Jyväskylän yliopisto

Ennaltaehkäisevään sosiaalityöhön tarvitaan laajaa yhteistyötä

Jaa

Eriarvoistavien yhteiskunnallisten rakenteiden muuttamiseen ja palveluiden kehittämiseen tarvitaan monitoimijaista yhteistyötä. Kaikkia palveluihin sidoksissa olevia ryhmiä on kuultava laajasti, kun palveluista päätetään.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja Jyväskylän yliopiston toteuttamassa MoRa-hankkeessa (2021–2022) tutkittiin rakenteellista sosiaalityötä, joka pyrkii ennaltaehkäisevästi muuttamaan eriarvoisuutta ja sosiaalisia ongelmia tuottavia yhteiskunnallisia rakenteita.

Rakenteellisen sosiaalityön tavoitteena on lisätä tasa-arvoa ja kehittää sosiaalipalveluita siten, että ne paremmin vastaavat palveluiden käyttäjien tarpeisiin. Se pyrkii vahvistamaan demokratiaa ja lisäämään eri toimijoiden osallisuutta. Erityisen tärkeää osallisuus on haavoittaviin ja marginaalisiin elämäntilanteisiin joutuneille kansalaisille, joiden tarpeita ei riittävästi huomioida julkisessa päätöksenteossa eikä hyvinvointipalvelujärjestelmän kehittämisessä.

MoRa-hankkeen tutkimustulokset perustuvat kahteen aineistoon: valtakunnalliseen sosiaalityöntekijöille suunnattuun rakenteellisen sosiaalityön nykytilaa tarkastelevaan kyselyyn sekä tapaustutkimukseen kolmella alueella. Tapaustutkimuksessa kerättiin tutkimusteemaan liittyvää haastatteluaineistoa sosiaalityöntekijöiden lisäksi sosiaalipalveluiden asiakkailta, kansalaisjärjestöiltä, poliittisilta päättäjiltä sekä sosiaalijohdolta.

Hankkeen tutkimustulokset ovat ajankohtaisia hyvinvointialueiden toiminnan kannalta sillä palveluiden tuottamisen lisäksi hyvinvointialueiden tehtäviin kuuluu sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisy sekä osallisuuden ja demokratian vahvistaminen.

– Rakenteellista sosiaalityötä toteutetaan kaikkien tutkimuksessa tarkasteltujen toimijoiden näkökulmasta järjestelmä- ja viranomaiskeskeisesti sekä tekemisen reunaehtoja määrittää tiukka talouskuri. Tämä käsitys vahvistui hankkeen tuloksissa, professori Kati Närhi kertoo.

Palveluiden kehittämisessä ei huomioida asiakkaiden eikä kansalaistoimijoiden näkemyksiä ja tietoa. Tutkimustulosten mukaan rakenteellisen sosiaalityön laaja-alaisten tavoitteiden toteutuminen vaatii sellaista monitoimijaista yhteistyötä, jossa jokaisen toimijaryhmän vahvuuksia arvostetaan. Sosiaalisten ongelmien ja sosiaalisen näkökulman laaja-alainen ymmärtäminen on tärkeää hyvinvointialueiden päätöksenteon, palveluiden kehittämisen ja asukkaiden hyvinvoinnin tukemisen kannalta.

MoRa-hankkeen politiikkasuositukset jakautuvat neljään kokonaisuuteen: 1) Monitoimijaisuutta vahvistavat tieto- ja toimintarakenteet 2) Riittävien taloudellisten ja inhimillisten resurssien turvaaminen sosiaalityölle 3) Rakenteellista sosiaalityötä tukevan toimintakulttuurin kehittäminen hyvinvointialueille sekä 4) Rakenteellisen sosiaalityön strategian laatiminen hyvinvointialueille.

MoRa-hankkeen tutkimustulokset ja politiikkasuositukset esitellään hankkeen loppuseminaarissa 23.11.2022 klo 9–15, Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto. Zoom-osallistumislinkin voi pyytää tutkimusavustaja Otso Salolta, otso.i.salo@jyu.fi

Seminaarin ohjelma https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2022/09/monitoimijainen-rakenteellinen-sosiaalityo-hyvinvointialueilla-seminaari

Lisätietoja: hankkeen johtaja, professori Kati Närhi kati.narhi@jyu.fi puh. 0408053330

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Mora-hanketta johtaa Kati Närhi. (kuvaaja Petteri Kivimäki / Jyu)
Mora-hanketta johtaa Kati Närhi. (kuvaaja Petteri Kivimäki / Jyu)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 9.12.2022: Simulaatioiden avulla kohti vihreämpää kemiaa (Korpelin)2.12.2022 09:30:00 EET | Tiedote

Jopa 90 % kemianteollisuuden prosesseista hyödyntää katalyyttejä, joiden avulla tarvittavat reaktiot saadaan tapahtumaan nopeammin, puhtaammin ja energiatehokkaammin. Tyypillinen teollinen katalyytti koostuu oksidipinnalle kiinnittyneistä metallihiukkasista. FM Ville Korpelin tutki väitöskirjassaan metalli-oksidikatalyyttien ominaisuuksia ja sovelluksia laskennallisesti kvanttikemian keinoin.

Kone opetettiin seulomaan röntgenkuvasta varhaista nivelrikkoa ennustava piirre – voi säästää tarpeettomilta tutkimuksilta ja hoidoilta2.12.2022 08:30:38 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin tutkijat kehittivät yhteistyössä tekoälypohjaisen neuroverkon tunnistamaan uusi varhaisen polvinivelrikon piirre röntgenkuvista. Tekoäly onnistui tekemään lääkärin kanssa yhteneväisen diagnoosin 87% tapauksissa. Tulos on tärkeä, koska röntgenkuva on varhaisen nivelrikon ensisijainen diagnostiikkamenetelmä polven nivelrikossa. Varhaisen vaiheen diagnoosi voi säästää potilaan tarpeettomilta tutkimuksilta, hoidoilta ja jopa tekonivelleikkaukselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme