ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiöELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Euroopan Bocuse d’Or -karsinnat: Ismo Sipeläisen näytön paikka

Jaa

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen Euroopan osakilpailun suoritus alkaa tänään klo 11 Torinossa. Suomi näkyy tuomareiden lautasilla muun muassa metsäsieninä sekä perinteiden modernina tulkintana.

Suomen Bocuse d'Or-kilpailuvati Euroopan osakilpailuissa 2018. Vadin suunnittelijat: Laura Meriluoto ja Klaudia Kasrpzak
Suomen Bocuse d'Or-kilpailuvati Euroopan osakilpailuissa 2018. Vadin suunnittelijat: Laura Meriluoto ja Klaudia Kasrpzak

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Nyt käytävään Euroopan osakilpailuun on valittu 20 maata, joista 10 pääsee tammikuussa 2019 pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Suomea kilpailuissa edustaa Ismo Sipeläinen, 27, assistenttinaan Johan Kurkela, 21.

Kilpailuissa valmistetaan 15 annosta lautasille ja 15 annosta vadille. 20 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomarina toimii Matti Jämsén.

Lautasannosten pääraaka-aineina ovat piemontelainen luomukananmuna sekä Castelmagno DOP-lehmänmaitojuusto. 

- Halusin luoda annoksen, joka antaa raaka-aineiden loistaa. Sunny side up -tapaan tehty kananmuna esittelee kilpailun pakolliset raaka-aineet niiden luonteelle uskollisina. Meidän ruokakulttuurimme löytyy annoksen aromeista: Castelmagno-juustossa on miellyttävä pohjoismaisten hapanmaitotuotteiden kaiku, kuvailee Sipeläinen.

Vadilla tarjoiltavan ruoan pääraaka-aineina ovat Fassona Piemontese -naudan filee, Sant’Andrea -riisi sekä vasikan kateenkorva. Toisessa kilpailutehtävässä arvioidaan myös kilpailijan kotimaan identiteetin esiintuominen. 

- Suomi on vadilla läsnä metsäsienissä, alkukesän mauissa ja hapankermakastikkeessa. Lisäksi suomalainen hiillosperuna ja perunarieska näkyvät annoksissa moderneina tulkintoina. Raaka-aineen kunnioitus näkyy myös tässä vadilla: Fassona Piemontese -fileen ja kateenkorvan käsittelyssä on vältetty ylityöstämistä, Sipeläinen kuvaa. 

Suuressa roolissa on myös kilpailuja varten suunniteltu vati. Se on nuorten Aalto-yliopistossa opiskelevien suunnittelijoiden Laura Meriluodon ja Klaudia Kasprzakin käsialaa. Vati on tehty koivuvanerista, lasista ja kuparista ja se on saanut innoituksensa suomalaisesta osaamisesta, luonnosta ja järvistä. Tekijöidensä mukaan vadissa tulee hienosti esiin myös Sipeläisen persoonallisuus -  rohkea, kuten Ismo kokkina, mutta samanaikaisesti minimalistinen ja elegantti. Vadin suunnittelua ohjasi Pekka Paikkari, joka on tehnyt Suomen Bocuse d’Or-joukkueelle viisi kilpailuvatia.

LAUTASELLA

o  Sunny side up -kananmuna Castelmagno-juustolla sekä rapeaa perunaa ja yrttejä

o  parsaa kahdella tapaa, valkosipulia, keltuaista ja etikkaa

o  Castelmagno-kermassa muhennettua perunaa sekä tomaattia ja hiillostettua kevätsipulia 

o  kermainen kastike purjosta, persiljasta ja Castelmagno-juustosta. 

VADILLA

o  Nuoren Fassona Piemontese -härän sisäfileetä suomalaisilla metsäsienillä, yrteillä ja silavalla

o  pitkäpippurilla ja paahdetulla luuytimellä maustettu tumma kastike 

o  metsäsienillä maustettua vasikan kateenkorvaa ja rapeaa Sant’Andrea riisiä

o  tryffelillä maustettu rapea ”hiillosperuna”, muhennettua riisiä, hernettä ja karhunlaukkaa

o  seljankukka-etikassa haudutettua latva-artisokkaa, pinjansiemen-parmesankreemiä, persiljaa ja hunajanaurista

o  rapea perunarieska sekä graavattua härkää, sipulinkukkia ja ketunleipää

o  hapankermaemulsio ”Sourcream & Onion”.

Suomen joukkue aloittaa 5 t 35 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 11.00. Lautasannokset valmistuvat klo 16.00 ja vati 16.35. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteista http://www.bocusedor.com/web-tvja http://sirha-tv.com/pages/29.

www.elo-saatio.fi/bocusedorwww.facebook.com/bocusedorfinland, Instagram @bocusedorfinland

#bocusedorfi #bocusedor #finnishfood #ismosipeläinen #teamfinland

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa. 

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 15 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 15 annosta lautasille. Perinteisesti vadin pakollisena pääraaka-aineena on ollut liha ja lautasannoksissa kala. Vuoden 2017 finaalissa lautasille rakennettiin kokonaan vegaaninen annos. 

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or-kilpailussa 13 kertaa. Maamme paras sijoitus on Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä ja kerran kuudensia.

Kilpailukausi 2018-2019

Suomen edustajaksi valitun Ismo Sipeläisen kisakausi alkoi helmikuun 2018 alussa. Ensimmäinen etappi on Torinossa järjestettävät Euroopan osakilpailut 11.-12.6. Euroopan osakilpailuihin valitaan mukaan 20 maata, joista 10 parasta pääsee loppukilpailuihin. Suomella on tavoitteena olla Euroopan osakilpailuissa kolmen kärjessä. 

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen, 27, on osallistunut Bocuse d’Or-kauteen kahdesti, 2010-2011 Matti Jämsénin assistenttina ja 2014-2015 Matti Jämsénin valmennustiimin jäsenenä. Työuransa Sipeläinen on tehnyt GW Sundmansilla, ravintola Olossa ja Finnjävelissä.

Sipeläisen assistenttina kilpailuissa toimii Johan Kurkela, 21, joka on ollut 2014-2015 Bocuse d’Or-kaudella joukkueen päivittäisessä työssä avustavana keittiöassistenttina. Hän on kilpaillut menestyksekkäästi EuroSkills- ja Nordic Young Chef-kisoissa. Johan valmistui ravintolakoulu Perhosta vuonna 2016 ja on työskennellyt ravintola Olossa.

Edustajan ja assistentin lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat valmentaja  Eero Vottonen, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva presidentti Matti Jämsén sekä media- ja kansainvälisistä suhteista vastaava promotion manager  Mari Cadaut.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Bocuse d’Or Academy Finland
Promotion Manager, Mari Cadaut
p. 040 587 8053, mari.cadaut@viestintamakua.fi

ELO-säätiö
toimitusjohtaja Bettina Lindfors, 040 920 9810, bettina-lindfors@elo-saatio.fi

Kuvat

Suomen Bocuse d'Or-kilpailuvati Euroopan osakilpailuissa 2018. Vadin suunnittelijat: Laura Meriluoto ja Klaudia Kasrpzak
Suomen Bocuse d'Or-kilpailuvati Euroopan osakilpailuissa 2018. Vadin suunnittelijat: Laura Meriluoto ja Klaudia Kasrpzak
Lataa
Suomen Bocuse d'Or -joukkue 2018 Euroopan karsintojen kisamarketissa valitsemassa kilpailuraaka-aineita.
kuvassa vas. Matti Jämsen, Ismo Sipeläinen, Johan Kurkela ja Eero Vottonen.
Suomen Bocuse d'Or -joukkue 2018 Euroopan karsintojen kisamarketissa valitsemassa kilpailuraaka-aineita. kuvassa vas. Matti Jämsen, Ismo Sipeläinen, Johan Kurkela ja Eero Vottonen.
Lataa
Suomen Bocuse d'Or -lautasannos Euroopan osakilpailuissa 2018. Sunny side up -kananmuna Castelmagno-juustolla sekä rapeaa perunaa ja yrttejä.
Suomen Bocuse d'Or -lautasannos Euroopan osakilpailuissa 2018. Sunny side up -kananmuna Castelmagno-juustolla sekä rapeaa perunaa ja yrttejä.
Lataa
Vati: Nuoren Fassona Piemontese -härän sisäfileetä suomalaisilla metsäsienillä, yrteillä ja silavalla
Vati: Nuoren Fassona Piemontese -härän sisäfileetä suomalaisilla metsäsienillä, yrteillä ja silavalla
Lataa
Vati: metsäsienillä maustettua vasikan kateenkorvaa ja rapeaa Sant’Andrea riisiä
Vati: metsäsienillä maustettua vasikan kateenkorvaa ja rapeaa Sant’Andrea riisiä
Lataa
Vati:tryffelillä maustettu rapea ”hiillosperuna”, muhennettua riisiä, hernettä ja karhunlaukkaa
Vati:tryffelillä maustettu rapea ”hiillosperuna”, muhennettua riisiä, hernettä ja karhunlaukkaa
Lataa
Vati:seljankukka-etikassa haudutettua latva-artisokkaa, pinjansiemen-parmesankreemiä, persiljaa ja hunajanaurista
Vati:seljankukka-etikassa haudutettua latva-artisokkaa, pinjansiemen-parmesankreemiä, persiljaa ja hunajanaurista
Lataa
Vati: rapea perunarieska sekä graavattua härkää, sipulinkukkia ja ketunleipää
Vati: rapea perunarieska sekä graavattua härkää, sipulinkukkia ja ketunleipää
Lataa
Vati: hapankermaemulsio ”Sourcream & Onion”i
Vati: hapankermaemulsio ”Sourcream & Onion”i
Lataa
Lautanen:parsaa kahdella tapaa, valkosipulia, keltuaista ja etikkaa
Lautanen:parsaa kahdella tapaa, valkosipulia, keltuaista ja etikkaa
Lataa
Lautanen: Castelmagno-kermassa muhennettua perunaa sekä tomaattia ja hiillostettua kevätsipulia
Lautanen: Castelmagno-kermassa muhennettua perunaa sekä tomaattia ja hiillostettua kevätsipulia
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Työpajankatu 2
00580 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailukaudella 2018-2019 Euroopan osakilpailu pidetään kesäkuussa 2018 Torinossa. Loppukilpailu järjestetään tammikuussa 2019 Lyonissa. Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 13 kertaa. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.

Bocuse d'Oria tukevat kaudella 2018-2019 pääyhteistyökumppanit Davanti Finland Oy, HKScan ja Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku sekä yhteistyökumppanit Aalto Yliopisto, Arvo Kokkonen Oy, Arla, E.Ahlström, Fredman Group Oy, Haaga-Helia, Medanta Oy, Kavika Oy, Keuda, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Oy, Sieni Honkonen, Stadin ammattiopisto, Vanamo-Linnea, Tallink Silja, Vihannespörssi Oy ja Kotipellon puutarha.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

ELO-säätiön ruokakulttuuripalkinto 2018 John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeelle ja ravintola Nollalle12.10.2018 22:00Tiedote

ELO-säätiön Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnot annettiin tänä vuonna kahdelle suomalaisen ruokakulttuurin edelläkävijälle, John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeelle ja ravintola Nollalle. Lähikalahankkeen tavoitteena on edistää kotimaisen ja vajaasti hyödynnetyn särkikalan elintarvikekäyttöä Suomessa. Ravintola Nolla on Pohjoismaiden ensimmäinen todellinen hävikkivapaa ravintola, joka keskittyy parhaaseen paikalliseen luomutuotantoon.

Viking Linesta Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailujen uusi pääyhteistyökumppani13.9.2018 08:00Tiedote

Viking Line aloittaa kolmivuotisen yhteistyön Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuita järjestävän suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön ELO-säätiön kanssa. Kilpailun pääkumppanina Viking Line nostaa esiin keittiö- ja tarjoiluhenkilökunnan tärkeää työtä ja korkeaa ammattitaitoa. Punaisilla laivoilla työskentelee 220 kokkia ja yli 300 tarjoilijaa. Ruoka- ja ravintolaelämykset ovat tärkeä osa risteilyelämystä.

ELO-säätiö ja Messukeskus tiivistävät yhteistyötään16.8.2018 14:00Tiedote

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö ja Messukeskus tiivistävät yhteistyötään. Uusi yhteistyösopimus kattaa vuodet 2019-2022, joiden aikana Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -suomenmestaruuskilpailut sekä Suomen Bocuse d’Or karsintakilpailut kilpaillaan Messukeskuksessa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada Bocuse d’Or Europe 2022 -kokkikilpailu Suomeen ja pidettäväksi Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme