivat valita, kenen käyttäytymistä kannattaa kopioida ja kenen käyttäytymistä välttää. Tällaisella valikoivalla informaation käytöllä voi olla kauaskantoisia seurauksia eläinten menestykseen, kuten jälkeläistuottoon, ja tätä kautta rinnakkain elävien lajien ekologiaan ja evoluutioon, toteavat Oulun ja Jyväskylän yliopistojen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat tuoreessa tieteellisen tutkimuksen katsauksessaan. Rinnakkain elävien saman tai eri lajin yksilöiden elintavat voivat esimerkiksi samankaltaistua, jos toisten käyttäytymistä kopioidaan tai elintavat voivat eriytyä, jos toisten käyttäytymismalleja vältetään.

Eläimet tekevät elämänsä aikana lukuisia päätöksiä, joilla on vaikutuksia lisääntymismenestykseen. Päätökset voivat koskea esimerkiksi ravinnonkäyttöä ja pesäpaikan valintaa. Jotta eläinyksilöt pystyvät tekemään mahdollisimman hyviä päätöksiä, ne tarvitsevat informaatiota ympäristöstään ja voivat kerätä sitä lajitoveriensa tai toisten lajien yksilöiden käyttäytymisestä. “Aiemmissa tutkimuksissamme olemme havainneet esimerkiksi, että kirjosiepot käyttävät talitiaisten pesäpaikkoja hyväksi omassa päätöksenteossaan”, kertoo Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Reetta Hämäläinen. Eläimet voivat kuitenkin valita, kenen esimerkkiä noudattavat.

Tutkijat haluavat nyt painottaa, että valikoiva informaation käyttö sisältää myös havaitun käyttäytymismallin välttämisen. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi huonosti menestyneen yksilön tekemiä valintoja ei kannata kopioida vaan niitä kannattaa ennemmin välttää ja toimia jollain toisella tapaa. “Koska yksilöt, kuten ihmiset, kopioivat toistensa hyväksi havaittuja toimintamalleja, niin miksi emme olettaisi, että ne myös tietoisesti välttävät huonoksi havaittuja käyttäytymismalleja ja toimivat esimerkiksi päinvastoin kuin huonosti menestyvä yksilö”, selventää Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Mira Kajanus. Kaikesta huolimatta tällaisesta käyttäytymisestä tiedetään vielä vähän, ja tuoreen katsausartikkelin tavoitteena onkin kiinnittää huomiota valikoivaan lajien väliseen informaation käyttöön, ja etenkin havaitun käyttäytymismallin välttämiseen.

Tähän asti on tiedetty, että informaation käyttö vaikuttaa yksilöiden käyttäytymiseen ja menestykseen, mutta sillä voi olla myös kauaskantoisempia evolutiivisia vaikutuksia. Lajien välinen informaation käyttö voi johtaa jopa eri lajien väliseen samankaltaistumiseen tai eriytymiseen evoluution myötä. ”Lajienvälinen valikoiva sosiaalinen informaation käyttö -hypoteesi haastaa nykyisen kilpailuteorian. Hypoteesi ennustaa, että informaatiota hyödyntävän lajin ja informaationlähteen ominaisuudet voivat joko samankaltaistua tai erilaistua informaationlähteen menestyksestä riippuen”, kuvaa Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola.

Valikoiva lajien välinen informaation käyttö voi olla huomattavasti tärkeämpää ekologian ja evoluution kannalta kuin tähän asti on uskottu. “Tähän mennessä tutkimusryhmämme on havainnut tällaista käyttäytymistä linnuilla ja mehiläisillä, mutta sen voidaan olettaa olevan huomattavasti yleisempää läpi eläinkunnan “, Hämäläinen toteaa. Informaation käyttö voi esimerkiksi selittää, miksi keskenään kilpailevat lajit kuitenkin esiintyvät samoilla elinalueilla. Tällaisten vuorovaikutusmekanismien tutkiminen tulevaisuudessa voi auttaa meitä ymmärtämään lajien evoluutiota ja lajiyhteisöjen rakenteiden muodostumista.

  • Uusi tutkimus julkaistiin helmikuussa 2023: Hämäläinen, R., Kajanus, M.H., Forsman, J.T., Kivelä, S.M., Seppänen, J.-T. & Loukola, O.J. (2023) Ecological and evolutionary consequences of selective interspecific information use. Ecology Letters, 00, 1– 14. https://doi.org/10.1111/ele.14184

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, väitöskirjatutkija Reetta Hämäläinen, reetta.hamalainen@oulu.fi, 040 5934 391

Jyväskylän yliopisto, tutkijatohtori, Mira Kajanus, mira.h.kajanus@jyu.fi, 050 3200 535

Oulun yliopisto, viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261

Kuvat

Talitiaiset. Kuva Pond5
Talitiaiset. Kuva Pond5
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme