Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Persoonalla on väliä – itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä

Jaa
Persoonallisuus on yksi henkilön työmarkkinamenestystä selittävä tekijä ja tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä. Korkeamman itsevarmuuden omaavat henkilöt siirtyvät tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjiksi. Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa.
Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan yrittäjäksi ryhtymistä selittää erityisesti itsevarmuus, kun ihmisen persoonallisuuspiirteitä tutkitaan. Tutkimuksen toinen tekijä on Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij.
Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan yrittäjäksi ryhtymistä selittää erityisesti itsevarmuus, kun ihmisen persoonallisuuspiirteitä tutkitaan. Tutkimuksen toinen tekijä on Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij.

Talouskasvun, työllisyyden ja innovaatiotoiminnankin näkökulmasta on tärkeää ymmärtää yritysten toimintaa ja yleisemmin yrittäjyyttä: kenestä tulee yrittäjä ja mitkä tekijät selittävät yrittäjänä menestymistä. Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan yrittäjäksi ryhtymistä selittää erityisesti itsevarmuus, kun ihmisen persoonallisuuspiirteitä tutkitaan. Persoonallisuus on myös aiemmissa tutkimuksissa noussut yhdeksi olennaiseksi työmarkkinamenestystä selittäväksi tekijäksi.

Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij ja Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Jutta Viinikainen tarkastelivat tutkimuksessaan kuuden eri persoonallisuuspiirteen (neuroottisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, sosiaalisuus, vihamielisyys, itsevarmuus ja tunnollisuus) yhteyttä yrittäjyyteen ja yrittäjänä menestymiseen.

Yrittäjillä piirteistä korostuu juuri itsevarmuus. Henkilöt, joilla on korkeampi itsevarmuus siirtyvät todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjäksi. Muiden persoonallisuuspiirteiden välillä ei havaittu tutkimuksessa merkittäviä eroavaisuuksia.

Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Yrittäjät, joilla on korkeampi itsevarmuus, lopettavat yrittäjänä toimimisen muita epätodennäköisemmin. Toisaalta ulospäinsuuntautuneisuus ja sosiaalisuus lisäävät myös todennäköisyyttä lopettaa yrittäjänä. Korkeampi itsevarmuus on yhteydessä kuitenkin jopa 6–20 prosenttia korkeampiin yrittäjätuloihin ja työn tuottavuuteen.

Nyt julkaistu Etla Muistio perustuu Maczulskij’n ja Viinikaisen laajempaan tutkimukseen ”Self-employment predicts entrepreneurship and entrepreneurial success”, joka on julkaistu akateemisessa journaalissa Journal of Business Venturing Insights.

Tutkimuksen aineistona on ollut suomalainen kaksosille suunnattu kyselyaineisto, jonka avulla on voitu seurata henkilöiden työuria 20 vuoden ajan. Etlan Terhi Maczulskij’n mukaan nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat samankaltaisia myös aiemmissa vastaavanlaisissa tutkimuksissa.

– Yrittäjyyden on tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä niin sanottuun korkeampaan minäpystyvyyteen, eli uskoon omiin kykyihinsä ja jopa liialliseen itseluottamukseen. Näitä piirteitä voidaan kehittää yli yksilön elinkaaren. Koska itsevarmuuteen liittyvät persoonallisuuspiirteet ovat yhteydessä yrittäjyyteen, niiden kehittämisellä voidaan parhaimmillaan edistää yrittäjäaktiivisuutta yleisemminkin väestössä. Tällä voi puolestaan olla positiivisia pitkän aikavälin vaikutuksia koko kansantalouteen, Maczulskij toteaa.

Tutkimusten mukaan miehet ovat naisia itsevarmempia, ja tämä ero sukupuolten välillä voi tutkijoiden mukaan selittää myös, miksi miehet ovat yliedustettuina yrittäjissä.

Maczulskij, Terhi - Viinikainen, Jutta: Persoonallisuus ennustaa menestymistä yrittäjänä (Etla Muistio 122)

Maczulskij, Terhi - Viinikainen, Jutta: Self-employment predicts entrepreneurship and entrepreneurial success (2023). Journal of Business Venturing Insights 19, e00382.

Muistio on osa Pörssiklubin rahoittamaa hanketta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan yrittäjäksi ryhtymistä selittää erityisesti itsevarmuus, kun ihmisen persoonallisuuspiirteitä tutkitaan. Tutkimuksen toinen tekijä on Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij.
Tänään julkaistun Etla Muistion mukaan yrittäjäksi ryhtymistä selittää erityisesti itsevarmuus, kun ihmisen persoonallisuuspiirteitä tutkitaan. Tutkimuksen toinen tekijä on Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij.
Lataa
Tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij
Tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?5.6.2023 10:23:03 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia ja se on toteut

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme