Elinkeinoelämän järjestöt: Suomi tarvitsee työmarkkinauudistuksia

Jaa

Elinkeinoelämän järjestöt kannustavat yhteisessä kannanotossaan hallitusta toteuttamaan budjettiriihessään työmarkkinauudistuksia. Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin tällä vaalikaudella jää haaveeksi, jos vaikuttavia rakenneuudistuksia ei tehdä.

Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät pitävät työllisyysasteen nostamista erittäin tärkeänä talous- ja työllisyyspolitiikan tavoitteena. Sen merkitystä korostavat huoltosuhteen voimakas heikkeneminen ja julkisen velan kasvu. Jos työllisyysaste ei nouse, se syö pohjan hallituksen finanssipolitiikalta. Myös talouden suhdanteiden heikkeneminen korostaa työmarkkinareformien merkitystä.

Elinkeinoelämän järjestöjen mielestä Suomessa tarvitaan toimia, jotka lisäävät niin työn tarjontaa kuin sen kysyntää sekä vahvistavat tuottavuutta. Järjestöt kannustavat hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä uudistamaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa, lisäämään paikallista sopimista, joustavoittamaan työelämän säätelyä, helpottamaan ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen, lisäämään oppisopimiskoulutusta sekä uudistamaan sosiaaliturvaa ja perhevapaajärjestelmää.

Järjestöt muistuttavat, että työllisyysasteen nostamiseen on keinoja, joiden toimivuudesta on vahvoja näyttöjä Suomen kilpailijamaista. Keinoja on syytä ottaa rohkeasti käyttöön, jotta suomalaisen hyvinvointivaltion taloudellinen perusta ei murene.

Elinkeinoelämän järjestöt varoittavat hallitusta liian löysästä finanssipolitiikasta. Kun työvoiman puute rajoittaa monen yrityksen kasvua ja talousnäkymät ovat ennusteiden mukaan heikkenemässä, on vaarallista tehdä parin miljardin euron alijäämään päätyvä talousarvio. Hallituksen pitää varautua myös negatiiviseen talousshokkiin, vaikka sellaista ei ole tällä hetkellä näköpiirissä. Kun shokki joskus tulee, julkisen talouden pitäisi olla paremmin tasapainossa ja julkista velkaa vähemmän.


Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme