Evon alueelliseen työryhmään kaksi uutta jäsentä
Evon tiedekansallispuistoa valmisteleva alueellinen työryhmä on päättänyt laajentaa työryhmää kahdella uudella jäsenellä. Jäsenet ovat MTK Lammi-Tuulos ry:n puheenjohtaja Veli-Antti Silpola Lammilta ja Asta Sarkki, Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme ry:n ja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ry:n yhteinen edustaja.
– Olen rekisteröinyt julkisuudessa käydyn keskustelun erityisesti paikallisten maanomistajien huolesta tulla kuulluksi ja integroiduksi prosessiin. Asia nousi keskusteluun myös työryhmän ensimmäisessä kokouksessa, koska maanomistajien näkemykset ovat työryhmälle oleellisen tärkeitä. Vaikka tulemme erilaisissa kuulemisissa kartoittamaan ja ottamaan huomioon kaikkien paikallisten toimijoiden huolet, toiveet ja näkökannat, olemme päättäneet laajentaa alueellista työryhmää kahdelle uudella jäsenellä. Työryhmässä aloittavat MTK Lammi-Tuulos ry:n puheenjohtaja Veli-Antti Silpola Lammilta ja Asta Sarkki Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme ry:n ja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ry:n yhteinen edustaja, kertoo työryhmän puheenjohtaja Professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta.
Alueellisen työryhmän toimeksianto on ajalle 25.1.2021 - 30.6.2021 ja työryhmä kokoontui järjestäytymiskokoukseen 29.1.2021. Alueellisen ryhmän työ ja sen ehdotukset toimivat aineistona tiedekansallispuistoa koskevan hallituksen esityksen valmistelussa ympäristöministeriössä. Työryhmän työskentelyn tavoitteena on, että Evon tiedekansallispuisto saisi lainvoiman ja perustettaisiin vielä vuoden 2021 aikana.
Lue myös aikaisempi tiedote: Evon tiedekansallispuiston alueellinen työryhmä aloittaa toimintansa (22.1.2021)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto, puh. 0504154528
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kasvitieteelliset puutarhat tarjosivat hengähdyspaikan koronavuonna2.3.2021 15:31:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2020 aikana yhteensä noin 233 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Koronavuosi koetteli Luomusta, mikä näkyi kävijämäärien hiipumisena. Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisten puutarhojen ulkopuutarhat kuitenkin houkuttelivat runsaasti kävijöitä kasvien pariin, ja Kumpulan puutarhassa tehtiin jopa kävijäennätys.
Tutkijat löysivät mekanismin, jonka avulla solut rakentavat "minilihaksia" tumansa alle2.3.2021 10:42:17 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmät selvittivät, miten lihaksien supistumisesta vastaava moottoriproteiini myosiini toimii muissa solutyypeissä muodostaen supistumiskykyisiä rakenteita solukalvon sisäpinnalle. Tämä on ensimmäinen kerta kun ”minilihasten”, jotka tunnetaan myös stressisäikeinä, on havaittu muodostuvan solun pohjalle myosiinin muokatessa solukalvon alaista aktiini-säieverkostoa. Ongelmat näiden ”minilihasten” muodostumisessa johtavat ihmisillä moniin häiriöihin, ja vakavimmissa tapauksissa syövän etenemiseen.
Tutkijat selvittivät, miksi HIV-potilaiden immuunijärjestelmä ei nykyisellä lääkehoidolla parane kaikilla tehokkaasti1.3.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että HIV-potilaiden immuunijärjestelmän toimintahäiriöön vaikuttavat merkittävästi proteiinikinaasit, jotka käynnistävät vastustuskykyä rapauttavan prosessin kehossa. Näitä proteiinikinaaseja salpaavat lääkkeet voivat olla ratkaisu HIV-potilaiden hoitoon, jos HI-virusta kantavan vastustuskyky ei parane ennalleen viruslääkityksen avulla.
Rehukäytöstä ruoantuotantoon – viljateollisuuden sivuvirtoja voidaan hyödyntää proteiinin ja ravintokuidun lähteiksi26.2.2021 12:03:38 EET | Tiedote
Nykyisellään rehuksi tai energian tuotantoon menevistä leseistä ja muista viljateollisuuden sivuvirroista on mahdollista tuottaa proteiinirikkaita ja hyvin toimivia elintarvikkeiden raaka-aineita. Ne voivat sopia esimerkiksi nestemäisiin ja lusikoitaviin tuotteisiin.
Voimakas tupakkariippuvuus ja masennus ovat yhteydessä toisiinsa25.2.2021 09:14:07 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoimassa kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu uutta tietoa masennuksen ja tupakkariippuvuuden välisistä yhteyksistä. Tutkimusryhmän mukaan olisi tärkeää huomioida tupakointi yhtenä masennusta mahdollisesti ylläpitävänä tekijänä, pyrkiä ymmärtämään tarkemmin kunkin masennuspotilaan tupakkariippuvuutta ylläpitäviä syitä sekä huomioida nämä syyt tupakoinnin lopettamiseen tarjottavia tukimenetelmiä valitessa.
Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu24.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston ja HUSin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille: heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.
Pienimpien hiukkasten vaikutus ilmanlaatuun osoittautui suurimmaksi23.2.2021 09:09:31 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat ensi kertaa selvittäneet, miten ilmakehän kaikista pienimmät hiukkaset vaikuttavat ilmanlaatuun ja saastesumun muodostumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme