Turun kauppakamari

Embargo 19.11.2021 klo 00.01 // Turun kauppakamarin kysely: Varsinaissuomalaisista yrityksistä vain harvassa ei olla palaamassa entisiin työtapoihin ollenkaan

Jaa

Selkein ero entiseen on etätöiden tai paikkariippumattoman työn lisääntyminen. Etätyö on tuonut lisää vapaa-aikaa ja joustoa.

Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. (Kuva Adobe Stock)
Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. (Kuva Adobe Stock)

Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä valtaosa on palannut tai palaamassa koronaa edeltäviin työtapoihin. Vastaajista vähän yli 42 % on jo palannut työtapoihin täysin ja noin 56 % osittain. Vain noin prosentti vastanneista kertoo, ettei ole palannut tai palaamassa entisiin työtapoihin.

Merkittävin ero entiseen on etätöiden tai paikkariippumattoman työn lisääntyminen. Yleisin käytäntö varsinaissuomalaisissa yrityksissä on vastausten perusteella 1-2 etätyöpäivää viikossa. Yritysten työntekijöistä vähän yli 20 prosenttia tekee tällä hetkellä kokonaan etätöitä, lähes 40 % 1-2 päivää viikossa ja noin 20 prosenttia on etätöissä 3-4 päivää viikossa. Yrityksistä noin 20 prosenttia vastaa, ettei heillä ei tehdä lainkaan etätöitä.

”Näyttää siltä, että yritykset ovat palanneet koronaa edeltäviin työtapoihin kuitenkin siten, että hybridityötä tehdään valtaosassa yrityksiä, joissa työtehtävät sen sallivat”, summaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
”Etätyö tai paikkariippumaton työ on selkeästi yleistynyt koronapandemian seurauksena.”

Eriarvoisuuden kokemuksessa haaste

Tyypillisesti etätöiden määrän ratkaisevat työtehtävät eli se, voidaanko töitä tehdä muualla kuin toimipaikassa. On paljon töitä, joita ei voi tehdä etänä vaan ne edellyttävät fyysistä läsnäoloa. Vastanneista yrityksistä tällaisia ovat mm. siivousala, tuotteita valmistavat alat, konepajatyöt, lvi-asennuksia tekevät yritykset, pakkaamotehtävät tai palvelutalossa toimiminen.
Avoimissa vastauksissa pohditaan asiaa niinkin, että työntekijät kokevat eriarvoisuutta, kun osa voi työskennellä etänä ja toiset ovat sidottuja paikkaan.

Luovuus ja käytäväkeskustelut vähenivät

Moni vastaaja korostaa, että etätöiden tekeminen on työntekijälähtöistä silloinkin, kun työtehtävät sen mahdollistavat. Työnantaja määrittää raamit etätyölle, ja työntekijä valitsee itse, haluaako tehdä etätöitä vai työskennellä mieluummin toimistolla. Avoimissa vastauksissa todetaan, että etätyöhalukkuuteen vaikuttaa mm. se, kuinka kaukana toimipisteestä työntekijä asuu. Joillekin työn tekeminen kotona ei ole yhtä antoisaa tai sitten kotona ei ole yksinkertaisesti tiloja työn tekemiseen.

Etätyön tai paikkariippumattoman työn haasteista vastaajat nostavat esiin erityisesti sosiaalisen kanssakäymisen vähäisyyden, ”käytäväkeskustelujen puutteen”. Harvemmat kohtaamiset johtavat erityisesti luovan ja ideoivan työn vähenemiseen. Osa työntekijöistä kokee jäävänsä yksin, kun ryhmän tuki puuttuu. Työn ja vapaa-ajan erottaminen voi olla etätöissä vaikeampaa. Joissakin tehtävissä etätyö voi kasvattaa myös tietoturvariskejä.

Etätyön johtaminen, työtehon ja työn tekemisen seuranta ja kehittäminen ovat haasteellisia. Näihin haasteisiin on kyselyn vastausten perusteella pyritty löytämään ratkaisuja esimerkiksi sopimalla kaikille yhteisiä toimistopäiviä ja säännöllisiä keskusteluja.

Jaksaminen helpottuu ja arki sujuu

Etätyön hyötyinä kyselyssä nousevat esille lisääntynyt joustavuus, mahdollisuus vapaa-ajan ja työn parempaan yhteensovittamiseen, työmatkoihin kuluvan ajan väheneminen sekä työntekijöiden jaksamisen paraneminen. Etätyö nähdään myös kilpailuetuna, kun yritykset kilpailevat työvoimasta.

Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Vastanneista yrityksistä noin 1/3 työllistää yli 50 henkeä ja 2/3 alle 50 henkeä. Suurimmat toimialaryhmät olivat teollisuus (19,2 % vastauksista), palvelut (16,6 % vastauksista) sekä informaatio- ja viestintäala (10,6 % vastauksista).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. (Kuva Adobe Stock)
Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. (Kuva Adobe Stock)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kysely: Digitalisaatiolla ja yhteistyöllä sujuvuutta rakennusvalvontaan26.11.2021 00:01:00 EET | Tiedote

Embargo 26.11.2021 klo 00.01// Turun rakennusvalvonnan asiakkaat ovat keskimäärin tyytymättömämpiä kuin naapurikunnissa. Tämä selviää lokakuussa tehdystä alueen rakennusvalvonnan palveluita selvittäneestä kyselystä, jonka toteuttivat jäsenilleen Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi, Talonrakennusteollisuuden Lounais-Suomen piiri, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä Turun kauppakamari. Vastaava kysely on tehty viimeksi marraskuussa 2019 Kiinteistöliiton jäsenille. Tällä kertaa kyselyyn saatiin yhteensä 130 vastausta, joista 85 koski Turkua ja 45 alueen muita kuntia.

Embargo 28.10. klo 8 // Elinkeinoelämän foorumi Turussa 28.10. Suomalaisyritysten tilanne paranee − kasvu jää lyhyeksi ja koskee vain osaa toimialoista28.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan maailmantalous jatkaa elpymistään koronakriisistä. Rokotekattavuuden nousu on mahdollistanut monissa maissa talouden avaamisen ja paluun kohti normaalia, vaikka pandemia ei vielä ole ohi. Keskuspankkien ja hallitusten massiivinen elvytys tukee talouskasvua, mutta on johtanut samalla hintapaineisiin sekä pullonkauloihin tuotantoketjuissa. Turun kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Elinkeinoelämän foorumissa 28.10. tutustutaan tarkemmin mm. barometrin tuloksiin.

Embargo 27.10.2021. klo 00.01 // Varsinaissuomalaiset yritykset vastasivat: Työvoima ja hyvät liikenneyhteydet houkuttelevat yrityksiä27.10.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Lähes 60 % varsinaissuomalaisista yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta tärkeimpänä tekijänä valitessaan yritykselle sijaintipaikkaa. Osuus on pysynyt korkealla tasolla lähes koko 2000-luvun. Samanaikaisesti noin kolmasosa yrityksistä kertoo, etteivät he voi kasvaa, koska eivät löydä kasvuun tarvittavaa työvoimaa. Tiedot selviävät Turun kauppakamarin jäsenistölleen tekemästä kyselystä.

Embargo 22.9.2021 klo 00.01 // Turun kauppakamari ja Varsinais-Suomen Yrittäjät: Väyläverkon investointiohjelman rahoitustaso on täysin riittämätön 22.9.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Nykyisellä rahoitustasolla useita yhteiskunnallisesti merkittäviä väylähankkeita tulee jäämään investointiohjelman ulkopuolelle. Lausuntokierroksella olleesta Väyläverkon vuosien 2022–2029 investointiohjelmasta puuttuu joukko Varsinais-Suomen alueelle keskeisiä hankkeita, huomauttavat Turun kauppakamari ja Varsinais-Suomen Yrittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme