Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen akatemiatutkijaksi

Jaa
Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtaselle on myönnetty Suomen Akatemian nelivuotinen tutkijarahoitus. Virtasen tutkimusaiheet käsittelevät akatemiatutkijana koulutuksen ja kasvun teemoja, joihin hän on perehtynyt jo työssään Etlassa. Akatemian tutkijarahoitus myönnetään tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta tekevälle nuorelle tutkijalle.
Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen
Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen

Etlan tutkimuspäällikkö, KTT Hanna Virtaselle on myönnetty neljän vuoden akatemiatutkijan rahoitus koulutuksen ja osallistavan kasvun -tutkimusaiheeseen. Hän aloittaa akatemiatutkijana syyskuussa 2023. Suomen Akatemian tutkijarahoitus on tarkoitettu erityisesti nopeasti urallaan edenneille ja kansainvälisesti verkostoituneille tutkijoille. Tärkeimmät kriteerit rahoituksen myöntämisessä ovat hakijan pätevyys sekä tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu.

Virtanen on urallaan tutkinut laajasti koulutusvalintojen syitä ja seurauksia. Hänen tutkimuksiaan on myös julkaistu merkittävissä akateemisissa journaaleissa, kuten American Economic Journal: Applied Economics ja Journal of Public Economics. Lukuvuoden 2022-2023 Virtanen työskenteli Britanniassa London School of Economics-yliopiston Centre for Economic Performance tutkimuskeskuksessa.

Hanna Virtanen syventyy jatkossa siihen, miten koulutusvalinnat ja politiikkatoimet vaikuttavat mahdollisuuksiimme vastata työn murroksen luomiin haasteisiin.

- Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten koulutuksella voidaan parhaiten edistää kasvua, osallisuutta sekä kansalaisten hyvinvointia. Akatemian myöntämä rahoitus on hieno mahdollisuus tarkastella ilmiötä laajasti. Lisäksi rahoitus edesauttaa yhteistyötä suomalaisten ja kansainvälisten tutkijoiden kanssa sekä antaa aikaa ja tilaisuuden kehittyä tutkijana, Virtanen sanoo.

Suomen Akatemian myöntämä rahoitus ohjataan Etlalle, joka toimii hankkeen suorituspaikkana ja turvaa edellytykset hankkeen menestyksekkäälle hoitamiselle.

Kangasharju: tunnustus myös Etlan tieteelliselle laadulle

Etla on saanut aiemminkin projektirahoitusta Suomen Akatemialta, mutta tällä kertaa kyseessä on ensimmäinen akatemiatutkijan rahoitus. Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju näkeekin Hanna Virtaselle myönnetyn tutkijarahoituksen samalla tunnustuksena koko tutkimuslaitoksen työlle ja tieteelliselle laadulle.

- Onnittelemme ja olemme erittäin iloisia Hannan saamasta tunnustuksesta, se läikkyy ehkä koko laitoksen ylle tunnustuksena. Työn murros on työelämätutkimuksemme painopiste. Tutkimme, miten teknologinen kehitys, globalisaatio ja väestörakenteen muutos vaikuttavat työmarkkinoillamme. Samaan aikaan työllisyysastetta pitäisi nostaa julkisen talouden vahvistamiseksi. Haasteisiin vastaamiseksi on erittäin tärkeää, että myös Akatemia pitää näitä teemoja tutkijarahoituksen arvoisena, Kangasharju toteaa.

Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen nimitettiin toukokuussa myös Research Fellow -tutkijaksi johtavaan työn taloustieteen tutkimuslaitokseen IZA Institute of Labor Economics’iin. Jäsenyytensä ansiosta Virtasen tutkimuksia julkaistaan jatkossa myös IZA-julkaisusarjoissa.

Virtanen on jo toinen IZA-nimityksen saanut Etlan tutkija, myös tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij on IZA Research Fellow.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen
Tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Etla: Persoonalla on väliä – itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Persoonallisuus on yksi henkilön työmarkkinamenestystä selittävä tekijä ja tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä. Korkeamman itsevarmuuden omaavat henkilöt siirtyvät tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjiksi. Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa.

Suomen talous jää tänä vuonna palveluiden varaan - teollisuus jarruttaa ja ”näkymät ovat kaksijakoiset”10.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Teollisuuden tuotanto ja rakentaminen supistuvat tänä vuonna vientimarkkinoiden heikon tilanteen ja korkojen nousun vuoksi. Sen sijaan palvelualat jatkavat lievässä kasvussa ja kompensoivat jalostusalojen jarruttamista, käy ilmi Etlan tuoreesta Toimialakatsauksesta. Palvelualat muodostavat Suomen talouden arvonlisäyksestä jo lähes 70 prosenttia. Ensi vuonna myös teollisuuden tuotanto kääntyy varovaiseen kasvuun, mutta rakentaminen pääsee kasvuun kiinni vasta vuodesta 2025 eteenpäin. Myös hotelli- ja ravintola-alalla kasvun odotetaan hidastuvan, kun kuluttajien ostovoima kehittyy heikosti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme