Työterveyslaitos

Enemmistö palkansaajista tukee työpaikkansa ilmastotekoja

Jaa
Työntekijät kokevat työpaikkojen roolin tärkeäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä. Joka toinen työntekijä kertoi muutoksista aiempaa ilmastoystävällisempiin työtapoihin. Työntekijöiden näkemyksiä oman työn ekologisesta kestävyydestä ja työpaikkojen ilmastotoimista selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa Työterveyslaitoksen kyselyllä.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 30.1.2023

Suomalaisten työntekijöiden mielipiteet ovat vahvasti kestävyysmurroksen puolella, kertoo Työterveyslaitoksen Ilmastonmuutos ja työ -kysely. Kaksi kolmesta vastaajasta sanoo, että toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat myös työpaikkojen vastuulla.

– Palkansaajat Suomessa tiedostavat kestävyyskriisin syyt ja tarpeen muutokselle. Ihmisen toiminta maapallolla tulee sovittaa ekologisesti kestäviin rajoihin, ja työllä on roolinsa kestävyyskriisin ratkaisemisessa, korostaa tutkija Fanni Moilanen Työterveyslaitoksesta.

Ilmastonmuutos on laajasti tunnistettu ilmiö, ja siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan koetaan tarpeelliseksi myös työntekijöiden keskuudessa.

Lähes kaikki vastaajat ajattelevat, että maapallon ilmasto on muuttumassa. Lisäksi 78 prosenttia vastaajista arvioi, että hiilineutraalin yhteiskunnan tavoitteleminen on tärkeää. 75 prosenttia vastaajista kertoo, että jatkuva talouskasvu ei ole mahdollista maapallon resurssien rajallisuuden takia.

Vajaa kolmannes pitää työpaikkaansa edelläkävijänä

Noin puolet kyselyn vastaajista kertoo, että työpaikalla on muutettu työn tekemisen tapoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi lähes puolet kertoo, että työpaikalla käytetään ilmastonmuutosta hillitsevää teknologiaa.

Vastauksissa nousi esiin, että kaikista työpaikkojen teoista ei viestitä työntekijöille niin, että viesti tavoittaisi työntekijät. Joka toinen vastaaja arvioi, että oman työpaikan ilmastonmuutosta hillitsevistä toimista ei ole kerrottu.

– Kyselyn tulokset eivät suoraan mittaa ilmastotekojen todellista laajuutta työpaikoilla, vaan työntekijöiden käsitystä asiasta, kertoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.

Vajaa kolmannes vastaajista arvioi, että oma työpaikka on alallaan edelläkävijä ilmastoystävällisessä toiminnassa.

– On kiinnostavaa, että yli puolet työntekijöistä tunnistaa omalta työpaikaltaan asioita, joilla työtä on muutettu ilmastoystävällisempään suuntaan. Toisaalta monilla työpaikoilla olisi mahdollisuuksia toimia vielä nykyistä aktiivisemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo Fanni Moilanen.

Työpaikkojen yleisimmät ilmastoteot

Yleisin ilmastoteko suomalaisilla työpaikoilla oli ilmastoystävällisten työskentelytapojen kehittäminen yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kesken: tästä raportoi 28 prosenttia vastaajista.

Lisäksi joka neljäs vastaaja kertoi, että omalla työpaikalla on ilmasto-ohjelma tai -strategia. Joka viides vastaaja kertoi, että työntekijöiden ehdotukset ovat johtaneet työpaikalla ilmastoystävällisten työtapojen muutokseen.

Yli puolet vastaajista oli miettinyt, miten oma työ vaikuttaa ilmastoon. Puolet vastaajista kertoi tehneensä itse muutoksia työkäytäntöihin tai työmenetelmiin toimiakseen ekologisesti kestävämmillä tavoilla työssä.

– Työpaikkojen ruohonjuuritason toiminnalla on merkitystä paikallisten kestävyysratkaisujen kehittämisessä. Jos työntekijöillä on mahdollisuuksia tuunata työtä ekologisesti kestävämpään muotoon, siihen kannattaa kannustaa, kommentoi vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho Työterveyslaitoksesta.

Ilmastonmuutos ja työ -kysely toistetaan säännöllisesti

Ilmastonmuutos ja kestävyysmurros on jo pitkään tunnistettu ilmiöiksi, jotka muuttavat työelämää. Silti vihreän siirtymän ilmiöiden mittaamiselle ei ole ollut vakiintuneita työelämään soveltuvia mittareita.

Työterveyslaitoksen Ilmastonmuutos ja työ -kysely tuottaa työelämän tulevaisuuden kannalta ainutlaatuista tutkimustietoa, ja se aiotaan jatkossa toistaa parin vuoden välein.

– Kehitimme uuden kyselymenetelmän, jolla voi tarkastella ilmastonmuutoksen ja kestävyysmurroksen työelämävaikutuksia. Tämän ensimmäisen tiedonkeruun keskiössä olivat työntekijöiden näkemykset, Fanni Moilanen kertoo.

– Jatkossa tavoitteenamme on täydentää nyt muodostunutta kuvaa työnantajille suunnatulla vastaavanlaisella kyselyllä. Jo tähän mennessä kyselymme on herättänyt ainutlaatuisuutensa vuoksi myös kansainvälistä kiinnostusta, Tuomo Alasoini sanoo.

Tutkimushanke: ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista

  • Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään mittareita ilmastonmuutoksen työelämävaikutusten arvioimiseksi. Tulokset luovat tilannekuvaa työelämässä tapahtuvista muutoksista, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta ja vihreästä siirtymästä.
  • Keväällä 2022 kerätty Ilmastonmuutos ja työ -kysely toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022, joten vertailutietoa aiheesta ei vielä ole.
  • Kyselyyn vastasi 1917 palkansaajaa eri toimialoilta keväällä 2022. Tiedonkeruu toteutettiin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa.
  • Kyselytuloksia julkaistaan myöhemmin Työterveyslaitoksen Työelämätieto-verkkopalvelussa.
  • Hankesivu: Ilmastonmuutos ja työ – systemaattinen tiedonkeruu ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä työelämävaikutuksista | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Social- och hälsovården kan fås smidig genom att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt3.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

En central förutsättning för att social-och hälsovården ska vara smidig, att man utnyttjar digital teknik, kräver att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt. För att kunna utnyttja tekniken bättre än idag krävs det att man tar större hänsyn till vårdpersonalens åsikter och kompetens. Arbetstagarna behöver också vara involverade i utvecklingen av välbefinnandet i arbetet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye