Ennakointikyky vaikuttaa lapsen kielen kehitykseen
Ylisen tutkimus osoittaa, että 1- ja 2-vuotiaat pystyivät ennakoimaan tutun sanan lopputavun sen alun perusteella, mikä nopeuttaa ja helpottaa sanan tunnistusta. Aiemmin on luultu, että sanantunnistuksen aikaviive lyhenee iän myötä, mutta uudessa tutkimuksessa havaittiin, että lasten sanantunnistukseen liittyvät aivovasteet olivat yhtä nopeita 1- ja 2-vuotiailla. Ne myös vastasivat aikaviiveeltään aikuisten aivovasteita muissa vastaavaa koeasetelmaa käyttäneissä tutkimuksissa.
Tutkimuksen mielenkiintoisin löydös on se, että kun lapset ennakoivat kuulevansa tutun sanan mutta heille esitettiinkin uusi ennestään tuntematon sana, virheellistä ennakointia seurannut aivovaste syntyi vielä nopeammin kuin sanantunnistusvaste ja sen voimakkuus oli yhteydessä 1-vuotiaiden ymmärtämien sanojen lukumäärään. Ennakoiminen ja erityisesti sen seurauksena syntyvä voimakas ja nopea aivovaste uudelle sanalle näyttää edistävän lapsen sanojen oppimista.
Apua mahdollisesti myös kielihäiriöiden tunnistamiseen
Ylisen ja kollegojen tulokset tukevat ja osaltaan selittävät näkemystä, että vauvan kielenkehitystä tukevat runot ja lorut, joissa on ennakoitavia elementtejä, kuten riimi ja rytmi. Ne antavat myös viitteitä siitä, että ennakointikyvyn tutkimusta aivosähkökäyrän avulla voitaisiin mahdollisesti hyödyntää esimerkiksi kielihäiriöiden riskin varhaisessa tunnistamisessa, mikä puolestaan olisi tärkeää varhaisen kuntoutuksen kannalta.
Menetelmän etuna on, että ennakointiin liittyviä aivovasteita voidaan turvallisesti mitata jo vastasyntyneeltä vauvalta. Jatkotutkimusta kuitenkin tarvitaan. Ylinen kutsuukin lasta odottavia perheitä mukaan Helsingin yliopiston rahoittamaan Oppiva vauva -hankkeeseen, jossa tutkitaan aivosähkökäyrämittauksin vastasyntyneiden vauvojen oppimis- ja ennakointikyvyn ja myöhemmän kielen kehityksen yhteyttä.
Suomen Akatemian rahoittama tutkimus julkaistiin Developmental Science –lehdessä.
Yhteyshenkilöt
Yhteystiedot:
Sari Ylinen, puh. 050 448 4170, s-posti sari.ylinen@helsinki.fi
---
Ystävällisin terveisin
Anna Maria Peltonen
tiedeviestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme