HUS

Epileptiska anfall belastar huvudstadsregionens prehospitala akutsjukvård och jour avsevärt

Dela
Patienter som fått ett plötsligt epileptiskt anfall belastar prehospital akutsjukvård och sjukhusjourer avsevärt. En undersökning som gjorts på HUS visar att endast en liten del av patienterna slutligen behöver medicinsk behandling eller behandling som stöder vitala funktioner.

Ett epileptiskt anfall är en mycket vanlig orsak till prehospitala akutsjukvårdsuppdrag och jourbesök. I undersökningen som publicerades i tidningen European Journal of Neurology, kombinerades uppgifter inom den prehospitala akutsjukvården, besök på akutmottagningar och perioder av sjukhusvård på grund av misstänkta epileptiska anfall hos personer över 16 år inom HUCS sjukvårdsområde, dvs. huvudstadsregionen och omgivande kommuner. Det unika materialet samlades in från prehospital akutsjukvård samt HUS och Helsingfors stads datasystem under fyra års tid.

Misstanke om ett epileptiskt anfall ledde under undersökningstiden till över 14 000 prehospitala akutsjukvårdsuppdrag, vilket motsvarade 3,3 procent av alla uppdrag inom den prehospitala akutsjukvården. Nödcentraloperatörerna och förstavårdarna identifierade patientens symtom som ett epileptiskt anfall i tre av fyra fall.

Enligt undersökningen var belastningen orsakad av epileptiska anfall störst inom prehospital akutsjukvård (333 fall per 100 000 invånare), men i nästan 40 procent av fallen behövde patienten slutligen inte ambulanstransport till sjukhuset eller vägrade transporten själv.

På jourpoliklinikerna registrerades dock över 11 000 besök på grund av epileptiska anfall. Belastningen från jourbesöken var i förhållande till befolkningsunderlaget mindre än från den prehospitala akutsjukvården (266/100 000 invånare) och i fråga om patienter som krävt sjukhusvård minskade den till under en tredjedel (107/100 000 invånare).

Nästan två tredjedelar av patienterna som behandlades på grund av epileptiska anfall var män med en medelålder på cirka 50 år.

Fler metoder för att rikta vården korrekt

Mindre än åtta procent av de patienter som fick sjukhusvård krävde intensivvård. Vårdkedjan orsakade årligen kostnader på 6,8 miljoner euro, som motsvarar 0,5 procent av utgifterna för specialistvården i undersökningsområdet.

"Undersökningen visar att det behövs mer information om identifiering av epileptiska anfall för att effektivisera vårdkedjan. Det är viktigt att rikta hälso- och sjukvårdsresurserna rätt och erbjuda brådskande vård till dem som behöver det. Det är också viktigt att identifiera de patienter som inte behöver behandling, utan som har ett vanligt anfall med anknytning till en epilepsisjukdom", berättar MD, specialistläkare i neurologi Leena Kämppi vid HUS Neurocentrum.


Ursprunglig artikel:

Leena Kämppi, Tuukka Puolakka, Jaakko Ritvanen, Kati Tuppurainen, Jari Päkkilä, Markku Kuisma och Jukka Peltola: The Burden of Suspected Epileptic Seizures on Emergency Services – a Population-Based Study. European Journal of Neurology 3/2023

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Nyckelord

Kontakter

MD, specialistläkare i neurologi Leena Kämppi, HUS Neurocentrum: leena.kamppi@hus.fi

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum