Suomen museoliitto

Ensi viikolla museoalan ammattilaiset ja vaikuttajat kokoontuvat Tampereelle puhumaan ilmastonmuutoksesta

Jaa

Perinteiset Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Tampereella ensi viikolla 15.–17.5.2019. Lähes 340 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa kokoavien tapahtumapäivien teema on Ilmasto & muutos – Asiaa muuttuvasta museomaailmasta ilmastonmuutoksen ja työelämän murroksen keskellä.

Ohjelmassa on ajankohtaisia puheenvuoroja, keskustelutilaisuuksia, Suomen museoliiton 96. vuosikokous, retkiä ja illanviettoja. Museopäivät huipentuu torstaina 16.5. Museopalkintogaalaan. Vuoden museo 2019 -finalisteja ovat Amos Rex Helsingistä, Lönnströmin taidemuseoRaumalta ja Satakunnan museo Porista. Lisäksi jaetaan Vuoden museoviestintäteko -palkinto, Vuoden erikoispalkinto ja Museokortin erikoispalkinto.

Museoilla merkittävä rooli ilmastonmuutoskeskustelussa

Museopäivien torstaiaamupäivänä paneudutaan museoiden rooliin ilmastonmuutoskeskustelussa. Kansainvälinen keynote-puhuja, Manchesterin yliopiston yliopistomuseossa työskennellyt ja nykyisin museoiden kestävän kehityksen konsulttina toimiva Henry McGhie (UK), on tutkinut museoiden mahdollisuuksia vastata tämän päivän ympäristöhaasteisiin ja edistää kestävää kehitystä. McGhie tiivistää Museopäivien puheenvuoronsa ja oman näkemyksensä aiheeseen:

– Vuonna 2015 YK julkaisi kestävän kehityksen tavoitteet ja Pariisin sopimus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi allekirjoitettiin. Mitä tällä on tekemistä museoiden kannalta? Paljonkin, kestävän kehityksen tavoitteisiin pääsemiseen tarvitaan museoita ja myös museot tarvitsevat kestävää kehitystä. Minusta tärkeintä on keskittyä siihen, miten museot voivat auttaa yhteiskuntaa kehittymään nopeammin maailmaksi, jossa ihmiset ja luonto kukoistavat yhdessä.

Ilmastonmuutoskokonaisuudessa tutkija Ville Lähde tarjoaa tiiviin paketin tutkittua tietoa ympäristökysymyksistä ja museot esittelevät toimintaansa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Juha Hurme, Seela Sella ja Esko Roine inspiroivat avajaispäivänä

Museopäivien avajaispäivänä keskitytään museoalan muutokseen ja haetaan inspiraatio muiltakin kulttuurin aloilta. Avajaisohjelmanumerossa pitkän linjan näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine lukevat merkityksellisiä kirjeitä. Palkittu kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme tarkastelee aikaa fysiikan, evoluution, ihmiskunnan ja yksilön näkökulmasta.Työelämän muutosta käsittelee työelämäntutkimuksen dosentti Satu Ojala Tampereen yliopistosta. 

Museopäivät järjestetään Tampere-talossa, jossa medialle on tarjolla ohjelmaa keskiviikkona 15.5. kello 12.30–16 ja torstaina 16.5. kello 9.15–12. Media voi tulla kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja museoalan vaikuttajia. 

Median osallistumisesta Museopäiville ja asiantuntijahaastatteluista sovitaan viimeistään maanantaina 13.5.2019.

Keskiviikko 15.5. kello 12.30–16

12.30 Museopäivät alkaa: Seela Sella ja Esko Roine lukevat merkityksellisiä kirjeitä.

12.55 Tervetuloa Tampereelle! Museonjohtaja Kimmo Antila, Postimuseo  

13.00 Keynote 1: Palkittu teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme tarkastelee aikaa fysiikan, evoluution, ihmiskunnan ja yksilön näkökulmasta otsikolla Ajan luonne.

13.40 Kommentti, museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera, Aboa Vetus & Ars Nova

14.45 Museopolitiikkaa 2019, pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto

15.00 Keynote 2: Työn murroksia: jotakin vanhaa, jotakin uutta, YTT Satu Ojala, Tampereen yliopisto

15.45 Kommentti, museonjohtaja Kalle Kallio, Työväenmuseo Werstas

Torstai 16.5. kello 9.15–12

9.15 Ilmastonmuutoksen hillinnän aika on nyt! FT Ville Lähde,BIOS-tutkimusyksikkö

9.45 Museums as key sites for promoting environmental education, awareness, action, research and partnershipsHenry McGhie, Curating Tomorrow

11.00 Käytännön tekoja ilmastoahdistuksen poistamiseen – suomalaisten museoiden projekteja. Väitöskirjatutkija Mari Viita-aho pohtii museoiden toimintaa ja tietoa yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Projektikoordinaattori Rania Taina Helinä Rautavaaran museosta esittelee ilmastoaiheista pakopeliä.

Tiimivastaava Jari Harju Helsingin kaupunginmuseosta esittelee ympäristöjärjestö Dodon kanssa toteutettavaa näyttelyä.

Lisätiedot

museoliitto.fi 

Museopäivien ohjelma

Museopäivien Facebook-tapahtuma

Tiedote 2.4.2019 Ilmastonmuutos puhuttaa Museopäivillä Tampereella

Tiedote 18.1.2019 Vuoden museo -finaaliin Amos Rex, Lönnströmin taidemuseo ja Satakunnan museo

Tiedote 21.3.2019 Vuoden museoviestintäteko 2019 -finalistit on valittu

Tapahtuman järjestävät Suomen museoliitto, Tampereen kaupunki, Museokeskus Vapriikki, Postimuseo, Tampereen taidemuseo ja Työväenmuseo Werstas.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ohjelma

Koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila
040 534 6232

Leena.tokila@museoliitto.fi

Median haastattelupyynnöt ja akkreditointi Museopäiville 13.5. mennessä

Toimituspäällikkö Nelli Korpi

044 4300 704

nelli.korpi@museoliitto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 207 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme