Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla arvioi: Tekoälyä hyödyntävien yritysten määrä kaksinkertaistunut

Jaa
Tekoälyä kehittävien tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävien yritysten määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Etlan tekemän kartoituksen mukaan tekoälyä hyödyntää nyt liki tuhat yritystä eli yritysten määrä yli kaksinkertaistui vuodesta 2017. Tekoälyn käyttö kasvoi erityisesti ohjelmistoyrityksissä sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa. Kasvusta huolimatta tekoäly-yritysten määrä Suomessa on vielä varsin maltillinen.
Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.

Ensimmäisenä Digibarometrin yhteydessä vuonna 2017 tehdyssä kartoituksessa Suomessa oli 358 tekoälyä kehittävää tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävää yritystä. Vuonna 2019 näitä yrityksiä on jo 947 eli määrä on kasvanut 2,6-kertaiseksi, käy ilmi Etlan tekemästä tuoreesta arviosta. Iso osa tekoälyä hyödyntävistä yrityksistä toimii ohjelmistosuunnittelussa, sen konsultoinnissa ja siihen liittyvässä toiminnassa. Vastaavasti teollisuuden ja kaupan alan yritykset loistavat kartoituksessa poissaolollaan.

- Tälle listalta poissaololle voi olla monia syitä. Yritykset eivät esimerkiksi halua kertoa olevansa mukana tekoälykehityksessä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtava tutkija Timo Seppälä.

Uusina toimialoina tekoälyä hyödyntävät liike-elämän muut palvelut sekä muu koulutus. Tekoälyä hyödyntävät yritykset ovat varsin keskittyneitä sijainnin suhteen, sillä kaksi kolmasosaa näistä yrityksistä sijaitsee Uudellamaalla. Muualla Suomessa toimii vasta joitakin kymmeniä tekoäly-yrityksiä, mutta potentiaalia kasvavalle tekoälyn hyödyntämiselle olisi olemassa.

- Tekoäly-yritysten kasvualueita ovat Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi, Etlan Timo Seppälä luettelee.

Tekoälystä puhutaan tällä hetkellä paljon. Etla kertoi heinäkuun alussa esimerkiksi terveydenhuoltoalan tekoälyteknologioiden saamista pääomarahoituksista (ks. Etla-tiedote aiheesta). Tekoälyn saamaan huomioon nähden sitä hyödyntävien tai kehittävien yritysten määrä Suomessa on kuitenkin tuoreen arvion valossa varsin maltillinen. Tekoälyä hyödyntävien yritysten suhteellinen osuus on kasvusta huolimatta vielä varsin pieni: Suomessa toimivat tekoälyfirmat kattavat noin 0,3 prosenttia vähintään yhden henkilön työllistävästä yrityskannasta.

Johtava tutkija Timo Seppälä huomauttaa, että arvion tarkkoihin lukuihin tulee suhtautua pienellä varauksella: monet harvemmin verkkosivujaan päivittävät yritykset tai ne yritykset, jotka eivät mainitse verkkosivuillaan hakusanoja, kuten tekoäly ja koneoppiminen, eivät välttämättä ole osuneet kartoitukseen.

Etla kartoittaa tekoälyn käyttöä suomalaisten yritysten liiketoiminnassa hyödyntäen Tilastokeskuksen tuoreinta yritysrekisterin vuositilastoa sekä Vainu.io:n tietokantaa, joka käsittää mm. erilaisia digitalisaatioon liittyviä indikaattoreita ja kattaa Suomen koko yrityskannan. Kartoitukseen sisältyvät yhtiömuodot ovat: osakeyhtiö, osuuskunta, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö, luonnollinen henkilö, osuuspankki, osuuskunta ja säästöpankki (ks. tarkemmin Digibarometri 2017: Tekoälyn voitto?).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lataa
Tekoäly-yritysten 10 merkittävintä toimialaa (prosenttiosuus tekoäly-yrityksistä). Suluissa Tol-2008 -toimialakoodi. Merkittävin osa tekoäly-yrityksistä toimii ohjelmistoalalla. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Tekoäly-yritysten 10 merkittävintä toimialaa (prosenttiosuus tekoäly-yrityksistä). Suluissa Tol-2008 -toimialakoodi. Merkittävin osa tekoäly-yrityksistä toimii ohjelmistoalalla. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lataa
Tekoäly vähintään yhden hengen työllistävien yritysten kokojakaumat (henkilöstömäärä Suomessa, prosenttiosuudet). Tekoäly-yritysten joukossa on enemmän suurempia yrityksiä kuin muussa yrityskannassa. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Tekoäly vähintään yhden hengen työllistävien yritysten kokojakaumat (henkilöstömäärä Suomessa, prosenttiosuudet). Tekoäly-yritysten joukossa on enemmän suurempia yrityksiä kuin muussa yrityskannassa. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lataa
Tekoäly-yritysten lukumäärä maakunnittain (n=947). Kolme neljästä tekoäly-yrityksestä toimii Uudenmaan maakunnassa. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Tekoäly-yritysten lukumäärä maakunnittain (n=947). Kolme neljästä tekoäly-yrityksestä toimii Uudenmaan maakunnassa. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.

Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.

Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.

Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09

Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye