Enemmistö palkansaajista tukee työpaikkansa ilmastotekoja
Työterveyslaitoksen mediatiedote 30.1.2023
Suomalaisten työntekijöiden mielipiteet ovat vahvasti kestävyysmurroksen puolella, kertoo Työterveyslaitoksen Ilmastonmuutos ja työ -kysely. Kaksi kolmesta vastaajasta sanoo, että toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat myös työpaikkojen vastuulla.
– Palkansaajat Suomessa tiedostavat kestävyyskriisin syyt ja tarpeen muutokselle. Ihmisen toiminta maapallolla tulee sovittaa ekologisesti kestäviin rajoihin, ja työllä on roolinsa kestävyyskriisin ratkaisemisessa, korostaa tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.
Ilmastonmuutos on laajasti tunnistettu ilmiö, ja siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan koetaan tarpeelliseksi myös työntekijöiden keskuudessa.
Lähes kaikki vastaajat ajattelevat, että maapallon ilmasto on muuttumassa. Lisäksi 78 prosenttia vastaajista arvioi, että hiilineutraalin yhteiskunnan tavoitteleminen on tärkeää. 75 prosenttia vastaajista kertoo, että jatkuva talouskasvu ei ole mahdollista maapallon resurssien rajallisuuden takia.
Vajaa kolmannes pitää työpaikkaansa edelläkävijänä
Noin puolet kyselyn vastaajista kertoo, että työpaikalla on muutettu työn tekemisen tapoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi lähes puolet kertoo, että työpaikalla käytetään ilmastonmuutosta hillitsevää teknologiaa.
Vastauksissa nousi esiin, että kaikista työpaikkojen teoista ei viestitä työntekijöille niin, että viesti tavoittaisi työntekijät. Joka toinen vastaaja arvioi, että oman työpaikan ilmastonmuutosta hillitsevistä toimista ei ole kerrottu.
– Kyselyn tulokset eivät suoraan mittaa ilmastotekojen todellista laajuutta työpaikoilla, vaan työntekijöiden käsitystä asiasta, kertoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.
Vajaa kolmannes vastaajista arvioi, että oma työpaikka on alallaan edelläkävijä ilmastoystävällisessä toiminnassa.
– On kiinnostavaa, että yli puolet työntekijöistä tunnistaa omalta työpaikaltaan asioita, joilla työtä on muutettu ilmastoystävällisempään suuntaan. Toisaalta monilla työpaikoilla olisi mahdollisuuksia toimia vielä nykyistä aktiivisemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo Fanni Moilanen.
Työpaikkojen yleisimmät ilmastoteot
Yleisin ilmastoteko suomalaisilla työpaikoilla oli ilmastoystävällisten työskentelytapojen kehittäminen yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kesken: tästä raportoi 28 prosenttia vastaajista.
Lisäksi joka neljäs vastaaja kertoi, että omalla työpaikalla on ilmasto-ohjelma tai -strategia. Joka viides vastaaja kertoi, että työntekijöiden ehdotukset ovat johtaneet työpaikalla ilmastoystävällisten työtapojen muutokseen.
Yli puolet vastaajista oli miettinyt, miten oma työ vaikuttaa ilmastoon. Puolet vastaajista kertoi tehneensä itse muutoksia työkäytäntöihin tai työmenetelmiin toimiakseen ekologisesti kestävämmillä tavoilla työssä.
– Työpaikkojen ruohonjuuritason toiminnalla on merkitystä paikallisten kestävyysratkaisujen kehittämisessä. Jos työntekijöillä on mahdollisuuksia tuunata työtä ekologisesti kestävämpään muotoon, siihen kannattaa kannustaa, kommentoi vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.
Ilmastonmuutos ja työ -kysely toistetaan säännöllisesti
Ilmastonmuutos ja kestävyysmurros on jo pitkään tunnistettu ilmiöiksi, jotka muuttavat työelämää. Silti vihreän siirtymän ilmiöiden mittaamiselle ei ole ollut vakiintuneita työelämään soveltuvia mittareita.
Työterveyslaitoksen Ilmastonmuutos ja työ -kysely tuottaa työelämän tulevaisuuden kannalta ainutlaatuista tutkimustietoa, ja se aiotaan jatkossa toistaa parin vuoden välein.
– Kehitimme uuden kyselymenetelmän, jolla voi tarkastella ilmastonmuutoksen ja kestävyysmurroksen työelämävaikutuksia. Tämän ensimmäisen tiedonkeruun keskiössä olivat työntekijöiden näkemykset, Fanni Moilanen kertoo.
– Jatkossa tavoitteenamme on täydentää nyt muodostunutta kuvaa työnantajille suunnatulla vastaavanlaisella kyselyllä. Jo tähän mennessä kyselymme on herättänyt ainutlaatuisuutensa vuoksi myös kansainvälistä kiinnostusta, Tuomo Alasoini sanoo.
Tutkimushanke: ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista
- Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään mittareita ilmastonmuutoksen työelämävaikutusten arvioimiseksi. Tulokset luovat tilannekuvaa työelämässä tapahtuvista muutoksista, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta ja vihreästä siirtymästä.
- Keväällä 2022 kerätty Ilmastonmuutos ja työ -kysely toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022, joten vertailutietoa aiheesta ei vielä ole.
- Kyselyyn vastasi 1917 palkansaajaa eri toimialoilta keväällä 2022. Tiedonkeruu toteutettiin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa.
- Kyselytuloksia julkaistaan myöhemmin Työterveyslaitoksen Työelämätieto-verkkopalvelussa.
- Hankesivu: Ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Lisätiedot
- tutkija Fanni Moilanen, Työterveyslaitos, fanni.moilanen@ttl.fi, +35850 576 1356
- tutkimusprofessori Tuomo Alasoini, Työterveyslaitos, tuomo.alasoini@ttl.fi, +35850 564 6140
- vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho, Työterveyslaitos, Arja.Ala-Laurinaho@ttl.fi, +35840 562 0906
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Försämringen av arbetshälsan har inte kunnat stoppas9.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote
Finländarnas arbetshälsa och upplevelse av arbetsförmågan har fortsättningsvis blivit allt sämre, berättar Arbetshälsoinstitutets uppföljningsundersökning Miten Suomi voi? (Hur mår Finland?). Även arbetsengagemanget har försvagats något. Symtomen på arbetsutmattning har ökat särskilt bland arbetstagare med en lägre utbildningsnivå. Även yngre ålder hör samman med försvagad arbetshälsa. Forskarna efterlyser en ändrad utvecklingsriktning på arbetsplatserna genom att förbättra arbetsförhållandena och arbetets resurser.
Työhyvinvoinnin heikentymistä ei ole saatu pysäytettyä9.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisten työhyvinvoinnin ja työkyvyn kokemukset ovat edelleen heikentyneet, kertoo Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -seurantutkimus. Myös työhön panostaminen on lievässä laskussa. Työuupumusoireilu on lisääntynyt etenkin alemman koulutustason työntekijöillä. Myös nuorempi ikä on yhteydessä heikompaan työhyvinvointiin. Tutkijat peräänkuuluttavat työpaikoilta kehityssuunnan muuttamista parantamalla työoloja ja työn voimavaroja.
Utvecklingen av företagshälsovården är redan i full gång7.3.2023 11:10:57 EET | Tiedote
Arbetshälsoinstitutet betonar att det ur välfärdssamhällets perspektiv är kritiskt att utveckla företagshälsovården baserat på forskning och i samarbete med arbetslivet. För att på ett heltäckande sätt kunna stödja arbetsförmågan krävs både förebyggande företagshälsovård och sjukvård. Även om kostnaderna för företagshälsovården huvudsakligen riktas mot arbetsgivarna, sker utvecklingsarbetet i ett omfattade samhällsnätverk. Det senaste är ett nytt forskningsnätverk.
Lithium-ion batteries are in all workplaces, but not enough provision is made for safety risks7.3.2023 08:30:00 EET | Press release
Lithium-ion batteries are found in everyday workplace equipment such as phones and computers. However, their manufacture, use and recycling pose risks both to consumers and to the safety and health of those working at different stages. Working with batteries requires identification and awareness of occupational safety risks during their life cycle and risk management.
Det finns litiumjonbatterier på varje arbetsplats men beredskapen för säkerhetsrisker är inte tillräcklig7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Litiumjonbatterier finns i vardagliga verktyg på arbetsplatserna, såsom telefoner och datorer. Deras tillverkning, användning och återvinning är dock förknippade med risker för både konsumenter och hälsan och säkerheten för alla som arbetar under olika skeden av batteriernas livscykel. Arbete med batterierna kräver identifiering av och medvetenhet om arbetssäkerhetsrisker som uppstår under batteriets livscykel samt beredskap för dessa risker.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme