Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen

Jaa
Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.
Päästöjen määrä on osa yritysten kilpailukykyä ja tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan siis yrityksissä, sanoo tutkimuksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila.
Päästöjen määrä on osa yritysten kilpailukykyä ja tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan siis yrityksissä, sanoo tutkimuksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila.

Euroopan unioni on teollisuusmaiden eturintamassa vähentämässä kasvihuonekaasupäästöjään. Tilastojen mukaan EU27-maiden päästöt vähenivät 27 prosenttia vuosina 1995–2020, mikä on seurausta teknologian kehittymisestä ennemmin kuin tuotantorakenteen muutoksista. Yritysten on tänä päivänä huomioitava kilpailukykyyn vaikuttavien perinteisten tekijöiden lisäksi myös tuotantonsa kasvihuonekaasupäästöjen määrä ja kehitys.

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita, ja taloudelliset kannustimet voivat johtaa päästöjen vähenemiseen, ilmenee Etlan tutkija Ville Kaitilan tänään julkaistusta tutkimuksesta ”Tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan yrityksissä” (Etla Muistio 123). Kaitila on tarkastellut eri toimialojen kasvihuonekaasupäästöjen ja tuotannon päästöintensiteetin kehitystä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä.

Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä toimialan alempiin päästöihin ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa, sanoo Etlan Kaitila.

– Yhteys on luonteva, sillä korkea tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Korkeampi työn tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä yrityksen hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen vähenemiseen, Kaitila toteaa.

Päästöintensiteetin alenemiseen myös jatkossa voidaan Kaitilan mukaan vaikuttaa hyväksi todistetuilla keinoilla, kuten korkeammalla hiilen hinnalla ja korkeammilla ympäristöveroilla sekä päästökaupalla. Lisäksi koulutus-, kilpailu- ja t&k-politiikka sekä markkinoiden toiminnan yleinen edistäminen parantavat yritysten toimintaympäristöä ja tuottavuutta - ja tätä kautta myös vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä.

– Päästöjen määrä on osa yritysten kilpailukykyä ja tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan siis yrityksissä, Kaitila tiivistää.

Suomen hiilikilpailukyky vaihtelee suuresti toimialoittain

Suomen talouden päästöintensiivisyys on suunnilleen samalla tasolla kuin EU27-maissa keskimäärin, suurimmassa osassa toimialoja Suomi sijoittuu vertailussa jopa keskimääräistä paremmin. Suomen kansantalouden niin sanottu hiilikilpailukyky on siis keskimääräinen verrattuna muihin EU27-maihin, mutta hiilikilpailukyky vaihtelee suuresti toimialoittain. Suhteellisesti alempi intensiteetti kertoo paremmasta hiilikilpailukyvystä.

Hiilikilpailukyky on Etlan tutkimuksen mukaan heikko maataloudessa, paperiteollisuudessa, rakentamisessa sekä maaliikenteessä. Verrattuna Ruotsiin, päästöintensiteetti on Suomessa lisäksi korkea metallien jalostuksessa, energiateollisuudessa sekä viemäri- ja jätehuollossa.

Suomen päästöintensiteetti on myös monilla aloilla kilpailijamaita parempi, kuten elintarviketeollisuudessa, sahateollisuudessa, kumi- ja muoviteollisuudessa sekä yleisesti metalliteollisuudessa.

Nyt julkaistu Etla Muistio perustuu Etlan raporttiin "Labour Productivity and Development of Carbon Competitiveness: Industry-Level Evidence from Europe (Etla Raportti 139)", jossa on tarkasteltu eri toimialojen kasvihuonekaasupäästöjen ja tuotannon päästöintensiteetin – eli päästöt suhteessa tuotannon bruttoarvonlisäykseen – kehitystä sekä näihin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä Euroopassa vuosina 2008–2020. Päästöintensiteetti mittaa tässä tutkimuksessa tuotannon hiilikilpailukykyä.

Kaitila, Ville: Labour Productivity and Development of Carbon Competitiveness: Industry-Level Evidence from Europe (Etla Raportti 139)

Kaitila, Ville: Tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan yrityksissä (Etla Muistio 123)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Päästöjen määrä on osa yritysten kilpailukykyä ja tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan siis yrityksissä, sanoo tutkimuksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila.
Päästöjen määrä on osa yritysten kilpailukykyä ja tuotannon hiilikilpailukyky ratkaistaan siis yrityksissä, sanoo tutkimuksen tehnyt Etlan tutkija Ville Kaitila.
Lataa
Tutkija Ville Kaitila, ETLA
Tutkija Ville Kaitila, ETLA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?5.6.2023 10:23:03 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia ja se on toteut

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme