Kuluttajaliitto

Epäilyt pesuaineiden kaksoislaadusta tyrmättiin pohjoismaisessa tutkimuksessa

Jaa

Kuluttajajärjestöjen toteuttama tutkimus osoitti, että kuluttajilla ei ole aihetta huoleen puhdistustuotteiden kaksoislaadusta pohjoismaissa. Tutkimus paljasti kuitenkin puutteita luvatussa puhdistustehossa, puutteellisia pakkausmerkintöjä, sekä viitteitä haitallisista kemikaaleista. Hankkeessa tutkittiin yhteensä 166 kotitalouksien käyttöön tarkoitettua kodin puhdistusainetta.

Tuotteiden laboratoriotasoinen testaaminen on kallista, mutta viime vuosina on paljastunut useita tapauksia, joissa samalla tuotekuvauksella ja pakkauksella myydyn tuotteen sisältö vaihtelee eri maiden markkinoilla. Tällöin puhutaan kaksoislaadusta. Esimerkiksi Tšekissä tutkimukset1 osoittivat, että maassa myynnissä olleissa kalapuikoissa oli korkeampi vesipitoisuus ja vähemmän kalaa, kuin vastaavalla Saksassa myytävällä tuotteella ja että tunnetun kahvimerkin tuote sisälsi Tšekissä kolmanneksen enemmän kofeiinia kuin saksalainen vastine. Slovakian viranomaiset puolestaan osoittivat laajassa tutkimuksessa2 eroavaisuuksia muun muassa saman valmistajan appelsiinimehun koostumuksessa ja maussa.

Pohjoismaiset kuluttajajärjestöt halusivat varmistaa, tapahtuuko vastaavaa EU-alueella pohjoismaissa. Maat käynnistivät tutkimuksen, jossa testattiin yhteensä 166 pesuainetta laboratorio-olosuhteissa ja selvitettiin, voiko kuluttaja luottaa tuotteiden pakkausmerkintöihin. Testiin joutuivat pyykinpesuaineet, WC:n puhdistusaineet ja käsitiskiaineet.

Kaksoislaatua, eli pakkaukseltaan täysin yhdenmukaisia mutta sisällöltään eroavia tuotteita ei tutkimuksessa löytynyt. ”Kuluttajien edunvalvojana tämä oli meille erittäin tärkeä tieto”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”Tulemme valvomaan asiaa jatkossakin, emmekä hyväksy sitä, että suomalaiset kuluttajat asetettaisiin eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin eurooppalaisiin”.

Testissä paljastui kuitenkin muun muassa huonoja ja toisistaan eroavia puhdistustehoja, puutteita pakkausmerkinnöissä sekä harhaanjohtavia myyntiväittämiä. Lisäksi jotkin tuotteista sisälsivät terveydelle tai ympäristölle haitallisia ainesosia. Myöskään saman valmistajan allergeenivapaita tai ympäristölle ystävällisempiä tuotteita ei löytynyt kaikista maista tai eri kuluttajaryhmille suunnattujen kauppapaikkojen valikoimista.

”Vaikka kaksoislaatua ei nyt löytynyt testatuista tuotteista, emme voi tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. EU voisi tukea testejä, joilla testataan tuotteita erityisesti tilanteissa, joissa on aihetta epäillä kaksoislaatua”, toteaa Beurling-Pomoell.

Mikäli kuluttaja havaitsee tuotteissa puutteita, kuten epäselviä pakkausmerkintöjä, harhaanjohtavia väitteitä, puutteita ainesosaluetteloissa tai tuotteiden kemikaaleista herää kysymyksiä, Beurling-Pomoell kehottaa kääntymään valvovan viranomaisen puoleen. ”Kaikki tuotteen ainesosat on lueteltava pakkauksessa”, hän muistuttaa.

NordQual-hanke on Euroopan unionin kuluttajaohjelman rahoittama yhteishanke Tanskan, Suomen ja Ruotsin kuluttajajärjestöjen välillä. Tutkimusraportti sisältää suosituksia kuluttajajärjestöille, yrityksille, poliittisille päättäjille ja valvontaviranomaisille.

Lisätietoja hankkeesta: https://www.sverigeskonsumenter.se/vara-projekt/nordqual-in-english/nordqual-report-2021/

https://english.radio.cz/study-reveals-stark-differences-same-food-and-drink-sold-czech-and-german-8254796

2 https://spectator.sme.sk/c/20461101/some-food-really-is-better-in-austria-study-finds.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden selvitys: katse tulevaisuuteen – ruokahävikkiä synnyttävät rutiinit uusiksi innovaatioilla16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliiton, Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden yhteistiedote: Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden toteuttamassa ruokahävikkiselvityksessä kartoitetaan kuluttajakäyttäytymisen muutoksen esteitä ja ajureita. Hallitus on asettanut tavoitteeksi ruokahävikin puolittamisen vuoteen 2030 mennessä. Suurimmat paineet kohdistuvat kuluttajiin, sillä hävikkiä syntyy kotitalouksissa eniten, vuosittain noin 107–137 miljoonaa kiloa. Tuore selvitys osoittaa, että tiedämme enemmän syistä kuin vaikuttavista keinoista kotitalouksien hävikin ratkaisemiseksi.

Problem i telefonförsäljning riskerar att förbli utan förbättringar2.9.2021 09:43:17 EEST | Tiedote

Telefonförsäljning som upplevs störande av konsumenter riskerar att förbli utan reformer, ifall betänkandet av justitieministeriets arbetsgrupp går vidare utan förändringar. Konsumentförbundet varnar om att betänkandet inte innehåller primära åtgärder till att begränsa telefonförsäljning på något sätt. ”Det går emot konsumenternas intressen att inte skärpa regleringen av telefonförsäljning, eftersom majoriteten av konsumenterna upplever telefonförsäljning störande för deras privatliv”, betonar Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling-Pomoell.

Puhelinmyynnin ongelmat uhkaavat jäädä vaille parannuksia2.9.2021 09:33:49 EEST | Tiedote

Kuluttajia häiritsevä puhelinmyynti uhkaa jäädä kokonaan vaille uudistuksia, mikäli oikeusministeriön työryhmän mietintö etenee ilman muutoksia. Kuluttajaliitto varoittaa, että mietintö ei sisällä ensisijaisia toimenpiteitä rajoittaa puhelinmyyntiä millään tavalla. "On kuluttajien etujen vastaista olla kiristämättä puhelinmyynnin sääntelyä, sillä valtaosa kuluttajista kokee puhelinmyynnin yksityisyyttään häiritsevänä", painottaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme