Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Enkät: I år finns det fler sommarjobb än under förra sommaren

Dela

I sommar kommer det att finnas betydligt fler sommarjobb för unga än under förra sommaren. Enligt en enkät som fackcentralen FFC har gjort bland förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige ökar antalet sommarjobb inom alla branscher.

Två tredjedelar, 67 procent, av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige uppger att sommarjobbare kommer att anställas på den egna arbetsplatsen den här sommaren. I fjol var motsvarande siffra 56 procent.

Antalet sommarjobb rasade i fjol på grund av coronapandemin.

– I fjol blev arbetsgivarna tvungna att inhibera också sådana sommarjobb som man redan hade kommit överens om. Det är glädjande att man nu vill anställa fler sommarjobbare till arbetsplatserna, även om vi inte ännu kommer att nå nivån som rådde före coronapandemin, säger Kirsi Rasinaho som är expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik på fackcentralen FFC.

År 2019 uppgav 71 procent av de förtroendevalda att sommarjobbare kommer att anställas på deras arbetsplats.

Antalet sommarjobb ökar mest inom de privata servicebranscherna, där 66 procent av dem som svarade på enkäten uppger att den egna arbetsplatsen kommer att anställa sommarjobbare. I fjol var andelen 52 procent.

Av de förtroendevalda berättar 25 procent att fler sommarjobbare anställs på den egna arbetsplatsen jämfört med i fjol. Mer än hälften, 55 procent, uppger att antalet som anställs är lika stort som i fjol.

I FFC.s enkät fick de förtroendevalda också berätta om den egna arbetsplatsen anställer unga sommarjobbare genom modellen Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant. I år berättar fjorton procent av de tillfrågade att sommarjobbare anställs genom modellen. Situationen har förbättrats något jämfört med i fjol, då elva procent av de förtroendevalda berättade att den egna arbetsplatsen anställde unga genom modellen. Så mycket som en tredjedel av de tillfrågade, 32 procent, vet inte om den egna arbetsplatsen anställer unga genom modellen Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant.

– Inte heller här kommer vi att uppnå samma nivå som före coronapandemin. År 2019 berättade en femtedel, 19 procent, av de tillfrågade att arbetsplatsen utnyttjar modellen Bekanta dig med arbetslivet och tjäna en slant, säger Kirsi Rasianaho.

Hon anser att det är beklagligt att så få arbetsplatser har utnyttjat modellen under de senaste åren.

– Det är viktigt att också unga under 18 år får arbetserfarenhet, för det påverkar de ungas utveckling och självkänsla. I bästa fall kan erfarenheten från sommarjobbet hjälpa de unga att välja inom vilken bransch de vill studera. På det här sättet kan sommarjobbet direkt påvera de ungas framtida yrkeskarriär, säger Rasinaho.

Enkäten om hur arbetsplatserna inom FFC:s branscher anställer sommarjobbare genomfördes i maj och den besvarades av 784 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige.

FFC:s enkät om sommarjobb (på finska)

FFC:s, Akavas ja STTK:s avgiftsfria tjänst Sommarjobbarinfo betjänar sommarjobbare på numret 0800 179 279 från måndag till fredag kl. 9–15 fram till slutet av augusti. Det går också att ta kontakt med tjänsten via WhatsApp (040 747 1571) och formuläret på adressen www.kesaduunari.fi/svenska. Sommarjobbarinfo betjänar också på svenska.

Mer information:
Kirsi Rasinaho, expert på utbildnings- och arbetskraftspolitik, tfn 050 342 8027

Nyckelord

Bilder

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 17 fackförbund och ungefär 900 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Regeringens planerade jobbsökningsmodell blev komplicerad och svår att förstå8.6.2021 09:08:18 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC kritiserar regeringens förslag till så kallad nordisk jobbsökningsmodell eftersom modellen är svår att förstå. Regeringens utkast till proposition slår detaljerat fast olika intervjuer och skyldigheter för arbetslösa att söka jobb. I stället för att införa en reglering på detaljnivå, borde man satsa på att ge arbetslösa individuell service, säger Alli Tiensuu som är arbetskraftspolitisk expert på FFC.

De förtroendevaldas ställning och kollektivavtalens täckning måste i sista hand tryggas genom lagstiftning20.5.2021 09:26:51 EEST | Tiedote

När situationen på arbetsmarknaden förändras måste de förtroendevalda personalrepresentanternas ställning stärkas genom lagstiftning, kräver FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. Han anser att det är särskilt viktigt att se till att de fackligt förtroendevalda som arbetstagarna har valt, erkänns också vid de företag som inte hör till arbetsgivarförbundet i branschen, och att de förtroendevalda garanteras de rättigheter som de har enligt kollektivavtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum