Oulun yliopisto

Elinympäristön vihreys kannustaa keski-ikäisiä liikkumaan

Jaa

Vihreä asuinympäristö kannustaa keski-ikäisiä liikkumaan, osoittaa Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan yhteinen tutkimus. Asuminen vihreässä ympäristössä lisää etenkin kevyttä liikkumista, ja vaikutus on erityisen selvä miehillä.

Kuva: Oulun yliopisto/Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto/Rami Hanafi

Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään myös sitä, kuinka paljon vihreyttä elinympäristössä tulisi olla, jotta se edistäisi liikkumista. Tulosten perusteella liikkuminen on sitä runsaampaa, mitä vihreämpää ympäristössä on. Tulokset kannustavatkin säilyttämään ja lisäämään luontoympäristöä ja viheralueita asuinalueille.

Tutkittavina oli yhteensä 5 433 vuonna 1966 Pohjois-Suomessa syntynyttä henkilöä, jotka olivat tutkimushetkellä 46-vuotiaita. Suurin osa heistä asui Pohjois-Pohjanmaalla. Päivittäistä liikkumista mitattiin Polar Active -rannemittarilla. Asuinympäristön vihreyden määrää mitattiin paikkatietomenetelmillä (GIS, Geographic Information Systems). Keskeinen menetelmä oli satelliittikuvien perusteella määritetty asuinalueen vihreys.

Tutkimuksessa selvitettiin vihreyden yhteyttä erityisesti kevyeen liikkumiseen, sillä tuoreiden tutkimusten ja uusien liikuntasuositusten mukaan myös kevyellä liikunnalla on terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Myös luontoympäristön tiedetään edistävän terveyttä ja hyvinvointia. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta, parantaa vastustuskykyä ja virkistää mieltä, minkä lisäksi luonnossa liikkuminen on useimmille vaivatonta. Vaikka luontoympäristöä löytyy usein kotien lähistöltä, sen vaikutuksia ihmisten liikkumiseen ei ole juuri tunnettu.

Liian vähäinen liikkuminen on Suomessa kuten muuallakin maailmassa väestön terveyttä ja kansantaloutta uhkaava tekijä. Väestön liikkumisen edistämiseksi tarvitaan lisää tietoa ja uusia menetelmiä. Nyt julkaistun tutkimuksen tuomaa tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi asuinalueiden maankäytön suunnittelussa.

Tutkimusjulkaisu: Puhakka, S.; Lankila, T.; Pyky, R.; Kärmeniemi, M.; Niemelä, M.; Kangas, K.; Rusanen, J.; Kangas, M.; Näyhä, S.; Korpelainen, R. Satellite Imaging-Based Residential Greenness and Accelerometry Measured Physical Activity at Midlife—Population-Based Northern Finland Birth Cohort 1966 Study. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 9202. https://doi.org/10.3390/ijerph17249202

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Soile Puhakka, FM, tutkija
ODL Liikuntaklinikka ja Oulun yliopisto
p. 045 881 0053
soile.puhakka@odl.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto/Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto/Rami Hanafi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme