Finanssiala ry

EMBARGO 27.1.2022 klo 10 // FA:n puheenjohtaja Koponen: Vuoropuhelu tarpeen mielenterveysongelmien vaikutuksista vakuutusten saantiin

Jaa
Tuoreimman Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysbarometrin mukaan puolet mielenterveysongelmia kokeneista ihmisistä on saanut kielteisen vakuutuspäätöksen henkilövakuutuksia hakiessaan. Myös terapiassa käynnin koetaan usein vaikeuttavan vakuutusten saantia. Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtaja Juha Koponen LähiTapiolasta pitää tietoa tärkeänä ja kertoo alan ryhtyneen jo toimiin. Mielenterveysongelmien vaikutuksesta vakuutusriskiin ollaan saamassa tuoretta tutkimustietoa myöhemmin keväällä.

Koponen toteaa, että ymmärrys mielenterveyden ongelmista kasvaa jatkuvasti. ”Aikaisemmin mielenterveysongelmat johtivat herkemmin vakuutushakemuksen hylkäämisen. Nykyisin vakuutus voidaan monessa tapauksessa myöntää rajoitusehdoin, sen sijaan, että hakija jäisi kokonaan ilman vakuutusturvaa. Alalla seurataan aktiivisesti lääketieteen ja eri sairauksiin liittyvien hoitomuotojen kehitystä, jotta asiakkaille voidaan taata reilu kohtelu.”

Koposen mukaan mitään yleispätevää linjausta vakuutusten myöntämiselle tai myöntämättä jättämiselle ei voida sanoa. Mielen sairauksia ja oireita on monenlaisia. ”Kutakin hakemusta tarkastellaan tapauskohtaisesti. Terapiassa käyminen ei itsessään ole syy vakuutuksen epäämiselle. Esimerkiksi ohimenneillä elämänkriiseistä johtuneilla oirejaksoilla ei yleensä ole merkitystä vakuutuksen saantiin.”

Mielenterveysjärjestöjen yhteistyöverkosto Mielenterveyspooli kampanjoi viime vuoden lopulla mielenterveydestä ja vakuutuksista. Kampanjan päätteeksi järjestöt luovuttivat 27.1. adressin suurimpien vakuutusyhtiöiden edustajille, jossa he toivovat vakuutusyhtiöiden kiinnittävän huomiota selkeään tiedottamiseen ja asiakasneuvontaan vakuutusten ehdoista ja myöntämisen edellytyksistä. Vetoomuksessa esitetään myös, että jokaisen ihmisen tilannetta täytyy tarkastella yksilöllisesti.

Koponen arvioi, että kampanjassa esitetyt toiveet ovat rakentavia ja monin osin ne ovat jo vakuutusyhtiöiden nykykäytäntöjä. ”Olemme valmiita käymään mahdollisista ongelmista rakentavaa vuoropuhelua mielenterveysjärjestöjen kanssa. Asiakasviestinnän kehittämisessä mielenterveyden vaikutuksista vakuuttamiseen on yhä mahdollisuuksia. On tärkeää, että ihmiset hakeutuvat hoitoon silloin, kun se on tarpeen. Vakuutusyhtiöidenkin näkökulmasta hoidettu tai hoidossa oleva mielenterveysongelma on pienempi riski kuin hoitamaton sairaus.”, Koponen toteaa.

Kevään aikana Finanssiala ry (FA) julkaisee uutta lääketieteellistä tutkimustietoa mielenterveysongelmien hoidon ennusteista sekä mielenterveysongelmien vaikutuksista kohonneeseen vakuutusriskiin. Asiaa on FA:n toimeksiannosta selvittänyt professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta. Aiheesta järjestetään myös sidosryhmille tarkoitettu keskustelutilaisuus.

Tavoitteena vakuutuksenottajien tasapuolisen kohtelu

Vakuutuksen idea on antaa taloudellista turvaa niitä riskejä vastaan, joiden kantaminen yksin kävisi raskaaksi tai mahdottomaksi. Vakuutuksessa riskit kannetaan yhdessä muiden vakuutuksenottajien kanssa. Vakuutusyhtiön tehtävä on huolehtia, että vakuutettavat riskit ovat sattumanvaraisia, eivät sellaisia, joiden toteutuminen on jo lähes varmaa. Näin vakuutuksenottajat ovat tasavertaisessa tilanteessa.

Juha Koposen mukaan on ymmärrettävää, että välillä syntyy ristiriitatilanteita, jossa yksittäisen asiakkaan on vaikea ymmärtää, miksi vakuutusta ei myönnetä hänelle. Lähtökohtana toki on, että vakuutukset myönnetään aina, kun se on mahdollista ja jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti. Hän neuvoo myös, että jos kokee tulleensa väärin kohdelluksi, kannattaa asiassa olla yhteydessä vakuutusyhtiöön tai vaihtoehtoisesti vakuutus- ja rahoitusneuvonnan palveluja tarjoavaan FINEen.

Vakuutuksia myöntäessään yhtiöt noudattavat omia vastuunvalinnan periaatteitaan. Vapaaehtoisissa vakuutuksissa, kuten terveys- ja henkivakuutuksissa, ei ole sopimuspakkoa. Toisin sanoen vakuutus voidaan myös jättää myöntämättä. Suomessa vapaaehtoisten vakuutusten rooli on täydentää sosiaaliturvaa. Yhteiskunnan palveluverkosto takaa sen, että kaikki kansalaiset saavat tarvitsemansa terveyspalvelut.

Haastattelupyynnöt Juha Koposelle FA:n viestinnän kautta:
Mediapäällikkö Marjo Lapatto, FA, puh. 050 584 7339

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye