Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAElinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Eurooppalaiset taloustutkijat koolla Helsingissä 3.6.

Jaa

Ensi viikolla järjestettävä EUROFRAME-konferenssi kokoaa joukon Euroopan johtavia talousennustajia Helsinkiin. Yksipäiväisen konferenssin erityisteemana ovat koronapandemian ajan talouspolitiikan haasteet Euroopassa. Konferenssi järjestetään Pikku-Finlandiassa, ja järjestelyistä vastaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Eurooppalaisten talousennustajien vuosittainen EUROFRAME-konferenssi järjestetään tänä vuonna Helsingissä. Pikku-Finlandiassa 3.kesäkuuta pidettävässä konferenssissa käsitellään koronapandemian ajan makrotalouspolitiikan haasteita ja aiheina ovat mm. finanssipolitiikka, työmarkkinat ja verotus. Macroeconomic policy challenges in pandemic times -konferenssin järjestämisestä vastaa tänä vuonna Etla.

Yksipäiväisen tilaisuuden ohjelma koostuu keynote-puheenvuorosta sekä rinnakkaisistunnoista, joissa tutkijoiden käsittelyssä on lukuisia ajankohtaisia talouspolitiikan kysymyksiä. Keynote-puheenvuoron pitää vieraileva professori Seppo Honkapohja Aalto-yliopistosta. Tilaisuuden avaavat Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä EUROFRAME-verkoston puheenjohtaja, tohtori Klaus-Jürgen Gern saksalaisesta ifW-Kielin taloustutkimuslaitoksesta. Seminaarin kieli on englanti.

– Olemme saaneet erittäin kiinnostavia tieteellisiä artikkeleita konferenssiin arvioitaviksi, joten odotan vahvaa keskustelua pandemian jälkeisen talouspolitiikan suuntaviivoista Euroopassa. Eri sessioissa aiheet liikkuvat rahaliiton ja korkopolitiikan paineista talouskasvun, valtionvelan ja verotuksen kehitykseen, eikä pandemian aikaisia arvoketjuhäiriöitäkään ole unohdettu. Globaaleista arvoketjuhäiriöistä Etla esittelee konferenssissa myös omaa viimeaikaista tutkimustaan, kertoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Tilaisuus päättyy roundtable-keskusteluun, jonka puheenjohtajana toimii Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi. Keskustelijoina ovat professorit Lorenzo Forni (Prometeia Associazione), Stefan Kooths (IfW Kiel) ja Niku Määttänen (Helsingin yliopisto).

EUROFRAME on kymmenen johtavan eurooppalaisen ennuste- ja tutkimuslaitoksen ryhmä, joilla on kaikilla merkittävä kokemus suhdanneanalyysistä, makrotalouden ennustamisesta ja talouspolitiikan analysoinnista. Tutkimuslaitoksilla on käytössään erilaisia ​​lähestymistapoja talouden ennustamiseen ja analysointiin, ja verkosto tuottaa yhteisiä makrotaloudellisia analyyseja yhdistämällä näitä eri malleja ja menetelmiä. Etlassa EUROFRAME-yhteistyöstä vastaa ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Verkostossa ovat mukana DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta, The Economic and Social Research Insititute (ESRI) Irlannista, Bureau of Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista, Austrian Institute of Economic Research (WIFO) Itävallasta, Observatoire Francais des Conjonctures Economiques (OFCE) Ranskasta, PROMETEIA Italiasta sekä Center for Social and Economic Research (CASE) Puolasta.

Konferenssin alustava ohjelma:

8:15‒8.45         Rekisteröinti

8.45‒9.00          Tilaisuuden avaus / tj. Aki Kangasharju (Etla) ja puh.joht. Klaus-Jürgen                            Gern (EUROFRAME, IfW-Kiel)

9:00‒9:40         Keynote-luento: Pohjoismaiden taloudet ja talouspolitiikka Covid-19   kriisissä / vieraileva professori Seppo Honkapohja (Aalto-yliopisto)

9:40‒11:10      Rinnakkaisistunnot:

Finanssipolitiikka ja instituutiot / Koronakriisi ja työmarkkinat / Korot ja koronakriisi

11.10‒11.30     Kahvitauko

11.30‒13.00     Rinnakkaisistunnot:

Tarjontashokki / Rahoitusmarkkinoiden tila

13.00‒14.10     Lounas

14.10‒15.50     Rinnakkaisistunnot:

Finanssipolitiikan kestävyys ja rahaliitto / Korkojen tuottokäyrä

15.50‒16.20     Kahvitauko

16:20‒18.00     Roundtable-keskustelu: professori Lorenzo Forni (Prometeia Associazione), professori Stefan Kooths (IfW Kiel), professori Niku Määttänen (Helsingin yliopisto). Puheenjohtajana tutkimusjohtaja Tero Kuusi (ETLA).

Tilaisuutta ei striimata eikä sitä voi seurata verkossa. Tarkempi ohjelma ja osanottajat liitteenä.

Haastattelupyynnöt ja median ilmoittautumiset: Viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla, p. 040-505 1241, tytti.sulander@etla.fi

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.etla.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Euroopan datasääntely käy jo ylikierroksilla ja säädökset kuormittavat yrityksiä6.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

EU:n asettama datasääntely uhkaa ylikuormittaa sääntelyn vaikutusta yrityksille ja samalla koko datan hyödyntämistä. Tämä ilmenee tuoreesta Etla Muistiosta. Digijättien vallan kaitsemiseen tähtäävien säädösten määrä on paisunut. Sääntelyviidakko edellyttääkin jatkossa lukuisten eri säädösten yhtäaikaista hahmottamista. Samalla sääntely asettaa yrityksille lukuisia velvoitteita, jotka nostavat kustannuksia. Pahimmillaan yritykset saattavat alkaa rajoittaa datan keräämistä ja avaamista, mikä olisi uhka digivihreän siirtymän etenemiselle.

IMD kilpailukykyvertailu: Suomelle paras sijoitus sitten vuoden 200522.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote

Suomi nousee tänä vuonna 8. sijalle IMD:n kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Kaikkiaan 63 maan kilpailukykyvertailussa Suomen sijoitus on paras sitten vuoden 2005. Vertailun kärkeen kiri Tanska ohi viime vuoden kärkimaa Sveitsin, joka sijoittui nyt toiseksi. Kolmatta sijaa pitää Singapore. Suomen sijoitusta kohensi muun muassa yritysten suorituskyky. Sijoitukseen heikentävästi puolestaan vaikutti se, että koronapandemiassa Suomen bkt laski monia muita maita lievemmin, joten palautuminenkin on ollut muita lievempää.

Etla: Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä20.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä, vaikka usein niin väitetään. Digitaalinen liiketoiminta sekä vienti- ja kasvuhakuisuus ovat tärkeimpiä yrityksen skaalautuvuuden ennustajia, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Myös innovaatiotoiminnalla havaittiin positiivinen yhteys skaalautuvuuteen eli yrityksen liikevaihdon kasvuun ilman, että kulut kasvavat samassa suhteessa. Tutkimuksen mukaan skaalautuvaa liiketoimintaa esiintyy Suomessa eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupan alalla.

Ukrainan sota näkyy jo tilastoissa: Vienti Venäjälle pudonnut rajusti kaikilla toimialoilla17.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tavaravienti ja -tuonti kehittyivät alkuvuonna odotusten mukaisesti, käy ilmi Etlan ennusteryhmän julkaisemasta kesäkuun Kuukausiraportista. Tavaraviennin määrä supistui tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilastoissa näkyy nyt selvästi myös Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, vienti Venäjälle putosi maalis-huhtikuussa rajusti lähes kaikissa tavararyhmissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme